Novice

Cisco za ženske iz področja Emerging markets

Dubaj - Študentke univerze v Dubaju, skupine žensk v Srednji in Vzhodni Evropi ter zapostavljeno 18-letno dekle iz Čila imajo eno skupno točko: željo po izboljšanju svojega znanja na področju IT-ja in prednosti, ki jih prinaša obvladovanje tega znanja. Vsi ti primeri so bili izpostavljeni na dogodku, kjer je Cisco predstavil številne iniciative za ženske pravice in zgodbe o uspehu s področja Emerging markets in predstavil novo spletno stran z aktivnostmi za spolno enakopravnost znotraj podjetja.

Iniciative in zgodbe o uspehu vključujejo investicijo Cisca v projekt Linksys® Digitalni dom in majhno podjetje na Ženski univerzi v Dubaju; Ciscov projekt "F_email" na Madžarskem, v Srbiji in Turčiji; delo podjetja v Skladu Združenih narodov za ženske (UNIFEM) na Bližnjem Vzhodu in v Afriki; ter zgodbo Caterin Retamales, mlade ženske, ki izhaja iz ruralne skupnosti v Čilu in je sedaj uspela izpolniti svoje sanje ter si zagotoviti prihodnost, saj je dobila možnost izboljšati svoja znanja v IT.

Vse te zgodbe imajo še eno skupno točko: program Cisco Networking Academy®, ki je pomagal premostiti predor v znanjih iz omrežnih, informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) po vsem svetu ter bo oktobra proslavljal svojo 10 obletnico. Od ustanovitve programa se je program razširil v več kot 165 državah in je doslej izobrazil že preko 2 milijona študentov na več kot 10.000 akademijah v srednjih in tehničnih šolah, na univerzah in v organizacijah lokalnih skupnosti.

"Izboljšanje tehničnih znanj je ključnega pomena predvsem med ženskami, saj omrežje postaja povezava prek katere ljudje komunicirajo, sodelujejo in poslujejo," je komentirala Sue Bostrom, direktorica marketinga pri Ciscu in višja podpredsednica podjetja za globalno politiko in državne zadeve. "Naše delo z ženskami v sklopu programa Cisco Networking Academy in podpora Mednarodega dneva žena kažeta, kako visoko Cisco postavlja raznolikost in vlogo žensk v tehnologiji, tako znotraj podjetja kot tudi drugod."

Zgoraj omenjene iniciative in zgodbe o uspehu vključujejo:

  • Projekt Digitalni dom in majhno podjetje na Ženski univerzi v Dubaju

Cilj projekta je povečati zavedanje o tehnologiji in spodbujati podjetniške aktivnosti med študentkami vodilne univerze za ženske v Dubaju. Ta projekt bo vključeval predstavitve celotnih palet izdelkov na univerzi in izobraževanje za študentke, ki bodo te predstavitve izvajale. Študentkam bo predstavljena tudi priložnost, da vzpostavijo majhno podjetje za prodajo izdelkov za domača digitalna omrežja, poleg tega pa jim bodo na voljo tudi delovna mesta s polovičnim delovnim časom v tamkajšnjih trgovinah, kjer si bodo lahko pridobile izkušnje in potrebne kvalifikacije.

"Od ustanovitve leta 1989 je Ženska univerza v Dubaju povečevala svojo zavezanost razvoju izobraževalnih in tehnoloških znanj žensk v ZAE", je povedala Dr. Behjat Al Yousuf, višja direktorica univerze. "Sodelovali smo z vodilnimi tehnološkimi podjetji kot je Cisco, da bi med naše študentke prinesli revolucijo v stopnji IT znanja. Naš glavni cilj je bil ustvariti jasno sliko, priložnost, rast in razvoj za ženske znotraj sektorja informacijskih in komunikacijskih tehnologij." Dodala je še: "Študentke naše univerze so dobro sprejele uvedbo Cisco Networking Academy. Veselimo se dolgoročnega sodelovanja s podjetjem in ključne vloge, ki jo imajo v lokalnem razvoju tehnoloških znanj."

  • Projekt 'F_email' - nova iniciativa Cisca na Madžarskem, v Srbiji in Turčiji

Projekt je bil ustanovljen za pomoč ženskam, ki so trenutno izključene iz segmenta kvalificiranih iskalcev zaposlitve. Čeprav imajo tri države, ki sodelujejo v projektu, različne stopnje integracije žensk, se soočajo z istim izzivom; zagotavljanje visoko kakovostnih služb za ženske. Cilj projekta je vzpostaviti veliko skupino strokovnjakinj in izboljšati njihova IKT znanja, da bodo imele boljše možnosti pri zaposlovanju v tehnološki industriji. Program vključuje osnovne spretnosti kot je iskanje službe in komuniciranje ter osnovna računalniška in omrežna IT znanja, prav Cisco Networking Academy pa je bil ključnega pomena pri razvoju in koordinaciji projekta. Investicijska skupina za javno dobro pri Ciscu je zagotovila sredstva in vsebine za osnovne spretnosti, prav tako pa sodeluje tudi pri razvoju spletne strani, ki bo zagotovila platformo mednarodnega omrežja prek katerega bodo lahko sodelovale ženske iz različnih držav sveta.

