Novice

Podjetje TeliaSonera je prvi evropski operater

3GSM World Congress – V sodelovanju s podjetjema Nokia in Cisco Systems je podjetje TeliaSonera postalo prvi operater v Evropi, ki bo za svoje uporabnike preizkušalo brezžično internetno telefonijo prek omrežij WLAN. Ta preizkus je ena izmed številnih iniciativ podjetja TeliaSonera pri prevzemanju vodilnega položaja za vpeljavo novih storitev pri uporabnikih, ki prehajajo s stacionarnih na mobilne in internetne storitve.

Nedavne raziskave o IT investicijah v skandinavskih podjetjih kažejo, da internetna IP telefonija, t.j. konvergenca mobilne in fiksne telefonije v eno brezžično IP telefonsko rešitev, postaja vse večja prioriteta. Glavni razlogi, ki jih navajajo podjetja, so izboljšana učinkovitost, nižji stroški in preprostost uporabe. Na IP osnovane komunikacije omogočajo tudi možnost nadaljnje integracije med telefonskimi in IT sistemi v podjetju.

»Na tem področju obstaja velik potencial za rast, zato skušamo postati vodilni ponudnik konvergentnih mobilnih in upravljanih IP glasovnih rešitev ter drugih na IP osnovanih komunikacijskih rešitev. Podjetje TeliaSonera ima zelo močan položaj kot sistemski integrator komunikacijskih rešitev ter kot ponudnik stacionarnih in mobilnih storitev z izkušnjami iz upravljanih storitev za celotno rešitev,« je povedal Anders Igel, predsednik uprave in generalni direktor podjetja TeliaSonera AB, in nadaljeval: »Preizkus s podjetjema Nokia in Cisco Systems je del ambicij podjetja TeliaSonera, da uporabnikom ponudi koncept brezžične internetne telefonije, ki ga je preprosto uporabljati. Zadovoljni smo, da smo lahko prvi operater v Evropi, ki na tem področju opravlja preizkuse z dvema močnima partnerjema. Preprostost, varnost in kakovost so pomembni vidiki, ki bodo sedaj podrobno preizkušeni skupaj z vsemi sodelujočimi.«

»Medtem ko bodo vsa podjetja veliko pridobila na račun konvergentnih IP mobilnih glasovnih storitev, se mnoga ne bodo odločila sama integrirati in upravljati sistema znotraj podjetja. Mnoga podjetja bodo iskala ponudnike storitev, ki jim bodo ponudili konvergentno telefonijo in komunikacije kot upravljano storitev,« pravi Jaakko Olkkonen, generalni direktor za glasovne rešitve pri Nokii. »Zadovoljen sem, da se vodilno podjetje na svojem področju, TeliaSonera, strinja s tem pogledom in opravlja prve konkretne korake s podjetjema Nokia in Cisco Systems v smeri ponujanja prednosti konvergence svojim uporabnikom.«

»Približno 22 % poslovnih uporabnikov opravlja mobilne klice iz svojih pisarn, tako da lahko večina direktorjev informatike vidi neposredne prednosti brezžičnih IP telefonov, ki lahko prehajajo med brezžičnimi omrežjih Cisco Unified Wireless LAN in mobilnimi omrežji,« je povedal Mahmoud Dasser, direktor svetovnega mobilnega partnerstva pri podjetju Cisco Systems, ter dodal: »Rešitev Cisco-Nokia Enterprise Mobility Solution bo podjetjem pripomogla k izboljšanju produktivnosti in odzivnosti, podjetje TeliaSonera pa ima pravo kombinacijo izkušenj in storitev, da lahko rešitev dobavi vsem uporabnikom v Skandinaviji in ob Baltiku. Preizkusi, ki jih opravlja podjetje TeliaSonera, bodo pripomogli k uresničitvi zares mobilnega podjetja, saj bodo poslovne komunikacije poenotili, jih poenostavili in naredili cenovno učinkovite.«

Rešitev za brezžično IP telefonijo bo uporabnikom omogočila povsem mobilno poslovanje in omogočila nadzorovanje stroškov. V pisarni bo telefon izkoristil IP in WLAN omrežja podjetja. Ko bo uporabnik zapustil pisarno, bo telefon preklopil na mobilno omrežje, hkrati pa obdržal možnosti kot so klicanje s kratkimi številkami, dostop do koledarja, stikov, ipd.

Preizkusi so namenjeni oceni funkcionalnosti in uporabnosti tehnologije, WLAN infrastrukture, prehoda med WLAN in mobilnim ter IP omrežjem, kakor tudi varnosti in kakovosti glasovnih storitev v različnih okoljih.

Podjetje TeliaSonera se neprestano trudi združiti različne tehnologije in njihove potencialne aplikacije, da bi svojim uporabnikom omogočilo večjo učinkovitost. To dokazujejo tudi pilotski preizkusi s podjetjema Nokia in Cisco Systems. Podjetje TeliaSonera trenutno opravlja tudi preizkuse brezžične rešitve internetne telefonije z uporabo tehnologije UMA za uporabnike na Danskem in Švedskem. Connect, platformna neodvisna storitev za brezžični širokopasovni dostop, je še en primer, kako se podjetje TeliaSonera trudi poenostaviti rešitve za svoje uporabnike.

O podjetju TeliaSonera

TeliaSonera je vodilno telekomunikacijsko podjetje v skandinavski in baltski regiji. Ob koncu decembra 2005 je imelo 19.156.000 mobilnih uporabnikov (69.887.000 vključno s povezanimi družbami) in 7.064.000 uporabnikov stacionarne telefonije (7.668.000 vključno s povezanimi družbami) ter 2.263.000 uporabnikov interneta (2.331.000 vključno s povezanimi družbami). Zunaj domačega trga ima podjetje TeliaSonera tudi obsežne načrte na rastočih trgih Rusije, Turčije in Evrazije. Kotira na stockholmski in helsinški borzi . Neto prodaja za obdobje med januarjem in decembrom je znašala 87,7 milijard švedskih kron. Število zaposlenih je 28.175.

# # #

Cisco, Cisco Systems, logotip Cisco Systems so registrirani zaščitni znaki ali zaščitni znaki podjetja Cisco Systems, Inc. in / ali njegovih podružnic v ZDA ter v drugih državah. Vsi drugi zaščitni znaki, omenjeni v tem dokumentu, so last odgovarjajočih podjetij in ustanov. Uporaba besede partner ne pomeni partnerskega odnosa med podjetjem Cisco in katerimkoli drugim podjetjem.

Oseba za stike z javnostmi:
Meta Jurca
Cisco Systems
E: mjurca@cisco.com
T: +386 1 561 0803