Novice

Cisco Systems objavil rezultate drugega četrtletja poslovnega leta 2008

 • Prihodki od prodaje v drugem četrtletju: 9,8 milijarde USD (16,5-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani).
 • Čisti dobiček v drugem četrtletju: 2,1 milijarde USD po standardu GAAP; 2,4 milijarde USD, če se ne upošteva standard GAAP.
 • Dohodek na delnico v drugem četrtletju: 0,33 USD po standardu GAAP (6-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani); 0,38 USD, če se ne upošteva standard GAAP (15-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani).

SAN JOSE, Kalifornija – Podjetje Cisco®, vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo, je danes objavilo rezultate drugega četrtletja poslovnega leta, ki se je končalo 26. januarja 2008.

Cisco poroča, da je v drugem četrtletju dosegel neto dohodek od prodaje v višini 9,8 milijarde USD, čisti dobiček na osnovi splošno sprejetih računovodskih načel (GAAP) v višini 2,1 milijarde USD ali 0,33 USD na delnico in neto dobiček brez upoštevanja standarda GAAP v višini 2,4 milijarde USD ali 0,38 USD na delnico.

»Za Cisco se je končalo še eno uspešno četrtletje z velikim prihodkom in rastjo naročil na podlagi izjemno pestre dejavnosti v kategorijah geografskih območij, izdelkov, storitev in strank,« je povedal John Chambers, predsednik in generalni direktor podjetja Cisco. »V Ciscu razumemo pomen tržnih premikov, ne glede na to, ali so osnovani na tehnoloških ali poslovnih spremembah, in prav to razumevanje ostaja ključni dejavnik našega dolgotrajnega uspeha.«

»Z vstopom v drugo polovico poslovnega leta,« je nadaljeval Chambers, »je naš osrednji inovativni sistem v odličnem stanju, naš uravnotežen razvoj ključnih in naprednih tehnoloških izdelkov je še vedno v polnem zagonu, delovanje pa ostaja v skladu z našo dolgotrajno strategijo neprekinjeno. Stalni razvoj prek gibanja na novih trgih in stalne izdelave novih izdelkov je skupaj z našo osnovno finančno in produktivno močjo bistven znak Ciscove sposobnosti ukrepanja ob ključnih tržnih premikih.«

Rezultati v skladu z GAAP
 Q2 2008Q2 2007V primerjavi s Q2 2007
Prihodki od prodaje9,8 milijarde USD8,4 milijarde USD+16,5 %
Čisti dobiček2,1 milijarde USD1,9 milijarde USD+7,2 %
Dobiček na delnico0,33 USD0,31 USD+6,5 %
Rezultati brez upoštevanja standarda GAAP
 Q2 2008Q2 2007V primerjavi s Q2 2007
Čisti dobiček2,4 milijarde USD2,1 milijarde USD+13,8 %
Dobiček na delnico0,38 USD0,33 USD+15,2 %
Celovit tabelarični prikaz poslovnih rezultatov je na ogled na spletni strani www.cisco.com.

Prihodki od prodaje so v prvi polovici poslovnega leta 2008 znašali 19,4 milijarde USD, v primerjavi s prihodki v prvi polovici poslovnega leta 2007, ki so znašali 16,6 milijarde USD. Čisti dobiček je v prvi polovici poslovnega leta 2008 po standardu GAAP znašal 4,3 milijarde USD ali 0,68 USD na delnico, v prvi polovici 2007 pa 3,5 milijarde USD oziroma 0,56 USD na delnico. Če ne upoštevamo standarda GAAP, je v prvi polovici poslovnega leta 2008 čisti dobiček znašal 4,9 milijarde USD ali 0,78 USD na delnico, v prvi polovici leta 2007 pa 4,0 milijarde USD oziroma 0, 64 USD na delnico.

Drugi finančni poudarki

 • Denarni tok iz poslovanja je v drugem četrtletju poslovnega leta 2008 znašal 2,4 milijarde USD; v enakem obdobju lani je znašal 2,7 milijarde USD, konec prvega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 3,1 milijarde USD.
 • Denar ter druga denarna sredstva in naložbe so ob koncu drugega četrtletja poslovnega leta 2008 znašali 22,7 milijarde USD; konec četrtega četrtletja poslovnega leta 2007 so znašali 22,3 milijarde USD, konec prvega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 24,7 milijarde USD.
 • V drugem četrtletju poslovnega leta 2008 je Cisco odkupil 139 milijonov navadnih delnic po povprečni ceni 28,67 USD za delnico in v skupni nakupni vrednosti 4,0 milijarde USD. Z dnem 26. januarja 2008 je Cisco ponovno kupil in odkupil 2,5 milijarde lastnih navadnih delnic po povprečni ceni 20,39 USD na delnico in v približnem skupnem nakupnem znesku 50,2 milijarde USD od začetka programa odkupa. Z dnem 26. januarja 2008 je v skladu s pooblastilom ostalo za odkup še 11,8 milijarde USD, za kar ni določen končni datum.
 • Ob koncu drugega četrtletja poslovnega leta 2008 so dnevi vezave terjatev znašali 39 dni; konec četrtega četrtletja poslovnega leta 2007 so znašali 38 dni, konec prvega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 33 dni.
 • Na koncu drugega četrtletja poslovnega leta 2008 je bil koeficient obračanja zalog na osnovi standarda GAAP 10,8, ob koncu zadnjega četrtletja lanskega leta in ob koncu prvega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 10,3. Koeficient obračanja zalog brez upoštevanja standarda GAAP je bil na koncu drugega četrtletja poslovnega leta 2008 10,5, na koncu zadnjega četrtletja lanskega poslovnega leta 10,2, na koncu prvega četrtletja poslovnega leta 2008 pa 10,0.

