Novice

Cisco Systems objavil rezultate prvega četrtletja poslovnega leta 2008

 • Prihodki od prodaje v prvem četrtletju: 9,6 milijarde USD (17-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani).
 • Čisti dobiček v prvem četrtletju, izkazan v skladu s splošno sprejetimi računovodskimi načeli (GAAP - generally accepted accounting principles) je znašal 2,2 milijarde USD; čisti dobiček je znašal 2,5 milijarde USD, če se ne upošteva standard GAAP.
 • Dohodek na delnico v prvem četrtletju: 0,35 USD po GAAP-u (35-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani); 0,40 USD, če se ne upošteva standard GAAP (29-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani).

SAN JOSE, Kalifornija - Podjetje Cisco®, vodilni svetovni proizvajalec omrežne internetne opreme, ki spreminja način, kako se ljudje povezujemo, komuniciramo in sodelujemo, je objavilo rezultate prvega četrtletja poslovnega leta, ki se je končalo 27. oktobra 2007.

Podjetje Cisco Systems poroča, da je v prvem četrtletju doseglo neto dohodek od prodaje v višini 9,6 milijarde USD, čisti dobiček na osnovi splošno sprejetih računovodskih načel (GAAP) 2,2 milijarde USD ali 0,35 USD na delnico in neto dobiček brez upoštevanja standarda GAAP 2,5 milijarde USD ali 0,4 USD na delnico. Pri rezultatih za prvo četrtletje poslovnega leta 2008 po standardu GAAP in tistih, kjer GAAP ne velja, je bila upoštevana davčna olajšava v višini 162 milijonov USD ali približno 0,03 USD na delnico, povezana s poravnavo določenih zadev iz ameriške dohodninske zakonodaje.

"Cisco je z uravnoteženim poslovanjem celotnega podjetja znova dosegel rekordno četrtletje," je dejal John Chambers, predsednik uprave in generalni direktor podjetja Cisco Systems, Inc. ter dodal: "Menimo, da ti rezultati dokazujejo, da je podjetje Cisco dobro uravnoteženo glede svoje vizije, raznolike strategije in izvajanja ter zmožnosti odzivanja na ključne tržne premike".

"Prepričani smo, da se bosta zaradi prehoda interneta v drugo fazo in širjenja omrežnih tehnologij Web 2.0 dramatično povečali produktivnost in število inovacij v vseh vrstah industrij. Če se bodo ti tržni premiki še naprej odvijali v skladu z našimi pričakovanji, bodo v prihodnjih letih Ciscu in industriji zagotovili veliko rast."

Rezultati v skladu z GAAP
  Q1 2008 Q1 2007 V primerjavi s Q1 2007
Prihodki od prodaje 9,6 milijarde USD 8,2 milijarde USD +16,7 %
Čisti dobiček 2,2 milijarde USD 1,6 milijarde USD +37,1 %
Dobiček na delnico 0,35 USD 0,26 USD +34,6 %

Rezultati brez upoštevanja standarda GAAP
  Q1 2008 Q1 2007 V primerjavi s Q1 2007
Čisti dobiček 2,5 milijarde USD 1,9 milijarde USD +31,4 %
Dobiček na delnico 0,40 USD 0,31 USD +29,0 %

Celovit tabelarični prikaz poslovnih rezultatov je na ogled na spletni strani www.cisco.com.

Drugi finančni poudarki

 • Denarni tok iz poslovanja je v prvem četrtletju poslovnega leta 2008 znašal 3,1 milijarde USD; v enakem obdobju lani je znašal 2,3 milijarde USD, konec četrtega četrtletja poslovnega leta 2007 pa 2,7 milijarde USD.
 • Denar ter druga denarna sredstva in naložbe so ob koncu prvega četrtletja poslovnega leta 2008 znašali 24,7 milijarde USD; konec četrtega četrtletja poslovnega leta 2007 so znašali 22,3 milijarde USD.
 • V prvem četrtletju poslovnega leta 2008 je Cisco Systems odkupil za 96 milijonov navadnih delnic po povprečni ceni 31,28 USD za delnico in v skupni nakupni vrednosti 3,0 milijarde USD. Od 27. oktobra 2007 je Cisco Systems ponovno kupil in odkupil 2,3 milijarde lastnih navadnih delnic po povprečni ceni 19,89 USD na delnico in v približnem skupnem nakupnem znesku 46,2 milijard USD od začetka programa odkupa. Na dan 27. oktobra 2007 je v skladu s pooblastilom ostalo za odkup še 5,8 milijarde USD, za kar ni določen končni datum.
 • Na koncu prvega četrtletja poslovnega leta 2008 so dnevi vezave terjatev znašali 33 dni, na koncu četrtega četrtletja poslovnega leta 2007 pa 38 dni.
 • Na koncu prvega četrtletja poslovnega leta 2008 je bil koeficient obračanja zalog na osnovi standarda GAAP 10,3 - enako kot na koncu četrtega četrtletja poslovnega leta 2007. Koeficient obračanja zalog brez upoštevanja standarda GAAP je bil na koncu prvega četrtletja poslovnega leta 2008 10,0, na koncu četrtega četrtletja poslovnega leta 2007 pa 10,1.

