Novice

Na »Povezano življenje« pripravljenih 90 odstotkov evropskih uporabnikov širokopasovne povezave

Nove Ciscove raziskave so pokazale potrebo evropskih uporabnikov za neprekinjen dostop do vsebine digitalnih medijev

AMSTERDAM, Nizozemska – Raziskave Ciscove skupine Cisco® Internet Business Solutions Group (IBSG) so pokazale, da je želja po storitvi »Povezano življenje« pri zahodnoevropskih uporabnikih širokopasovne povezave še večja kot pri ameriških uporabnikih1 in da je veliko uporabnikov pripravljenih plačati za vrednost, ki jo ima taka storitev.

Cisco je objavil, da je v primerjavi s 77 odstotki ameriških uporabnikov kar devetdeset odstotkov evropskih uporabnikov širokopasovne povezave pokazalo zanimanje za storitev »Povezano življenje«, ki zagotavlja dostop do vseh vsebin domačih digitalnih medijev, kadar koli in kjer koli. Poleg tega je 42 odstotkov uporabnikov pripravljenih mesečno plačevati 3,5 EUR in tako zagotoviti enostavno upravljanje in dostop do svoje domače digitalne vsebine, vendar pa ne uspejo najti ustrezne inovativne rešitve, ki bi bila obenem preprosta, enostavna za namestitev in izredno varna.
Te ugotovitve so del rezultatov Ciscove raziskave »Povezani uporabnik«, ki jo je opravila skupina IBSG v Zahodni Evropi. Izvajalci raziskave so izbrali namišljeno storitev kot del ponudbe storitve za življenje prek širokopasovne povezave in nato vprašali za mnenje 1.500 uporabnikov širokopasovne povezave v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji. Storitev za povezano življenje naj bi omogočila shranjevanje, upravljanje in uporabo vseh domačih digitalnih medijev in vsebin prek katere koli povezave, kjer koli in kadar koli. Domača vsebina naj bi vključevala televizijo, filme, domači koledar in imenik, digitalne fotografije, videoposnetke in glasbo.

Čeprav se je ideja stalne povezave pojavila že pred več kot desetletjem, je raziskava pokazala, da je v tem času razvoj tehnologije povzročil spremembo v vedenju potrošnikov in pripravil trg na omenjeno novost. Rezultati kažejo, da skoraj 90 odstotkov uporabnikov širokopasovne povezave uživa v uporabi tehnoloških dosežkov in vlaga v različne naprave, npr. v mobilne telefone, osebne računalnike in predvajalnike MP3, poleg tega pa je 43 odstotkov potrošnikov mnenja, da jim tehnologija omogoča bolj svoboden način življenja, ki ustreza njihovim željam, 52 odstotkov pa jih je celo prepričanih, da jim tehnološki dosežki pomagajo k boljši učinkovitosti in organiziranosti.
Povprečen potrošnik, zajet v Ciscovi raziskavi, preživi več kot 4 ure dnevno na poti, zunaj pisarne in zdoma, ter zato visoko ceni možnost komunikacije z drugimi, digitalne zabave in dostopa do elektronsko shranjenih informacij. Možnost ohranjanja povezave z drugimi osebami na vsakem mestu in ob vsakem času je bistvenega pomena, saj je 56 odstotkov udeležencev raziskave odgovorilo, da si želijo stalno možnost povezave z družino in prijatelji, 78 odstotkov udeležencev pa je povedalo, da preverjajo svojo e-pošto, kadar koli jim je ta možnost na voljo.
»Jasno je, da evropski potrošniki spreminjajo svoj način življenja in zabave. Ker želijo izboljšati svojo produktivnost, imajo prenosne računalnike, osebne organizatorje in mobilne telefone, s seboj nosijo predvajalnike MP3 in z njimi poslušajo glasbo, poleg tega pa želijo stalno povezavo in zato uporabljajo brezžična omrežja,« je izjavil Simon Aspinall, direktor za upravljanje oddelka za ponudbe storitev pri Ciscovi skupini IBSG. »Evropski potrošniki so sprejeli napredno tehnologijo in nove medijske aplikacije še hitreje kot ameriški uporabniki. Web 2.0 ponuja tehnologije z lažjim dostopom in več možnostmi sodelovanja, zato je zahteva evropskih potrošnikov po inovativnih rešitvah povezave zdaj dosegla vrhunec.«

