Novice

Cisco nad pomanjkanje omrežnih znanj z novim programom

SAN JOSE - Cisco je ob hkratnih občutnih izboljšavah priljubljenega programa CCNA napovedal nov program pridobivanja izobraževalnih certifikatov za osnovno stopnjo, CCENT (Cisco certifikat za omrežnega tehnika osnovne stopnje). Hkrati namerava lokalizirati tako program kot tudi izpite za pridobitev certifikata, s čimer bi dosegli globalno povpraševanje po omrežnih spretnostih.

Ker so omrežja vse večja gonila gospodarske rasti, sodelovanja in človeške interakcije, potreba po omrežnih znanjih pridobiva vse večji pomen. IDC napoveduje do 40-odstotni razkorak med povpraševanjem in ponudbo omrežnih tehničnih znanj do leta 2012. Da bi odgovorili na te potrebe, pri Ciscu stalno investirajo v programe izobraževanja in podeljevanje certifikatov, da bi opremili več ljudi za uspešne kariere na področju omrežnih rešitev.

CCENT predstavlja novo vstopno točko za tiste, ki šele začenjajo graditi kariero na področju omrežij. Pri CCENT gre za znanja, ki so potrebna za uspešno namestitev in preverjanje osnovnih omrežij - kar zahteva večina delovnih mest v omrežni podpori in je lahko začetni korak do CCNA. Hkrati je osnovni CCNA program prenovljen in sedaj vključuje širši obseg omrežnih tematik ter večji poudarek na veščinah, ki pomagajo k povečanju učinkovitosti, kar na trgu IT delovne sile razlikuje iskalce zaposlitve s Cisco certifikatom. Program in izpiti CCNA bodo predstavljeni (v angleščini) 1. avgusta 2007. Dodatni jeziki (poenostavljena kitajščina, japonščina in španščina) bodo objavljeni, ko bodo načrti za prevajanje dokončani.

"Cisco je zavezan k preobrazbi vzpostavljanja stikov in izmenjevanja informacij po vsem svetu. Z omogočanjem človeškega omrežja bomo omogočili nov pristop, ki ga bodo naše stranke lahko uporabile pri delu na globalnem trgu," je povedal Wim Elfrink, direktor za globalizacijo in višji podpredsednik za stranke pri Ciscu. "Zavezani smo vodenju globalnega razvoja pravih tehničnih znanj, na pravem mestu in ob pravem času, da zagotovimo strankam in partnerjem najboljše možne izkušnje z našo tehnologijo. Predstavitev CCENT in načrti za lokalizacijo našega osnovnega programa dokazuje našo zavezanost k pospeševanju učenja tehničnih znanj po vsem svetu."

Kot vzpostavitev osnove za pridobivanje bolj zahtevnih certifikatov, je CCENT namenjen potrjevanju znanja in veščin, ki so potrebne za nastavljanje in preverjanje majhnih omrežij na usmerjevalnikih in stikalih, vključno z znanjem nastavljanja IP naslavljanja, vpeljave osnovnih varnostnih meril in razumevanja konceptov brezžičnih omrežij.

Obsežno razumevanje vseh omrežnih osnov je bistvo programa CCNA. Pridobitev certifikata na tej stopnji potrjuje znanje in veščine, ki so potrebni za namestitev, upravljanje in odpravljanje napak v majhnih do srednje velikih omrežij na usmerjevalnikih in stikalih, vključno z znanjem za vpeljavo in odpravo napak pri protokolih za upravljanje naslavljanja in preverjanja, kakor tudi pri vzpostavitvi in odpravi napak pri povezavah s ponudniki storitev prek omrežja WAN.

Pot učenja za CCENT vključuje:

 • Obvezen izpit: ICND1 640-822;
 • Priporočen izpit: Medsebojno povezovanje omrežnih Cisco naprav, 1. del.

