Novice

Cisco je predstavil platformo stikal Nexus 7000 za podatkovne centre

Platforma naslednje generacije za podatkovni center 3.0

SAN JOSE, Kalifornija – Cisco je objavil inovativno družino platform za preklapljanje med podatkovnimi centri Cisco Nexus Series. Namenjena je strankam, ki potrebujejo novo generacijo poslovno pomembnih podatkovnih centrov. Razvoj podatkovnih centrov vedno bolj stremi k modelu, ki je osredotočen na storitve, v katerih igra omrežje osrednjo vlogo v organizaciji in vodenju virtualnih virov IT ter upravljanju in določanju delovnih nalog. Ciscovo platformo Nexus 7000 Series so zasnovali prav v ta namen in predstavlja infrastrukturni del Ciscove vizije podatkovnih centrov serije 3.0.

Nova platforma za podatkovne centre, ki jo je podjetje danes predstavilo trgu, med drugim vsebuje naslednje inovacije strojne in programske opreme:

  • Cisco Nexus 7000 Series, vodilna platforma za preklapljanje med podatkovnimi centri v svojem razredu, ki združuje ethernet, IP in povezave z diskovnimi sistemi prek enega samega enotnega omrežnega sistema;
  • arhitekturo Cisco Trusted Security (TrustSec);
  • napredni operacijski sistem Cisco Nexus Operating System (NX-OS) in sistem Cisco Data Center Network Manager.

Predstavitev platforme Nexus 7000 Series: ustvarjena za podatkovne centre

Cisco Nexus 7000 Series je prvenec Ciscove družine Nexus v razredu novih izdelkov za preklapljanje med podatkovnimi centri. Nexus 7000 je visoko prilagodljiva modularna platforma, ki ponuja zmogljivo preklapljanje s hitrostjo do 15 terabitov na sekundo v enem samem ohišju in podpira do 512 povezav z 10 gigabiti na sekundo (Gbps), zagotavlja tudi 40- in 100-Gbps ethernetne povezave. Njena enotna arhitekturna struktura združuje ethernet in možnosti povezovanja z diskovnimi sistemi v eni sami platformi, ki omogoča vsem strežnikom dostop do omrežja in virov diskovnih sistemov. S tem zagotavlja združevanje in virtualizacijo podatkovnih centrov. Ključne komponente enotne arhitekturne strukture vključujejo enotne V/I-vmesnike, v prihodnje pa je predvidena tudi podpora standardu FCoE (Fibre Channel over Ethernet).
Nexus 7000 je izdelan posebej za podatkovne centre z izpopolnjenim pretokom zraka, integriranim kabelskim upravljanjem in visoko razpoložljivo platformo. Podatkovna ravnina je v celoti porazdeljena in v kombinaciji s Ciscovim operacijskim sistemom NX-OS omogoča nadgradnjo produkcijskih sistemov popolnoma brez motenj v delovanju storitev. Tako zagotavlja brezhiben sistemski model, ki zmanjša administrativne naloge in poenostavi delovanje zapletenih sistemov.

Edinstvena enotna arhitekturna struktura

Razvoj podatkovnih centrov na osnovi enotne arhitekturne strukture odpravlja potrebo po vzporednih omrežjih za shranjevanje in računalniških omrežjih in tako odločno zmanjša število strežniških vmesnikov in potrebne infrastrukture kablov in stikal. Poleg tega enotna struktura strankam omogoča uporabo oblike strežnikov z večjo gostoto, s tem pa večjo izhodno zmogljivost IT vsakega podatkovnega centra. Ta nova tehnologija bo v kombinaciji z virtualizacijo strankam pomagala zgraditi učinkovitejše in trajnejše podatkovne centre in tako optimizirala zmogljivost IT vsake storitve ter bo na splošno prihranila več energije, kot je omrežje navadno porabi. Arhitektura Nexus 7000 je zasnovana na v vseh pogledih profitni enotni strukturi, ki omogoča istočasno uporabo funkcij za shranjevanje, etherneta in prometa IP. Struktura narekuje linearno delovanje v skladu z vsakim strukturnim modulom in je smiselno razdeljena, tako da omogoča učinkovit eno- in večpasovni promet in je idealna za podatkovne videe in aplikacije za sodelovanje.
V laboratorijih družbe Microsoft trenutno poteka natančno testiranje varnosti, zmožnosti upravljanja in zmogljivosti platforme Nexus 7000 Series. »Navdušeni smo nad modularnimi procesi operacijskega sistema Cisco Nexus, ki je namenjen reševanju težav v realnem času brez vpliva na storilnost, ter visoko razpoložljivimi funkcijami in enotno sistemsko podporo za podatkovne centre,« pravi Debra Chrapaty, podpredsednica oddelka Global Foundation Services družbe Microsoft.

Podpora naprednega operacijskega sistema: NX-OS

V osredju platforme Nexus 7000 Series je programska oprema NX-OS, razvita prav za optimizacijo trajnosti podatkovnih centrov in združevanje raznolikih omrežij. Operacijski sistem NX-OS združuje najboljše funkcije Ciscovega operacijskega sistema SAN-OS, preklapljanje 2. sloja, protokole usmerjanja 3. sloja in napredne zmožnosti virtualizacije s poznanim Ciscovim vmesnikom IOS®.

NX-OS med drugim vsebuje naslednje inovativne funkcije:

  • nadgradnje brez kakršnih koli motenj v delovanju storitev,
  • virtualna okolja naprav,
  • elegantno delovanje sistemov,
  • vmesnike XML za dostop do informacij o preklapljanju ali katerih koli drugih ukazov.

