Știri

Certificarea IT - esențială pentru un loc de muncă în domeniu

Conform unui studiu local, 98% dintre absolvenţii Cisco Networking Academy sunt angajaţi sau sunt în continuare studenţi, iar dintre cei angajaţi, 82% lucrează în IT

LinkedInGoogle+
Share:

Bucureşti – 16 ianuarie 2013 –Academia Credis și Cisco România anunţă rezultatele unui studiu efectuat cu scopul de a identifica măsura în care cursurile organizate de Credis prin intermediul programului Cisco Networking Academy (NetAcad) au contribuit la creşterea şanselor de angajare a persoanelor care îşi doresc o carieră în domeniul IT.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 3.500 de cursanţi care au absolvit cel puţin un curs al Academiei Credis în perioada 2006 – iunie 2012. Rata de participare la această cercetare este de 50% din studenții Credis și de 7% din cei peste 52.000 de studenți care au participat la cel puțin un curs desfășurat într-o academie Cisco de pe teritoriul României. Credis este cea mai mare şi mai veche academie Cisco Networking Academy din România, iar unul din cinci absolvenţi NetAcad la nivel naţional a participat la cursurile Credis.

Date generale ale studiului:

 • Din totalul de 3.500 de respondenți, 54% sunt angajaţi, 44% sunt studenţi şi doar 2% nu sunt angajaţi;
 • La nivel naţional, 23% dintre absolvenţii Cisco Networking Academy sunt de sex feminin, fapt ce confirmă tendința regională de creștere a numărului de femei care aleg această industrie.

Studenții sunt viitorii specialiști IT:

 • La nivelul grupului intervievat, 51% dintre studenți își doresc o carieră în IT, fapt ce i-a motivat să urmeze aceste cursuri;
 • Pentru 75% dintre intervievaţi cursul Credis a fost primul curs IT la care au luat parte, în timp ce 25% au mai participat la cel puțin un curs înaintea celor urmate la Academia Credis;
 • Aproximativ 67% și-au manifestat dorința de a continua să urmeze cursuri de perfecționare IT în următoarele 6-12 luni.

Forță de muncă calificată în IT:

 • La nivelul grupului studiat, 86% dintre respondenţi consideră cursurile urmate la Credis ca fiind esenţiale sau relevante pentru locul de muncă;
 • 13%, adică aproximativ 215 respondenți, consideră cursurile Cisco organizate de Credis ca fiind vitale pentru locul actual de muncă, în timp ce 51% le consideră relevante dar nu critice;
 • 17% dintre participanţii la acest studiu profesează în industria telecom, 48% lucrează în sectorul privat în cadrul unor organizaţii de mici, medii şi mari dimensiuni acoperind toate domeniile de activitate;
 • Aproape 7% lucrează în cadrul companiilor din  industria de software;
 • Din totalul de respondenţi angajaţi, aproximativ 70% au în plan începerea unui alt curs în următoarele 3 până la 6 luni;
 • Cursurile cele mai atractive sunt Cisco CCNP, CCNP Security, Linux dar şi cele legate de centre de date şi virtualizare.

Citate relevante:

 • Cristian Popescu, Director General Cisco România:

  „Potrivit Comisiei Europene, deficitul de profesionişti IT va ajunge la peste 700.000 de locuri de muncă până în anul 2015. Ca o completare, IDC estimează că până în 2015 90% dintre locurile de muncă din toate sectoarele de angajare vor solicita competenţe tehnologice/IT. A ţine pasul cu aceste noi solicitări ale pieţei muncii şi a putea oferi informații și abilități complementare sitemului educațional este o responsabilitate foarte mare pentru companiile care activează în tehnologie. În acest sens, suntem mândri de contribuţia importantă pe care o avem la construirea şi valorificarea competenţelor IT din Romania”.

 • Nicolai Sandu, Regional Manager Cisco Networking Academy South East Europe, Cisco:

  „Pregătirea forţei de muncă educate din toate punctele de vedere, dar mai ales în domeniul tehnologiei informației, este o investiţie în viitor şi în dezvoltare. Numărul mare de studenţi care intenţionează să continue cursurile de perfecţionare IT, împreună cu cel al profesioniştilor deja existenţi care vizează acelaşi lucru, relevă o tendință de dezvoltare a valorii şi a expertizei tehnologice. În doar 15 ani am reuşit să contribuim cu peste 52.000 de cursanţi la consolidarea pieţei de specialitate din România şi ne dorim ca acest trend să fie unul crescător de la an la an. În cei 15 ani de activitate în România, programul Cisco Networking Academy, lansat în anul 1998 a depășit 12.000 de studenţi participanţi în program la cele 198 de academii din toată ţara”.

 • Mihai Logofătu, Manager Academia Credis:

  „Cisco Networking Academy ajută studenţii să se pregătească pentru cariere în IT, inginerie, calculatoare şi domenii colaterale, sporindu-și astfel oportunităţile de reuşită profesională. Prin programul Cisco Networking Academy, Academia Credis livrează informaţii despre comunicaţii şi tehnologia informaţiei prin intermediul unei combinaţii de învăţare în clasă cu demonstrații și exerciții practice. Curricula acoperă diferite niveluri de cursuri de la IT General, un curs de 70 de ore introductive în lumea IT, la Cisco Certified Network Professional (CCNP), program dezvoltat pentru studenţi din instituţii de învăţământ superior.”


Despre studiul Credis

Raportul reflectă răspunsurile a peste 3.500 de absolvenţi din baza de selecţie a Academiei Credis de 7.000 de persoane, rezultând o rată de răspuns de 50% din baza de selecție. Cele 3.500 de răspunsuri reprezintă opinia a 7% dintre toți cei peste 52.000 de participanți la cursuri Cisco NetAcad. Respondenţii acestui studiu au absolvit cel puţin un curs al Academiei Credis în perioada 2006 – iunie 2012.

Despre Cisco

Cisco (NASDAQ: CSCO) este liderul mondial în IT care ajută companiile să fructifice oportunităţile de mâine, demonstrând că se pot întâmpla lucruri uimitoare prin conectarea a ceea ce până acum a fost neconectat. Pentru ultimele noutăţi, accesaţi http://thenetwork.cisco.com.

Despre Academia Credis

Academia Credis şi-a început activitatea în 1999, fiind una dintre primele academii Cisco din România. În cei 14 ani de activitate educaţională, peste 9.000 de studenţi au participat la cel puţin un curs organizat de Credis în cadrul programului Cisco NetAcad. Obiectivul principal al Credis, care funcționează ca organizație neguvernamentală este de a oferi instruire în domeniul IT&C tinerilor interesați de o carieră în domeniu, precum şi celor care doresc o reconversie profesională. Academia Credis este singura Academie din Centrul şi Estul Europei ce a fost premiată cu distincţia de «Extraordinary Contributions» pentru contribuţia sa la dezvoltarea şi promovarea programului Cisco NetAcad- program care acoperă peste 163 de ţări în întreaga lume.

Conte connosco