Rezultati raziskave so pokazali, da se končni uporabniki zdaj tudi na področju video-zabave vedno bolj zanašajo na internet; povprečni zahodnoevropski uporabnik širokopasovne povezave namreč preživi povprečno 21 ur na teden na spletu in samo 11 ur tedensko pred televizorjem; raziskava je pokazala tudi, da je bilo v zadnjem mesecu 69 odstotkov tega časa namenjeno prenosu ali gledanju videoposnetkov z interneta. Danes je gledanje videoposnetkov, vključno z internetnimi videoposnetki, običajna oblika domače zabave, vendar raziskava kaže rastočo zahtevo po dostopu do videoposnetkov na poti. Skoraj 12 odstotkov uporabnikov širokopasovne povezave gleda televizijo in videoposnetke
kjer koli in kadar koli je to mogoče, 23 odstotkov udeležencev pa je označilo videoposnetke za najbolj priljubljeno digitalno vsebino, ki jo želijo gledati, ko so zdoma.
»Prepričani smo, da bo video-medij vsak hip postal še bolj pomemben in ljudje bodo zanj poiskali nove načine uporabe, urejanja, interakcije in celo sodelovanja. Vsa digitalna vsebina sčasoma postane dostopna in jo je možnost upravljati prek več naprav s pomočjo omrežja, zato bo javnost pričakovala resnično povezano rešitev, ki bo omogočala komunikacijo med vsem in vsakomer. Potrošniki so pripravljeni na ta izboljšan način distribucije, ogledovanja in sodelovanja z video-mediji,« nadaljuje Scott A Puopolo, podpredsednik in vodja skupine na oddelku za ponudbe storitev v Ciscovi skupini IBSG.

Druge ključne ugotovitve raziskave ponujajo dragocen vpogled v trenutne življenjske navade in uporabo tehnologije zahodnoevropskih naročnikov širokopasovne povezave:

  • Večine uporabnikov ne moti izpostavljenost oglaševanju v zameno za dostop do brezplačnih storitev »Povezano življenje«. Preskus različnih cenovnih modelov na osnovi stroškov in oglaševanja pri različnih cenovnih vrednostih je pokazal, da bi več kot 70 odstotkov potencialnih naročnikov raje prejemalo oglase kot plačevalo višje stroške.
  • Rezultati so tudi pokazali, da 32 odstotkov uporabnikov pošilja svoje slike in videoposnetke v skupno rabo iz mobilnega telefona, 41 odstotkov posluša glasbo na spletu, 32 odstotkov pa piše ali objavlja vsebino v spletnih dnevnikih ali na drugih skupnih spletnih mestih.

Za več informacij o nastanku ideje »Povezano življenje« obiščite spletno mesto ponudnika storitev Cisco IBSG. Za podroben opis in mnenja o zmogljivosti Ciscove storitve »Povezano življenje« obiščite spletno mesto Cisco ExecNet, kjer so na voljo mnenja izkušenih strokovnjakov, spletno mesto Connected Home, kjer najdete glavnega razvojnega direktorja podjetja Cisco Charlieja Giancarla ter spletno mesto Cisco Connected Life Contest results z inovativnimi idejami drugih uporabnikov.


1Na osnovi raziskave »Povezani potrošnik« Ciscove skupine IBSG v ZDA v decembru 2006 in raziskave »Povezani potrošnik« Ciscove skupine IBSG v Zahodni Evropi v juliju 2007.

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Meta Jurca
Cisco Systems
E: mjurca@cisco.com
T: +386 1 582 3103