NX-OS omogoča sistemske nadgradnje brez kakršnih koli motenj v delovanju storitev, tako pa zagotavlja neprekinjeno delovanje produkcije, med katero samodiagnostični sistemi nenehno nadzirajo vsako komponento programske opreme v operacijskem sistemu. Če NX-OS zazna težavo, s pomočjo vrhunskega varnostnega sistema omogoči ponoven zagon procesov brez prekinitve delovanja storitev. Ta modularni sistem zagotavlja obvladovanje napak in samodejno obnovo, tako da je procese mogoče zagnati, ustaviti in nadgraditi oddaljeno in brez osebnega posega.
Inovativne zmožnosti virtualizacije, kot so virtualna okolja naprav, omogočajo razdelitev sistema v več logičnih naprav z lastnimi procesi in vmesnikom z ukazno vrstico, ki delujejo neodvisno ena od druge. Ta sistem je namenjen tudi ponudnikom gostovanja in zapletenim poslovnim administrativnim modelom, saj omogoča istočasno souporabo več administratorjem v različnih okoljih za preklapljanje.

Zaščita podatkovnih centrov s sistemom Cisco Trusted Security

Nexus 7000 Series je prva platforma, ki vsebuje sistem Cisco Trusted Security, novo arhitekturo, ki jo je podjetje trgu predstavilo prejšnji mesec in ki podatkovnim centrom omogoča integrirano varnost na osnovi identitete in vloge. (Glejte sporočilo za javnost na spletni strani http://newsroom.cisco.com/dlls/2007/prod_120507.html.) Cisco TrustSec nadzira in sprejema le varen promet brez potrebe po zapletenem modelu naslovov in seznamih nadzora dostopa, ki jih je nemogoče upravljati. To omogoča mobilnost virtualnih naprav po podatkovnem centru ter z izredno hitrim šifrirnim sistemom AES-128 na vsakih vratih platforme Nexus 7000 obenem zagotavlja integriteto podatkov.
V znanstveni ustanovi Lawrence Livermore National Laboratory državne uprave za jedrsko varnost (NNSA) so preizkusili novo Ciscovo stikalo za podatkovne centre, namenjeno visokozmogljivim računalniškim sistemom, ki jih uporabljajo znanstveniki pri raziskavah državne varnosti. Večja širokopasovnost omrežja za prenos podatkov med vzporednimi datotečnimi sistemi in arhivi je lahko izredno koristna v praktični uporabi, npr. pri raziskovanju fuzijske energije, modeliranju atmosfere in simulaciji drugih fizičnih pojavov. »Arhitektura prihodnosti te nove platforme za podatkovne centre obljublja izboljšanje zmožnosti znanstvenega računalništva, ki so odločilnega pomena za našo državno in svetovno varnost,« je zatrdil Doug East, direktor oddelka za visokozmogljivo računalništvo pri ustanovi Lawrence Livermore National Laboratory. »Njena prilagodljivost, napredne varnostne funkcije, inovativne virtualizacijske funkcije, boljša zmogljivost s pomočjo zelo goste 10-gigabitne eternetne povezave ter zmožnost prihodnje podpore 40- in 100-gigabitnega eterneta zagotavljajo uporabnost in ustreznost platforme v našem okolju.«

Enostavnejše omrežno delovanje podatkovnih centrov: Cisco Data Center Network Manager

Cisco Nexus 7000 Series vsebuje podporo sistema Cisco Data Center Network Manager (DCNM), ki omogoča vpogled v omrežja podatkovnih centrov. DCNM je zasnovan na sistemu Cisco Fabric Manager za omrežna shranjevalna okolja in zagotavlja topološko iskanje ter vizualizacijo za bolj učinkovito delovanje in razumevanje sistemov. Platforma Nexus 7000 vsebuje vmesnike upravljanja, ki v celoti podpirajo organizacijsko platformo Cisco VFrame Data Center, ki z omrežno inteligenco združuje in upravlja sredstva kot virtualizirane storitve. Sistem VFrame DC je ključni dejavnik v organizaciji storitev v platformi Nexus.
»Z novo platformo Nexus 7000 je Cisco na pravi poti k uresničenju svoje vizije podatkovnih centrov nove generacije s pomočjo poenostavitve njihovega delovanja in podpore za prehod k poenoteni strukturi,« zagotavlja Zeus Kerravala, podpredsednik oddelka za raziskave pri podjetju Yankee Group. »Ciscova platforma Nexus je po zgledu modela Catalyst namenjena dolgoročni uporabi, ki tako ponuja enostavnejši prehod, zaščito naložbe in pregleden pripomoček za prihodnje nadgradnje za virtualizacijo storitev IT v omrežju.«

Cene in razpoložljivost

Osnovna cena platforme Nexus 7000 Series je 75.000 ameriških dolarjev in jo je že mogoče naročiti povsod po svetu; za nakup bo predvidoma splošno na voljo v drugi četrtini leta 2008. Cisco Capital SM ponuja financiranje za rešitve svetovnih podatkovnih centrov. V ZDA Cisco Capital ponuja najem platforme Cisco Nexus 7000 po 3,99 odstotni letni obrestni meri.

Dodatne informacije in viri

Cisco je najavil tudi širitev svoje družine izdelkov Catalyst® z inovativnimi dodatki za njihove modularne in fiksne platforme ter platforme s strežniškimi rezinami. Glejte spletno mesto http://newsroom.cisco.com/dlls/2008/prod_012808.html Dodatne informacije in vire o današnji objavi lahko najdete na Ciscovem spletnem mestu z objavami za javnost: http://newsroom.cisco.com/DataCenter_3. Več informacij in virov o platformi Nexus 7000 Series, ki jo je podjetje Cisco objavilo danes, lahko najdete na spletnem mestu: www.cisco.com/go/nexus.

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Nina Kordež
Cisco Slovenija
E: nkorde@cisco.com
T: +386 1 582 3104