Informatiebeveiliging

Bescherming tegen ongewenst uitlekken van gegevens

Lees hoe informatiebeveiliging gegevensdiefstal kan voorkomen die het resultaat is van het uitlekken van documenten, misbruik van sociale netwerken, ongeautoriseerd delen van documenten en ongepast gebruik van e-mail.

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging is van essentieel belang omdat informatie kan uitlekken wanneer een werknemer een bericht op zijn of haar Facebook-account plaatst of per ongeluk vertrouwelijke gegevens bewaart waar iedereen deze kan zien. De kosten van inbreuken op de informatiebeveiliging kunnen hoog zijn, zowel financieel als voor de geloofwaardigheid van het bedrijf.

Alle organisaties moeten gebruikmaken van informatiebeveiliging om het uitlekken van intellectuele eigendommen te voorkomen. In dit document worden voorbeelden besproken van onbedoelde of bedoelde openbaarmaking van gegevens, en wordt aangegeven hoe informatiebeveiliging gegevens kan beschermen in een veelvoud aan omgevingen.

Informatiebeveiliging om document wrapping te voorkomen

Het hoofd van de antiterreurafdeling van de politie van het Verenigd Koninkrijk moest kort geleden ontslag nemen nadat hij werd gefotografeerd met een vertrouwelijk document duidelijk zichtbaar in beeld. Dankzij digitale beeldbewerkingstechnologie konden de gevoelige gegevens worden uitvergroot en gelezen.

Er moet altijd een schutblad, map of andere afdekking worden gebruikt om informatie te beveiligen tegen onbedoeld uitlekken.

Informatiebeveiliging op social-networkingwebsites

Social networking-websites zijn op geen enkele manier contractueel verplicht om informatiebeveiliging te bieden aan bedrijven waarvan de werknemers berichten op dergelijke websites plaatsen. Discussies op social networking-websites worden ook 'geoogst' door informatieprofessionals die voor concurrenten werken.

Bedrijven moeten officiële beleidsregels voor informatiebeveiliging hebben voor sociale netwerken, om te voorkomen dat gevoelige gegevens op deze websites worden geopenbaard op deze websites.

Standaarden voor informatiebeveiliging en documentclassificatie

De FBI arresteerde kortgeleden een voormalige werknemer van een niet met naam en toenaam genoemd bedrijf voor diefstal van bedrijfsgeheimen. Hij had programmacode en promotiematerialen naar zijn persoonlijke e-mailaccount verzonden en deze informatie openbaar gemaakt in niet-geautoriseerde vergaderingen met concurrenten.

Organisaties moeten ervoor zorgen dat beheerders van gegevens het classificatieproces voor informatiebeveiliging van het bedrijf kennen en elementaire standaarden voor documentatieclassificatie hanteren.

Informatiebeveiliging voor gebruik van e-mail

E-mailproviders hebben geen enkele verplichting om informatiebeveiliging te bieden op het niveau dat een onderneming verwacht.

Organisaties moeten werknemers trainen op het gebied van informatiebeveiliging voor bedrijfse-mail. Werknemers moeten nooit bedrijfsinformatie naar persoonlijke e-mailaccounts sturen, zelfs al werken ze thuis.