"Zelo smo bili zadovoljni s Ciscovimi finančnimi rezultati, saj smo četrtletje znova zaključili z rekordnim prihodkom, čistim dobičkom in dobičkom na delnico, pa tudi najvišjim denarnim tokom od poslovanja do zdaj - znašal je namreč kar 3,1 milijarde USD," je dejal Dennis Powell, finančni direktor podjetja Cisco Systems, Inc. "Ta dosledni uspeh na vseh ravneh je mogoče pripisati naši uravnoteženi rasti dohodka na vseh geografskih območjih ter v vseh segmentih izdelkov, storitev in strank, pri čemer smo uspeli ohraniti tradicionalno visok kosmati dobiček."

Poslovni poudarki

Prevzemi

 • Sklenitev pogodbe o nakupu podjetja Navini Networks, Inc.
 • Prevzema podjetij Cognio, Inc. in Latigent, LLC.

Novi izdelki

 • Predstavitev edine integrirane rešitve 802.11n v industriji, ki deluje z vrhunsko zmogljivostjo in zanesljivostjo ter je preprosta za uporabo.
 • Predstavitev izboljšave izdelkov Carrier Ethernet iz Ciscove skupine arhitekture IP Next-Generation Network (IP NGN). Omrežja so razširjena z optičnimi vlakni, namenjena za domove, večstanovanjske hiše in druge večstanovanjske objekte, in tako omogočajo hitrejšo uvedbo več storitev.
 • Predstavitev novih ponudb za izdelke Network Admission Control (NAC), vključno z usmerjevalniki Cisco NAC Network Module for Integrated Services Routers in tehnologijo za prepoznavanje končne točke Cisco NAC Profiler.
 • Cisco je najavil integracijo podatkovnega centra Cisco VFrame z virtualno infrastrukturo VMware, kar je ključna rešitev za Ciscovo vizijo naslednje generacije podatkovnih centrov, imenovanih Data Center 3.0.
 • Predstavitev partnerskega omrežja Industry Solutions Partner Network, ki je zasnovano, da angažira, omogoča in nagradi globalno skupnost tržnih partnerjev, ponudnikov aplikacij in proizvajalcev naprav, da bi sodelovali in zagotavljali različne rešitve, ki bi izpolnjevale potrebe strank.
 • Cisco je objavil, da bo WebEx ponudil storitev na zahtevo Oracle's Siebel CRM, aplikacijsko storitev za upravljanje odnosov s strankami (CRM), in sicer prek aplikacijskega ekosistema WebEx Connect.
 • Linksys je predstavil osem novih "pametnih stikal" za majhna okolja, delovne skupine v podjetjih ali dodatne omrežne aplikacije.

Podatki o glavnih strankah

 • Erste Bank Serbia je uvedla Ciscovo inteligentno omrežno rešitev za finančne storitve ter novo, enotno glasovno, podatkovno in videoomrežje, vključno s telefoni IP 850, ki naj bi s povezavo vseh 62 podružnic v Srbiji pomagalo pospešiti rast banke.
 • Za izdelek Cisco Unified Contact Center je podjetje AT&T Labs potrdilo združljivost in interoperabilnost z njihovo najnovejšo brezplačno storitvijo IP.
 • Bell Canada je postal prvi kanadski ponudnik storitev, ki je dosegel omrežni status Cisco Powered TelePresence, ki omogoča uporabo rešitve Cisco TelePresence.
 • Hanaro Telecom je izbral Ciscovo tehnologijo za povezovanje kanalov, ki temelji na standardih, za največjo uvedbo širokopasovnih storitev na svetu - s 100 megabiti na sekundo, ki jo zdaj uporablja že več kot 200.000 strank.
 • Free (Iliad Group), vodilni evropski ponudnik trojčka prek širokopasovnega omrežja, je podvojil kapaciteto svojega IP NGN, s čimer želi izboljšati kakovost storitev za več kot 2,5 milijona svojih naročnikov.
 • Agencija za zaposlovanje Accent Jobs For People s sedežem v Belgiji je postala Ciscova stranka za sistem 200th Digital Media System. Podjetje uporablja izdelek Cisco Digital Signage.

Ključni mejniki

 • Cisco Express Network on Wheels (NoW), mobilna turneja Ciscovih omrežnih tehnologij IP, je v Singapurju začela svoje celoletno potovanje po 30-ih azijskih mestih. S turnejo želi Cisco doseči organizacije v vertikalnih industrijah, kot so zdravstvo, javni sektor, proizvodnja, turizem, maloprodaja ter gradbeništvo, mala in srednje velika podjetja, prodajalce, šole in celo potrošnike.

O podjetju Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je vodilni proizvajalec omrežnih rešitev za internet. Novice in informacije so na voljo na www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno stran http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Meta Jurca
Cisco Systems
E: mjurca@cisco.com
T: +386 1 582 3103