»Zadovoljni smo s finančno stabilnostjo in vztrajno rastjo Cisca v preteklem četrtletju,« je povedal Dennis Powell, finančni direktor Cisca. »Prepričani smo, da bomo s finančno stabilnostjo in zanesljivostjo podjetja skupaj z vztrajnimi investicijami v raznoliko tehnologijo na novih in sosednjih trgih uspeli obdržati dolgoročno vrednost za delničarje.«

Poslovni poudarki

Nakupi in naložbe

 • Cisco je zaključil prevzem podjetja Navini Networks, Inc., pomembnega ponudnika v industriji mobilnih širokopasovnih brezžičnih naprav WiMAX.
 • Podjetje Cisco je zaključilo prevzem podjetja Securent Inc., ki je vodilni ponudnik programske opreme za učinkovito poslovno upravljanje.
 • V naslednjih petih letih načrtuje Cisco naložbo v informacijsko in komunikacijsko tehnologijo v Združenih arabskih emiratih (ZAE) v višini do 1,59 milijarde USD (oz. 5,8 milijarde dirhamov Združenih arabskih emiratov) za podporo njegovega visočanstva šejka Mohammada Bin Rashida Al Maktouma in njegovega vizionarskega načrta za nacionalni napredek in razvoj za leto 2015.

Novi izdelki

 • Cisco je razširil funkcionalnost izdelka WebEx® MeetMeNow in mu dodal zmožnost osebnih videokonferenc in spletnih srečanj z enim klikom znotraj zbirke za produktivnost Microsoft Office.
 • Cisco je razvil prehod za storitve internetnega protokola (IP) (model DRG2800), ki strankam ponuja večjo izbiro zabavne in osebne vsebine ter združuje omrežne in domače aplikacije v eni napravi.
 • Ciscova naprava Adaptive Security Appliance ASA 5580 v eni platformi omogoča zmogljivost podatkovnega centra s požarnim zidom in storitvijo SSL/IPsec VPN.
 • Cisco je skupaj s podjetjem BT prikazal prednosti uporabe svojega izdelka Telepresence med podjetji.
 • Podjetje je objavilo novo videokamero z zvokom Wireless-G Business Internet Video Camera (WVC2300), izdelek za nadzor s številnimi funkcijami in standardnim ohišjem videokamere, ki je primeren za lastnike malih podjetij in njihove poslovne sodelavce.
 • Cisco je razvil komplet novih rešitev za mala in srednje velika podjetja, vključno s tehničnimi rešitvami, enotno komunikacijo s potrojeno zmogljivostjo za do 48 uporabnikov in štirimi dodatnimi ethernetnimi stikali. Cisco je objavil, da njegovo prizadevanje za sodelovanje z malimi in srednje velikimi podjetji prek posebnega kanala v obliki programa »Select Certification« šteje že 1.000 partnerjev z vsega sveta.
 • Cisco je objavil svoj program kanala za upravljanje storitev (Cisco Managed Services Channel Program) za pospešen in širši svetovni razvoj ter uporabo inovativnih storitev za upravljanje na osnovi naprednih omrežnih tehnologij in omrežij IP nove generacije. S tem programom bodo regijski kanalski partnerji, ponudniki storitev in sistemski integratorji lažje zadovoljili zahteve kupcev po storitvah upravljanja na uveljavljenih in novih trgih.

Podatki o glavnih strankah

 • Podjetje AT&T je s Ciscovim sistemom CRS-1 Carrier Routing System osnovalo podporo za napredne stanovanjske in poslovne rešitve.
 • Podjetje TELUS je postalo prvi kanadski ponudnik telekomunikacijskih storitev, ki je v svojem poslovanju uporabilo rešitev Cisco TelePresence.

Ključni mejniki

 • Za uporabo rešitve Cisco TelePresence se je odločilo kar 100 strank iz več kot 40 držav.
 • Ob ustanovitvi poslovne šole Central European University Business School je Cisco na Madžarskem odprl svoj poslovni inštitut Cisco Entrepreneur Institute.
 • Podjetji Cisco in IBM sta podpisali sporazum, v katerem sta napovedali preoblikovanje maloprodajnega bančništva z večjo interakcijo s strankami in sodelovanjem prek vseh vrst kanalov.
 • Cisco je postal svetovni strateški tehnološki ponudnik za najnovejši podjetni program mladih na področju Bližnjega vzhoda in severne Afrike – »Silatech« – za podporo ustvarjanja novih služb na tem področju.

Urednikova opomba:

 • Posnetek konferenčnega klica o 2. četrtletju poslovnega leta 2008 bo med 6. februarjem in 18. aprilom 2008 na voljo tudi na spletni strani za odnose z vlagatelji podjetja Cisco: http://www.cisco.com/go/investors.
 • Razprava z vprašanji in odgovori z generalnim in finančnim direktorjem podjetja Cisco o rezultatih 2. četrtletja poslovnega leta 2008 bo na voljo na spletni strani http://newsroom.cisco.com.

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104