Novice

Amsterdam ArenA in Cisco predstavljata pametni "povezani stadion"

Amsterdam ArenA in Cisco predstavljata pametni »povezani stadion«
Nove storitve infrastrukture podjetja Cisco zagotavljajo večji užitek za obiskovalce

AMSTERDAM, Nizozemska – Cisco je objavil novico, da se je najpomembnejši večnamenski stadion Amsterdam ArenA, ki je tudi dom nogometnega kluba AFC Ajax, obrnil na podjetje Cisco in jih prosil za pomoč pri prenovi znamenitega stadiona.

Stadion bo s pomočjo tehnologije internetnega protokola (IP) podjetja Cisco dvema milijonoma ljudem, ki ga obišče vsako leto, omogočil inovativne nove storitve. Obiskovalci bodo lahko rezervirali sedeže od doma, imeli dostop do podatkov o prometu in parkiranju v realnem času in plačali vstopnice prek prenosnih telefonov. Gledalci in športni navdušenci bodo lahko bolj preprosto dostopali do vseh storitev, ki jih ponuja stadion, njegovo osebje pa bo lahko priredilo boljše organizirane dogodke in izboljšalo storitve za obiskovalce.

Stadion Amsterdam ArenA se je za pomoč obrnil na Cisco ne le zaradi njegove prilagodljive in visokozanesljive infrastrukture IP, ampak tudi zaradi drugih zmogljivosti, kot so enotne komunikacijske, video in brezžične storitve. Amsterdam ArenA jih bo lahko uporabil na celotnem prizorišču in s tem ustvaril multimedijsko platformo, ki bo obiskovalcem zagotovila boljšo, popolnejšo in bolj osebno storitev. Infrastrukturo bo namestilo podjetje KPN Telecom, ki sodeluje v programu Cisco Powered.

Henk Markerink, direktor stadiona Amsterdam ArenA, je dejal: »Naš najpomembnejši cilj je dodatno izboljšati uporabniško izkušnjo, kar vključuje natančen in temeljit nadzor postopka izvajanja storitev; od trenutka, ko stranka kupi vstopnico in se napoti na stadion, do samega obiska stadiona in vse do trenutka, ko se vrne domov in želi rezervirati nove vstopnice. Ciscovo IP omrežje igra osrednjo vlogo pri izpolnjevanju želja naših strank. Verjamemo, da bomo lahko v naslednjih nekaj letih s pomočjo tega omrežja uvedli plačilne sisteme in sisteme za nadzor vstopa, omogočili uporabo digitalnih napisov in oddaj za izbran krog prejemnikov ter učinkoviteje uporabljali prednosti novih medijev. Pričakujemo, da bodo sredi naslednjega leta na voljo že prve storitve.«

Coks Stoffer, generalni direktor nizozemske podružnice podjetja Cisco, pravi: »Potrošniki želijo dostop do prilagojenih informacij vedno in povsod, še posebej kadar se udeležijo dogodkov v živo. Z izzivom, kako izpolniti ta pričakovanja, se soočajo stadioni in prireditelji dogodkov po svetu. Za novo generacijo stadionov omrežje ne pomeni več le infrastrukture za pasovno širino, temveč platformo, ki omogoča doživljanje novih športnih in razvedrilnih dogodkov.«

Platforma IP podjetja Cisco omogoča standardizacijo in virtualizacijo vsakdanjih storitev IT, kot so varnost, mobilnost in shranjevanje, in tako zmanjša stroške delovanja. Tretje stranke, npr. glavni najemniki stadiona Amsterdam ArenA, lahko s pomočjo omrežja enostavno zagotavljajo dodatne storitve. S pomočjo integracije s tehnologijo RFID bo stadion obiskovalcem lahko zagotovil tudi informacije za določene lokacije.

Markerink je dodal: »Amsterdam ArenA je v veliki meri odvisna od prometnih povezav. Če se želi okolica stadiona širiti in razvijati, je treba izboljšati mobilnost. Razmišljamo o različnih rešitvah »potovanja na zahtevo« in iščemo načine, kako izboljšati ponudbo informacij za obiskovalce. Želimo, da bi lahko npr. na dan dogodka strankam poslali besedilno sporočilo z informacijami o vremenski napovedi za ta dan. Načrtujemo tudi storitev za pošiljanje informacij v navigacijske sisteme v avtomobilih in prenosnih telefonih o najboljši poti do stadiona ter z nasveti za parkiranje.«

»S Ciscovo pomočjo lahko zdaj prenašamo zvok, podatke in videoposnetke prek enega samega enostavnega omrežja IP,« pravi Stoffer. »S tem omrežjem bomo lahko tudi zagotovili ponudbo več novih brezžičnih storitev. Med te spadajo oddaje za izbran krog prejemnikov, ponudba informacij po meri stranke ter plačilo prek prenosnih telefonov. Tudi vhodi na stadion bodo uporabljali brezžično tehnologijo. Cisco je s podobnimi inteligentnimi omrežji opremil številna dodatna športna prizorišča, med drugim tudi svetovno znani stadion Bernabéu v Madridu, stadion Allianz Arena v Münchnu, dirkališče Ascot v Veliki Britaniji in dirkališče Misano v Italiji. Amsterdam ArenA se bo z novo infrastrukturo »povezanega stadiona« približal tem pomembnim imenom in utrdil svoj sloves enega od najbolj vrhunskih svetovnih večnamenskih prizorišč in poslovnih centrov.«

Tehnologija podjetja Cisco, ki jo bodo uporabili za napreden razvoj stadiona Amsterdam ArenA, vključuje Ciscova stikala serij Catalyst® 3750 in Catalyst 6500, brezžične dostopne točke Aironet in programsko opremo CiscoWorks LAN Management Solution.

Cisco Connected Real Estate

Inteligentne rešitve niso namenjene samo izboljšavi stadionov; uporabite jih lahko tudi za razvoj pametnih zgradb. Omrežje IP omogoča osrednjo integracijo in izvajanje različnih samostojnih sistemov za upravljanje stavb prek istega omrežja. To so ogrevanje, prezračevanje, klimatske naprave, osvetlitev, protipožarna varnost, kabelski TV sistem zaprtega tipa, dostop ter drugi sistemi in storitve. Tako omrežje IP zmanjša stroške, izboljša varnost in poveča možnosti uporabe lokacij za več namenov.

O stadionu Amsterdam ArenA

Amsterdam ArenA je prvič odprl svoja vrata 14. avgusta 1996 in ponudil sedeže 51.628 obiskovalcem. To je prvi stadion na svetu s podhodom in prvi stadion v Evropi s pomično streho. Stadion omogoča tudi glavne prostore klubu AFC Ajax. Amsterdamski nogometni klub igra tu vse svoje domače tekme. Stadion gostuje tudi tekme za evropski pokal, mednarodne tekme nizozemske nogometne zveze KNVB, tekme za pokal in prijateljske tekme. Dodatne atrakcije stadiona so koncerti pomembnih glasbenih izvajalcev in skupin, ki jih prireja organizacija MOJO Concerts, ter vsakoletni izjemni notranji plesni spektakel, imenovan »Sensation White & Black«, v organizaciji skupine ID&T. Amsterdam ArenA je tudi idealno mesto za prirejanje dogodkov, kot so predstavitve izdelkov, gledališke predstave, prodajni tečaji, službene zabave in veliko več.

O podjetju Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo. Več informacij o podjetju Cisco lahko najdete na spletnem mestu http://www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno mesto http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Meta Jurca
Cisco Systems
E: mjurca@cisco.com
T: +386 1 582 3103