Novice

Končala se je letošnja, po številu prijav rekordna

Cisco Systems, vodilni svetovni proizvajalec omrežnih rešitev za internet tudi tokrat na Bledu, je med 27. in 28. marcem, organiziral dvodnevno strokovno konferenco, katere poglavitni namen je bil domačim podjetjem predstaviti tehnološke novosti, številne praktične primere uporabe ter poslovne vidike rešitev. Dejstvo je, da sta znanje in informiranost ključna pri ustvarjanju priložnosti, in tudi zato so konference vsako leto bolje obiskane. Letošnja je bila rekordna po številu prijav, prijavljenih je bilo namreč več kot 370 udeležencev, kar dokazuje pravilnost odločitve prenosa znanja svetovnega inovatorja domačim uporabnikom ter zavezo k izobraževanju partnerjev.

Osnovni namen konference je prenos znanja, izkušenj in informacij tako velikim kot manjšim podjetjem. Namenjena je vsem, ki se pri svojem delu srečujejo s tehnologijo IT, od upravljalcev telekomunikacijske infrastrukture in informacijske tehnologije do vodilnih kadrov podjetij in funkcionalnih enot, ki telekomunikacije in informacijsko tehnologijo pri svojem delu uporabljajo posredno. Program konference je poleg plenarnih predavanj vseboval tudi predavanja s poudarkom na tehnologijah in rešitvah za podjetja, rešitvah za ponudnike storitev in majhna podjetja, partnerska predavanja in predavanja tehnoloških partnerjev, prav tako pa so bile udeležencem, na voljo delavnice in Dizajn klinika inžinerjev TAC.

"Letošnja usmeritev konference je bila predstavitev trendov in Cisco tehnologij, s katerimi podjetjem pomagamo uspeti v današnjem hitrem svetu, saj jim omogočajo prožnost in odzivnost s katero so lahko nenehno inovativni in hitro prilagodljivi. Ker je omrežje platforma za vse komunikacije - govorno, video, prenos podatkov, varnost in mobilnost, omrežje postane "človeško omrežje", v katerem se podjetje giblje z vami, varnost pokriva vse, informacije pa so na voljo kjer koli in kadar koli jih potrebujete.", je povedal Anton Petrič, direktor slovenske podružnice Cisco Systems, ki je letošnjo konferenco tudi otvoril.

V okviru konferenc je Cisco predstavil tudi nove rešitve Unified communications - Sistem Cisco Unified Communications system 6.0 - obsežen komunikacijski sistem za prenos govora, videa in podatkov in predstavlja funkcije, ki bodo znatno izboljšale storilnost mobilnih delavcev. Rešitev namreč podjetjem vseh velikosti omogoča revolucionarno odzivnost in varnost komunikacij - kjerkoli in kadarkoli in to ne glede na uporabljeno napravo, saj znotraj celotne palete razširja nove funkcije za sodelovanje in integracijo programske opreme drugih izdelovalcev. Cisco Unified Communications system 6.0 namreč temelji na odprtih standardih, zato lahko podjetja kombinirajo in prilagajajo komunikacijske tehnologije v skladu s poslovnimi potrebami. Mogoče jo je brezhibno integrirati z obstoječimi poslovnimi orodji za namizne računalnike po sistemu "priključi in poženi", kar poenostavlja vpeljavo, zniža stroške usposabljanja, zmanjša kapitalske stroške ter stroške delovanja.

Ena ključnih tem pri novi izdaji Unified Communications je razširitev na mobilne naprave. Statistike, ki prikazujejo trende o mobilnem delu v regiji EMEA naslednje :

