Novice

Tekmovanje študentov programa Cisco Networking Academy

SYDNEY - V Sydneyju so se srečale skupine nadarjenih študentov, ki so v okviru Ciscovega programa za zmanjšanje primanjkljaja kadrov s strokovnim IT znanjem v Avstraliji poskušale rešiti zapletene omrežne težave.

V preteklem tednu se je v prostorih visokošolske ustanove Lidcombe Technical and Further Education (TAFE) v triurnem tekmovanju pomerilo pet skupin študentov iz petih Ciscovih akademij v avstralski zvezni državi New South Wales. Vsako skupino bodo sestavljali štirje študentje, njihova naloga pa bo rešitev praktičnih težav z omrežjem, ki jih bodo pripravili sodelavci Ciscove tehnične službe.

Na tekmovanju sodelujejo študentje, vpisani v zadnji semester študijskih programov Networking Academy iz avstralskih mest Macquarie Fields, Meadowbank, Petersham, Lidcombe in Blacktown. Program obsega 280 ur praktičnega pouka, študentom pa omogoča pridobivanje znanja o zasnovi, izgradnji in vzdrževanju IP omrežij. Prvič so ga uvedli oktobra leta 1997 na 64 izobraževalnih ustanovah v sedmih zveznih državah v ZDA, danes pa obstaja že v 150 državah. Od začetka njegovega izvajanja je program obiskovalo že več kot 1,6 milijona študentov, ki so se v okviru srednjih, tehničnih in višjih šol ter univerz in javnih zavodov udeležili približno 10.000 tečajev programa Networking Academy. V Avstraliji in na Novi Zelandiji so ti tečaji na voljo v več kot 240 ustanovah.

Situacije, ki jih morajo študentje reševati, posnemajo težave, s katerimi se inženirji srečujejo v resničnem življenju. Na tekmovanju preizkušajo uspešnost študentov pri uporabi metodologij za iskanje napak in odpravljanje težav.

"Zelo smo ponosni, da lahko študentom omogočimo razvoj znanj, ki so potrebna za poklicno pot na področju IP omrežij, saj ta postajajo vedno pomembnejša podlaga za informacijsko-komunikacijske sisteme, vključno s sistemi za prenos slike, zvoka in podatkov", pravi Kevin Bloch, Ciscov izvršni direktor za področje Avstralije in Nove Zelandije.

Ta program je ena od številnih Ciscovih pobud za spopad s krizo strokovnih kadrov, ki je prizadela celotno področje Azije in Tihega oceana, zlasti pa Avstralijo. Raziskave, ki jih je s podporo Cisca izvedlo podjetje International Data Corp. (IDC), so pokazale, da bo do leta 2009 na področju Azije in Tihega oceana (z izjemo Japonske) primanjkovalo 221.000 strokovnjakov z naprednim znanjem brezžičnih tehnologij, varnosti in IP telefonije. Ta številka je še lani znašala 113.000. Glede na napovedi istega podjetja se bo celotni primanjkljaj strokovnjakov na področju omrežij povečal z 210.000 oseb v letu 2006 na 396.000 oseb do leta 2009. V Avstraliji je leta 2006 primanjkovalo 5.600 usposobljenih strokovnjakov za področje visokih tehnologij, po napovedih podjetja IDC pa bo ta številka do leta 2009 narasla na 7.100.

O podjetju Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je vodilni proizvajalec omrežnih rešitev za internet. Novice in informacije so na voljo na www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno stran http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Meta Jurca
Cisco Systems
E: mjurca@cisco.com
T: +386 1 582 3103