  • Cisco in Sklad Združenih narodov za ženske (UNIFEM) v Afriki in na Bližnjem Vzhodu

V začetku leta 2007 sta UNIFEM in Cisco Networking Academy pilotno začela s programom v Afriki, ki vključuje investicijo UNIFEM-a in Cisca v vpeljavo akademij za osnovna IT znanja v Zimbabveju in Zambiji, ki se bosta osredotočali na izobraževanje žensk. V Zimbabveju bo projekt vzpostavila ženska univerza in fakulteta za izobraževanje učiteljev, v Zambiji pa se bodo predvajanja začela na fakulteti za izobraževanje učiteljev in na ženski srednji šoli. Te afriške iniciative so dopolnilo obstoječim aktivnostim, ki jih izvajata obe podjetji v Jordaniji, Maroku in Libanonu, kjer je bilo že ustanovljenih skupno 34 akademij. Za pridobitev certifikata CCNA je vpisanih več kot 1.000 študentov, med katerimi je 55 % žensk. V Jordaniji je dobilo delo na trgu IKT 500 od 600 diplomirank s CCNA.

  • Caterin Retamales - Iz ruralnega čilskega okolja do direktorice telekomunikacij

Zgodba Caterin Retamales se je začela v ruralnem okolju Čila, državi z več kot 15 milijoni ljudi, kjer je žensk več kot moških. V njeni zgodnji mladosti so se njeni starši odločili za selitev iz ruralnega okolja Quilicuri v mesto La Florida. Caterin je najstarejša od treh sester in prva v družini s končano srednjo šolo, ki je diplomirala v programu Cisco Networking Academy na srednji šoli Semper Altius v La Floridi leta 2005. Sledila je stopinjam svojega strica in začeti kariero v telekomunikacijah. Oktobra 2006 je bila povišana v direktorico treh inženirskih oddelkov, ki delajo za Telefonico in je ena izmed dveh žensk v tej panogi, kar kaže na majhno število inženirk v čilski IT industriji.

"Menim, da je zelo pomembno, da si ženske drznejo študirati telekomunikacije in omrežja, saj ni tako težko kot se sprva zdi," je komentirala Caterin. "Treba je le uporabiti inteligenco in si drzniti postati del ženskega intelektualnega razvoja na IT področju; telekomunikacije so zelo zabavne in veliko je moč doseči."

Tudi Cisco se zaveda potrebe po večji prisotnosti žensk v industriji IT. Posebni programi in viri pomagajo ženskam v samem podjetju razviti svoja znanja za vodstvene položaje. Cisco tudi aktivno vodi in sodeluje v izobraževalnih aktivnostih po vsem svetu, katerih cilj je povečati zanimanje mladih žensk za kariero v industriji IT.

Svet za spolno raznolikost v podjetju sestavljajo višji vodstveni delavci, ki predstavljajo vse poslovne funkcije podjetja. Svet nadzoruje zaposlovanje, razvoj in napredovanje, zadrževanje zaposlenih in kulturne iniciative po vsem podjetju, da spodbuja kulturo vključevanja v Ciscu. Nekatere izmed teh iniciativ vključujejo podporo za 34 Women Network po vsem svetu in razvoj programov za izpostavljanje vzornic in mentoric.

Več informacij o iniciativi za ženske Sveta za raznolikost podjetja Cisco je mogoče najti na povsem novi spletni strani: www.cisco.com/web/about/ac49/ac55/inclusion/womens_talent.html

O Ženski univerzi v Dubaju (ŽUD)
Ustanovljena je bila leta 1989, ko je odprla vrata 145 študentkam. Te mlade dame so orale ledino za prihodnost žensk v ZAE, ne le s pridobivanjem izobrazbe, temveč tudi z odpiranjem vrat prihodnjim generacijam. Mnoge izmed diplomirank ŽUD imajo sedaj visoke položaje tako v javnem kot tudi privatnem sektorju. Med njimi so na primer prva nacionalna podpredsednica v ZAE v Citibanku, direktorica marketinga v Emirates Post, direktorica dubajskega novinarskega in ženskega kluba, ter direktorica ženskega kluba Sharjah.

Od leta 1989 naprej se je število študentk povečalo na 2.200. ŽUD sedaj ponuja študije poslovnih ved, informacijskih tehnologij, zdravstvenih ved, komunikacijskih tehnologij in izobraževanja. Ti študiji so bili razviti kot odziv na zahteve trga.

Danes ŽUD velja za univerzo iz katere izhajajo najkakovostnejši kadri v Dubaju. Več kot 2.900 diplomirank je med prvimi ženskami v državi, ki so bile izbrane za vodje pomembnih oddelkov in dobivajo vodilne položaje v večnacionalnih družbah; The Executive Office, Dubai Internet City, oddelek za ekonomski razvoj Dubaja, Ruler's Court, Etisalat, Citibank, mestna uprava Dubaja, Dubai TV, Ministrstvo za zdravje, letalska družba Emirates, Emaar, Emirates Bank Group in Enok, ki pa so le nekatere izmed mnogo organizacij, ki zaposlujejo diplomiranke ŽUD. Več podatkov na http://dwc.hct.ac.ae/about/history.shtml

O podjetju Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je vodilni proizvajalec omrežnih rešitev za internet. Novice in informacije so na voljo na www.cisco.com. Za aktualne novice obiščite spletno stran http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Scientific Atlanta, D9050, iLYNX in ROSA so zaščitni znaki podjetja Scientific Atlanta, Inc in/ali njegovih podružnic. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Cisco in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za odnose z javnostmi:
Meta Jurca
Cisco Systems
E:mjurca@cisco.com
T: +386 1 582 3103