  • Delež mobilnih zaposlenih v Veliki Britaniji raste. Med letoma 1997 in 2005 je namreč njihov delež narasel za 150 %, kljub temu pa nacionalni statistični urad poroča, da mobilni zaposleni predstavljajo le 8 % vse zaposlene populacije.
  • V ZDA delež mobilnih zaposlenih v raste hitreje kot v Veliki Britaniji. Med letoma 2005 in 2006 je pogostost mobilnega dela v ZDA narasla za 20 %. Število mobilnih zaposlenih je iz 12,2 milijona v 2005 naraslo na 14,7 milijona v 2006, kar ustreza 8 - 10 % vseh zaposlenih. Vsi ti uporabljajo brezžične tehnologije in se skoraj dvakrat pogosteje povežejo v internet prek brezžične naprave kot celotna odrasla populacija v ostalem deležu prebivalstva ZDA. Po pričakovanjih bodo leta 2009 70 % celotne zaposlenih ZDA predstavljali mobilni zaposleni.
  • V Južnoafriški Republiki je v večini vodilnih podjetij skoraj 20 % zaposlenih mobilnih. V teh vodilnih podjetjih je mobilno delo precej bolj pogosto na vodstvenih položajih kot pa na nižjih, kljub temu pa vse kaže, da pozitivno vpliva na zaposlene na vseh ravneh podjetij. Čeprav imajo namreč vsi zaposleni pozitiven pogled na mobilno tehnologijo, pa so možnosti, ki jih mobilna tehnologija omogoča pri povečevanju učinkovitosti in uspešnosti, veliko manj prepričani zaposleni, ki te tehnologije ne uporabljajo.
  • Tipičen mobilni zaposleni je samozaposlen. V Evropi so samozaposleni dvakrat pogosteje mobilni kot tisti zaposleni v drugih podjetjih. Samozaposleni imajo tudi redkeje na voljo omrežje sodelavcev, na katere se lahko zanesejo za podporo, zato je verjetneje, da se obrnejo na prijatelje in družino. Vendar pa zaradi težav z usklajevanjem službenega in domačega življenja to ni vedno mogoče, zato samozaposlenim pogosto primanjkuje podpore. V Evropi so moški dvakrat pogosteje mobilni kot ženske.
  • Polovica Skandinavcev je mobilnih zaposlenih. V Evropi se mobilno delo ne širi enako v vseh predelih. V severni Evropi je precej pogosto, v južni Evropi pa je mobilnih manj kot 10 % zaposlenih. Do razlike morda prihaja zaradi moške/ženske kulturne dimenzije. Ženske kulture (Švedska, Danska in Norveška) so bolj naklonjene prilagojenim delovnim razmerjem (na primer mobilnemu delu), ker omogoča družinam prijazne delovne pogoje. Moške kulture (Španija in Italija) pa ženskam omogočajo enake priložnosti in prilagojeno delo šele kratek čas.

Kratka zgodovina Cisco konferenc. Uradno štetje Cisco konferenc sega v leto 2001, kljub temu pa je že leto prej Cisco organiziral srečanje za uporabnike in partnerje. Pod vodstvom takratnega direktorja Jožeka Groškovnjaka, se je leta 2001 skoraj 100 IT strokovnjakov prvič srečalo v Portorožu, kjer je bila pod naslovom "Cisco danes … z vami jutri" predstavljena najbolj vroča tema takratnega poslovnega okolja - preoblikovanje iz "tradicionalnega" v e-podjetje.

V Mariboru, med 26. in 27. novembrom 2002, je Cisco v okviru 2. Cisco konference ponudil priložnost za oblikovanje foruma, izmenjave izkušenj in iskanja skupnih priložnosti v izrabi interneta in internetnih tehnologij.

Pod vodstvom takratne direktorice Jasmine Stritar, je bila v Ljubljani, med 8. in 9. junijem 2004, organizirana 3. Cisco konferenca. Številne vodilne menedžerje so pritegnili najnovejši tehnološki dosežki in številni praktični primeri uporabe Cisco rešitev ter tudi poslovni vidiki le-teh.

Leta 2005 je takratna, 4. konferenca v Portorožu prvič potekala pod imenom Cisco Expo. Med 8. in 9. marcem so vsebine, povezane z osnovami za rast in doseganje, konkurenčne prednosti ter predstavitev vizije ob obeležitvi 20-letnice obstoja in zavezanosti k inovacijam omrežnih in naprednih tehnologij navdušile udeležence,

Bled je med 21. in 22. marcem 2006 gostil 5. Cisco Expo konferenco, katere ključna usmeritev so bile prednosti naprednih tehnologij za javni sektor. Prvič sta bila v Sloveniji predstavljena Cisco Networking Academy Program (CNAP) in Technical Assistance Centre (TAC).

Statistike so izluščene iz raziskav World at Work 2006 Telework Trendlines, ki jo je naročilo raziskovalno podjetje The Dieringer Research Group in Raziskava IDC, Oktober 2006.

O podjetju Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je vodilni proizvajalec omrežnih rešitev za internet. Novice in informacije so na voljo na www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno stran http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Meta Jurca
Cisco Systems
E:mjurca@cisco.com
T: +386 1 582 3103