Novice

Kako omrežje spreminja naša doživetja

Največji zbor omrežnih strokovnjakov na svetu razpravlja o vplivu omrežja na vsakdanje življenje

CISCO NETWORKERS 2006, LAS VEGAS - Komunikacijska omrežja se širijo iz pisarn in postajajo platforma za vsa življenjska doživetja, kažejo rezultati ankete med udeleženci konference Cisco Networkers, ki je junija potekala v Las Vegasu. Načrtovalci in vzdrževalci omrežij, ki jih uporabljamo vsak dan, imajo to omrežno platformo za temelj, s katerim lahko sežejo višje in dlje, tako v poslovnem kot tudi v zasebnem življenju.

Večina udeležencev konference Networkers, ki je odgovarjala na anketo podjetja Cisco Systems, je velike spremembe v svojem življenju pripisala komuniciranju, sodelovanju in uspešnosti pri uporabi spleta. Nekateri so prek spleta spoznali svojega zakonskega partnerja, drugi splet uporabljajo kot komunikacijsko orodje, s katerim vzdržujejo stike z družino in prijatelji. Na podlagi omrežja kot platforme za inovacije se je s prehodom v kiber prostor oblikovalo tudi novo besedišče. Udeleženci so prispevali več kot 1100 različnih strokovnih izrazov, ki se uporabljajo v povezavi z internetom. Na vprašanje Katera je po vašem mnenju naslednja najbolj popularna beseda v industriji so anketiranci ponudili vrsto različnih odgovorov, med katerimi so tudi "fiberchildren", po slovensko "fiberotroci", (otrok, rojen po letu 2005, ki ima že od rojstva dostop do integrirane povezave za zvok, video in podatke) in "e-rationing", oziroma v slovenščini "e-odmerjanje" (čas, ki ga starši otrokom dovolijo preživeti na spletu).

Spremenjen načina dela
Anketiranci na konferenci Networkers v pisarni uporabljajo omrežje za širše sodelovanje in interakcijo znotraj podjetja, z dobavitelji in strankami ter z ljudmi na sorodnih položajih v drugih podjetjih. Omrežje uporabljajo kot temelj, ki omogoča, da skupaj s poslovnimi partnerji inovativno pristopajo do strank in partnerjev ter s tem povečajo dohodke. Zaradi njihovih dosežkov se razvijalci pri omrežni in komunikacijski tehnologiji ne osredotočajo več toliko na učinkovitost in varčnost, ampak težijo k čim boljši izkušnji za stranke in zaposlene. Na vprašanje Katere so tri največje prednosti informacijske tehnologije v vašem poslu so anketiranci navedli boljšo produktivnost (62,38 % vprašanih), večje zadovoljstvo strank (55,1 %) in večjo konkurenčno prednost (44,1 %). Med ostalimi odgovori najdemo še lažje povezovanje med posameznimi posli, ustvarjanje poslovnih inovacij in nove vire dohodka.

Kot odgovor na vprašanje Katere tehnologije nameravate uporabiti v naslednjem letu za povečanje konkurenčne prednosti so anketiranci na prvem mestu navedli VoIP telefonijo (77,64 %), ki so mu sledile video konference in video na zahtevo (46,23 %) ter takojšnje sporočanje znotraj organizacije (36,29 %).

Novo omrežno besedišče
Kot vsak kulturni fenomen je tudi omrežje porodilo žargon, ki odraža njegovo prodornost. Udeleženci konference Networkers so prispevali svoje osebne žargone, med katerimi najdemo "green noise", po slovensko "zeleni hrup", (navdušenost, ki se porodi med uspešnim delom v ekipi) in "world without walls", po slovensko "svet brez zidov" - (svetovni splet - WWW). In čeprav so nekateri zaskrbljeni, da se bo pri njih razvila "webpendenancy", po slovensko "spletvisnost" (odvisnost od spleta za normalno delovanje), ima večina uporabnikov pozitivne izkušnje, nekateri pa se celo približujejo "webvani", oziroma "spletvani" - spletni nirvani.

Za več podatkov o dogajanju na konferenci Networkers 2006 si oglejte spletni dnevnik na http://blogs.cisco.com/networkers/. Za več informacij o anketi pa se obrnite na http://blogs.cisco.com/news/.

O konferenci Networkers
Networkers je že od leta 1989 letna konferenca uporabnikov rešitev podjetja Cisco Systems in sodi med najpomembnejše dogodke v omrežni industriji. Vsako leto konferenca Networkers pritegne tisoče strokovnjakov za omrežja in IT iz celega sveta, ki se udeležijo konference, da bi izvedeli in izmenjali najnovejše informacije z vodstvenimi delavci podjetja Cisco Systems, tehničnimi strokovnjaki in drug drugim. Konferenca Networkers vključuje tudi edinstven prikaz tehnologije podjetja Cisco Systems in njegovih partnerjev imenovan Svet rešitev, kjer udeleženci lahko doživijo demonstracije in preizkus rešitev v živo.

Za več informacij o konferenci Networkers 2006 obiščite http://www.cisco.com/go/networkers/.

O podjetju Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je vodilni proizvajalec omrežne opreme za internet. Novice in informacije so na voljo na http://newsroom.cisco.com.

# # #

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems, Catalyst in StackWise so registrirani zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in/ali njegovih podružnic v ZDA in drugih državah. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med Ciscom in katerimkoli drugim podjetjem. Cisco Systems International BV so dobavitelji Cisco opreme v Evropi, podružnica v lasti Cisco Systems, Inc.

Oseba za stike z javnostmi:
Meta Jurca
Cisco Systems
E: mjurca@cisco.com
T: +386 1 561 0803