Vesti

Otvoren prvi Cisco® Institut za preduzetništvo u Novom Sadu

Cisco Institut za preduzetništvo pruža edukaciju  kroz kursevi za strateško i poslovno planiranje, finansiranje i korišćenje ICT alata za unapređenje poslovanja malih i srednjih preduzeća


NOVI SAD, 25. Mart 2009. godine - Prvi Institut za preduzetništvo u Srbiji je danas svečano otvoren na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su Ministarka telekomunikacija Jasna Matić i Ambasador SAD u Srbiji Cameron Munter. Prve dve grupe od po 20 studenata će krenuti na kurs kombinaciju e-learning i časova sa tutorima u prvoj nedelji aprila. Institut je osnovan zahvaljujući saradnji Novosadskog Univerziteta, kompanije Cisco® i organizacije USAID.

Značajne činjenice:

 • Cilj Cisco® Instituta za preduzetništvo je da pomogne razvoju i unapređenju malih i srednjih preduzeća. Institut pruža praktična znanja za preduzetnike, olakšava razmenu znanja sa lokalnim poslovnim liderima, i pokazuje učesnicima kako da iskoriste prednosti informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) da bi ubrzali rast i razvoj svoje organizacije.
 • Cisco® Institut za preduzetništvo se zasniva na iskustvu Obrazovnog programa Poslovnih osnova i iExecutive (iExec) koji je u Srbiji bio započet 2006. godine kao deo internacionalnog pilot projekta, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Univerzitetom u Novom Sadu. Program je dizajnirala Cisco grupa za Internet poslovna rešenja (IBSG) tako da pomogne liderima i menadžerima da razvijaju strategije i upravljačke veštine koje su neophodne za usavršavanje njihovih organizacija. Kroz obuke koje je vodio profesor Bojan Lalić od 2006. godine je preko 160 učesnika iz više od 100 kompanija i instituta uspešno završilo kurseve.
 • Cisco® Institut za preduzetništvo će se truditi da proširi svoje aktivnosti i na druge obrazovne institucije u Srbiji, uključujući i Beogradski poslovni inkubator na Beogradskom Univerzitetu i Biznis inovacioni centar u Kragujevcu. Predviđeno je da do kraja 2010. bude izgrađena mreža od 10 centara za obuku širom Srbije koja će na taj način biti dostupna preduzetnicima iz svih krajeva zemlje.
 • Kompanija Cisco® je obezbedila Institutu sistem za upravljanje online kursevima i tri moguća nivoa poslovnih programa: Pokretanje biznisa, Razvoj biznisa i iExecutive obrazovni program (iExec). Kompanija Cisco® je razvila sadržaj kurseva u saradnji sa stručnjacima za poslovanje Univerziteta Stanford i Cornell, kao i kompanije My Own Business.
 • Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu trenutno pruža dve vrste kurseva:
  1. iExecutive obrazovni program(iExec) Cisco® Instituta za preduzetništvo koji je razvila Cisco grupa za Internet poslovna rešenja . Jednomesečni program uključuje strateško i poslovno planiranje, finansiranje, razvoj partnerskih veza, i korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija za unapređenje poslovnih rezultata. Predavači sa Univerziteta obradiće 70% sadržaja kurseva kroz radionice i diskusije, grupne vežbe i preglede različitih studija slučaja, dok je 30% bazirano na e-learning (elektronsko učenje). Radionice uključuju i Web 2.0 tehnologije sa inovativnim alatima kao što su Moodle i Cisco® WebEx® platforma za saradnju.
  2. Pokretanje biznisa je jednosemestralni kurs koji upoznaje preduzetnike sa zakonskim obavezama, knjiženjem, menadžmentom i marketinškim veštinama neophodnim za uspešno započinjanje njihovog biznisa i koji čine vođene diskusije, grupne vežbe, studije slučajeva i materijali za online radionice.

Citati:

 • Goran Obradović, generalni direktor Cisco Srbija

  "Cisco® ima višegodišnje  iskustvo u oblasti obrazovanja kroz Cisco Networking Academy. Izgrađen na ovom iskustvu, Cisco® Institut za preduzetništvo se fokusira na preduzetničke veštine i promovisanje malih i srednjih preduzeća uz pomoć informacionih i komunikacione tehnologija (ICT).  Shvatili smo da postoji nedostatak kurseva za prakticno vođenje biznisa i preduzetničkih kurseva koji omogućavaju razumevanje načina na koje ICT može da doprinese uspehu kompanije, i nadamo se da će Cisco® Institut za preduzetništvo pomoći u otklanjanju ovih nedostataka."

 • Prof. Ilija Ćosić, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

  "Ponosni smo što je jedan globalni lider i inovator kao što je Cisco® odabrao FTN kao svog partnera za otvaranje Cisco® Instituta za preduzetništvo i centra za obuku. Na osnovu iskustva iExec pilot  programa, sigurni smo da će upravo on pružiti ono što je menadžerima u Srbiji danas potrebno."

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
Osoba za kontakt:
Tijana Marjanović
Cisco®
tmarjano@cisco.com