Novice

Cisco prevzema podjetje WebEx

SAN JOSE - Podjetji sta napovedali dokončen sporazum o prevzemu vodilnega podjetja na trgu aplikacij na zahtevo za poslovno sodelovanja prek spleta. Omrežne rešitve WebEx-a podpirajo Ciscovo vizijo poenotenih komunikacij, še zlasti v okviru malih in srednje velikih podjetij.

V skladu z določili pogodbe bo Cisco ponudil gotovinski odkup vseh preostalih delnic podjetja WebEx, in sicer 57 dolarjev za delnico, hkrati pa bo prevzel še odprte nagrade zaposlenim v obliki delnic, s čemer skupna nakupna cena znaša 3,2 milijarde dolarjev, oziroma približno 2,9 milijarde dolarjev s trenutnim neto stanjem na računu podjetja WebEx. Transakcija bo opravljena v skladu s splošnimi računovodskimi standardi, prevzem WebEx-a pa naj bi bil zaključen v četrti četrtini Ciscovega poslovnega leta 2007. V Ciscu pričakujejo, da ta transakcija ne bo vplivala na zaslužek v poslovnem letu 2008, obračunan brez upoštevanja računovodskih standardov GAAP. Prevzem, ki sta ga odobrili upravi obeh podjetij, mora zadostiti številnim pogojem, med drugim tudi zakonu Hart Scott Rodino in drugim podobnim zakonom zunaj ZDA.

"Ko sodelovanje na delovnem mestu postaja vedno bolj pomembno, podjetja za učinkovitejše in uspešnejše delo iščejo obogatena komunikacijska orodja," pravi Charles H. Giancarlo, vodja oddelka za razvoj v Ciscu ter dodaja: "povezovanje programskih oprem podjetij Cisco in WebEx bo obrodilo inovativne rešitve, ki bodo pospeševale naslednji val tehnologij poslovnih komunikacij. V Ciscu smo namreč prepričani, da je omrežje platforma za vse oblike komunikacij in sodelovanja, paleta tehnologij in storitev podjetja WebEx pa dopolnjuje vodilni položaj, ki ga imamo na področju poenotenih komunikacij in sodelovanja, hkrati pa nam zagotavlja nov in edinstven poslovni model za širjenje poslovanja na hitro rastočem področju malih in srednje velikih podjetij," je še povedal Giancarlo.

"Podjetji Cisco in WebEx delita skupno vizijo, v kateri je spletno sodelovanje ključnega pomena pri pospeševanju poslovnih postopkov in tako predstavlja trajno in konkurenčno prednost," pravi Subrah S. Iyar, direktor podjetja WebEx. "Globalni doseg in osredotočenost na Ciscove stranke nam bodo v pomoč pri širjenju ključnih aplikacij za spletno sodelovanje in nadaljevanje širjenja storitev, ki jih ponujamo na podlagi platforme WebEx Connect."

Paleta storitev podjetja WebEx zajema tehnologije in storitve, ki podjetjem omogočajo, da prek interneta opravljajo asinhrone podatkovne konference v realnem času, izmenjujejo spletne dokumente in delovne prostore, kar zagotavlja višjo storilnost in učinkovitost zaposlenih v podjetjih vseh velikosti. Strategija naročniških storitev podjetja WebEx je bila ključnega pomena za uspeh, v podjetju Cisco pa nameravajo ta poslovni model ohraniti tudi pri nadaljnjem poslovanju.

Po sklenjeni transakciji bo podjetje WebEx del Ciscove razvojne organizacije, pri tem pa bo obdržalo svoj edinstven poslovni model. G. Iyar bo poročal neposredno g. Giancarlu.

Podjetje WebEx je bilo ustanovljeno leta 1995 in je imelo prvo javno ponudbo za odkup delnic julija 2000. Podjetje ima skoraj 2,200 zaposlenih. V poslovnem letu 2006, ki se je končalo 31. decembra 2006, je imelo podjetje WebEx 380 milijonov dolarjev prihodkov.

O podjetju WebEx
WebEx je vodilno svetovno podjetje na področju aplikacij na zahtevo za poslovno sodelovanje prek spleta, saj ima 2,2 milijona registriranih uporabnikov. WebEx-ove aplikacije izboljšujejo poslovne postopke z visoko stopnjo stika, kot sta prodaja in usposabljanje, z učinkovitimi postopki spletnega stika. Kot ponudnik storitev na zahtevo lahko WebEx pospeši sodelovanje tako znotraj kot tudi zunaj podjetja. Paleta aplikacij podjetja je na voljo prek omrežja WebEx MediaTone Network, ki je globalno omrežje, posebej namenjeno varnemu prenosu aplikacij na zahtevo. Aplikacije podjetja podpirajo večtočkovne videokonference, spletne konference in oddaljeno upravljanje aplikacij. WebEx ima sedež v Santa Clari v Kaliforniji, regionalne enote pa ima v Evropi, Aziji in Avstraliji. Več informacij je na voljo na spletnem mestu www.WebEx.com.

O podjetju Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je vodilni proizvajalec omrežnih rešitev za internet. Novice in informacije so na voljo na www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno stran http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Meta Jurca
Cisco Systems
E:mjurca@cisco.com
T: +386 1 582 3103