Novice

Države se trudijo doseči vizijo Spleta 2.0

LONDON - Organizacije javnega sektorja tehnološko inovativnost štejejo za svojo najvišjo prioriteto, saj skušajo ohraniti stik z državljani, ki vse pogosteje uporabljajo interaktivne spletne storitve. Ciscova raziskava poroča, da je kar 35 odstotkov od skupno 84 v raziskavi sodelujočih višjih državnih uslužbencev iz 17 držav vsega sveta za glavno prioriteto leta 2007 izbralo "Povečati zmožnosti za inovacijo v moji organizaciji".

Raziskava, ki je bila opravljena med udeleženci lanskoletnega Cisco Public Sector Summit v Stockholmu, je pokazala da so državni uslužbenci vse prej kot sivi birokrati, saj so navdušeni nad generacijo spletnih storitev "Splet 2.0", ki spreminja družbo in poslovanje. Raziskava je pokazala, da 23 odstotkom udeleženih predstavlja glavno oviro, ki preprečuje preobrazbo v organizacijah javnega sektorja, pomanjkanje izkušenih zaposlenih. Takoj za inovativnostjo so na vrhu seznama želja državnih uradnikov za povečanje razpoložljivosti in prevzem spletnih storitev (29 odstotkov), preobrazba postopkov za izboljšanje storilnosti zaposlenih (27 odstotkov) in povečanje zmožnosti organizacije za sodelovanje (26 odstotkov). Med druge težave pri preobrazbi sodijo politična negotovost ali izogibanje spremembam (16 odstotkov), višji uradniki, ki preprečujejo spremembe, da bi zaščitili svoje dele organizacije (16 odstotkov) in pomanjkanje sredstev za financiranje projektov - tudi kadar ti kažejo jasno povrnitev v roku dveh let (14 odstotkov).

V 73 odstotkih organizacij se deljene storitve, pri katerih se viri razdelijo v več oddelkov, zaradi sprostitve proračuna investicij v aplikacije, uvajajo v zalednih sistemih kot so finance ali nabava. Ob tem pa kar 84 odstotkov organizacij vlaga v IT storitve in infrastrukturo ter 73 odstotkov v storitve, ki jih neposredno uporabljajo njihove stranke. Raziskava tudi kaže, da nekateri vodstveni uslužbenci še niso sprejeli prednosti pristopa deljenih storitev. Šest odstotkov udeležencev raziskave je izjavilo, da "iskanje potenciala za deljene storitve z drugimi, ali iskanje zunanjih izvajalcev zanje" ne sodi med prioritete.

"Te raziskave kažejo kako organizacije javnega sektorja po vsem svetu hitro sprejemajo inovacije, da bi izboljšale storitve za svoje državljane, a jih zadržujejo dejavniki kot so pomanjkanje usposobljenega osebja ali pa sredstev," je povedal Le Roux podpredsednik za javni sektor pri podjetju Cisco za Evropo in Emergin markets. "Deljene storitve lahko pripomorejo pri preseganju tega problema, saj odprejo znatne dele proračunov, ki se trenutno porabljajo za opravila, ki se podvajajo in zelo pozitivno je, da mnogi oddelki sedaj začenjajo deliti te vire. Tisti, ki tega ne določijo kot prioriteto tvegajo, da bodo zaostali pri nudenju najvišje stopnje storitev svojim državljanom."

"Lokalne vladne in regionalne ali državne agencije izpostavljajo zunanje sisteme kot ključno točko, kjer vpeljujejo ali nameravajo v kratkem vpeljati deljene storitve," je povedal Yvon Le Roux. "Izobraževanje je edini sektor, kjer najhitreje vpeljujejo deljene storitve, medtem ko udeleženci iz javnega zdravstva in osrednje državne uprave najbolj resno uvajajo deljene storitve v zalednih sistemih."

Udeleženci raziskave, ki je bila opravljena kot uvod v bolj poglobljeno raziskavo, ki jo bo Cisco podprl letos, so predstavniki najrazličnejših držav kot so Tajska, Belgija, Kanada in Rusija.

O podjetju Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je vodilni proizvajalec omrežnih rešitev za internet. Novice in informacije so na voljo na www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno stran http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Meta Jurca
Cisco Systems
E:mjurca@cisco.com
T: +386 1 582 3103