Pot učenja za CCNA vključuje:

 • Obvezni izpiti:
  • ICND1 640-822 in ICND2 640-816
  • ali pa sestavljen izpit CCNA 640-802
 • Priporočeni izpiti:
  • Medsebojno povezovanje omrežnih Cisco naprav, 1. del
  • Medsebojno povezovanje omrežnih Cisco naprav, 2. del

Center za priprave na CCNA (www.cisco.com/go/prepcenter), je na voljo vsakomur s Cisco.com geslom in je namenjen za pomoč kandidatom pri pripravi na izpite CCENT in CCNA. CCNA center za priprave nudi kandidatom za pridobitev certifikata dostop do širokega nabora virov za pospešitev učenja, vključno z vprašanji za vajo, laboratoriji, igrami, simulacijami, namigi, strokovnimi nasveti, zgodbami o uspehu in forumi, na katerih potekajo diskusije z drugimi kandidati.

"Priložnosti za kariero na področju omrežnih rešitev je veliko in obsegajo širok nabor izkušenj, od programskih aplikacij in zasnove sistemov, do odpravljanja globalnih omrežij, ki obsegajo vse poslovne, državne in osebne komunikacije," je povedala Jeanne Dunn, višja direktorica Learning@Cisco področja. "Omrežne rešitve ljudem ponujajo širok nabor priložnosti za poslovno napredovanje ob učenju o svetu, poslovanju in tem kako izboljšati stike med ljudmi. Programi za izobraževanje in pridobivanje Cisco certifikatov zagotavljajo načrtovalcem omrežij in inženirjem trdno osnovo sodelovanja in komuniciranja v prihodnosti."

"Omrežja so danes osnova vsake industrije, vključno s turizmom, modo in zabavno industrijo - in njihova prisotnost se v prihodnosti ne bo zmanjšala," je povedal Christopher Cugno, višji omrežni inženir pri DreamWorks Animation SKG. "Cisco certifikat mi je omogočil, da sem našel kariero svojih sanj in sedaj imam priložnost delati za enega najbolj priznanih produkcijskih studiev na svetu."

Če želite izvedeti več o programih za pridobivanje Cisco certifikatov obiščite: www.cisco.com/go/getcertified

Cisco Networking Academy je pred kratkim objavila učni načrt prenovljenega CCNA programa, ki sestoji iz dveh smeri; CCNA Discovery in CCNA Exploration, ki ciljata na različne segmente ljudi, glede na njihove akademske izkušnje in cilje.

Izobraževanje in dobavljivost
Pooblaščeno izobraževanje Cisca je na voljo v globalnem omrežju partnerjev Cisco Learning Solutions in E-Learning Connection. Za podrobnosti o izobraževanju in zahtevah za izpite za specialiste in druge certifikate obiščite: www.cisco.com/go/certifications.

Cisco Press, vodilni ponudnik izdelkov za samostojno izobraževanje za CCNA, bo ponudil obsežen nabor gradiv za nove CCNA izpite, vključno s CCNA ICND1 Exam Certification Guide (1587201828), CCNA ICND2 Exam Certification Guide (158720181X) in CCNA Flash Cards and Exam Practice Pack (1587201909). Vsi izdelki bodo na voljo na: www.ciscopress.com/ccna

Cisco Career certifikati
Splošno priznani Cisco Career certifikati prinašajo omrežnim strokovnjakom, njihovim direktorjem in organizacijam, ki jih zaposlujejo, vredne in izmerljive nagrade. Cisco ponuja tri stopnje splošnih certifikatov - Associate, Professional in Expert na različnih smereh kot so usmerjanje in preklapljanje, omrežna varnost in ponudnik storitev. Širok nabor certifikatov Cisco Specialist je prav tako na voljo kot dokaz znanja konkretnih tehnologij, rešitev ali delovnih nalog. Za podatke o Cisco Career certifikatih obiščite: www.cisco.com/en/US/learning.

O podjetju Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je vodilni proizvajalec omrežnih rešitev za internet. Novice in informacije so na voljo na www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno stran http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Meta Jurca
Cisco Systems
E: mjurca@cisco.com
T: +386 1 582 3103