Știri

Un studiu Cisco explică importanța fundamentală a Internetului și a retelelor de comunicatii pentru viața de zi cu zi

Generația Internet intră în câmpul muncii: Sunt companiile pregătite pentru a o primi?


București, România - 22 septembrie, 2011 - Al doilea studiu anual Cisco Connected World Technology Report examinează relațiile dintre comportamentul uman, Internet și omniprezența rețelelor. Studiul folosește acest context pentru a provoca reflecții în jurul felului în care companiile vor rămâne competitive în contextul influențelor stilurilor de viață tehnologice. Raportul global, bazat pe chestionare aplicate studenților de facultate și pe profesioniști în vârstă de 30 de ani sau mai tineri din 14 țări, oferă o imagine amănunțită asupra provocărilor cu care se confruntă astăzi companiile pe măsură ce încearcă să găsească un echilibru între nevoile curente și viitoare ale angajaților și ale afacerii, totul în contextul creșterii capabilităților mobile, riscurilor de securitate și al tehnologiilor care pot livra date oriunde - de la centre de date virtualizate și cloud computing la rețele tradiționale cu fir sau fără.

Demonstrând rolul în creștere pe care îl joacă rețelele în viețile oamenilor, studiul relevă că unul din trei studenți de facultate și tineri profesioniști consideră că Internetul este la fel de important ca o resursă fundamentală precum aerul, apa, mâncarea sau adăpostul. Raportul a arătat, de asemenea, că mai mult de jumătate din respondenții studiului spun că nu ar putea trăi fără Internet și descriu Internetul ca “o parte integrantă a vieții lor”.

Acestea și numeroase alte concluzii oferă o imagine despre cum gândesc, care sunt așteptările și comportamentele generației următoare de lucrători și felul în care ei influențează totul, de la comunicațiile de afaceri și stilurile de viață mobile la angajări, securitate corporativă și abilitatea companiilor de a rămâne competitive.

Concluzii principale

Internetul văzut ca una din resursele fundamentale ale vieții

 • Aer, apă, Internet: Unul din trei studenți și angajați chestionați global (33%) crede că Internetul este o resursă fundamentală. Aproximativ jumătate (49% dintre studenți și 47% dintre angajați) crede că este “destul de aproape” de acel nivel de importanță. În ansamblu, patru din fiecare cinci studenți și tineri profesioniști conferă Internetului o importanță esențială în cadrul vieții.
 • Pâinea cea de toate zilele: Mai mult de jumătate dintre respondenți (55% dintre studenți și 62% dintre angajați) au spus că nu pot trăi fără Internet și descriu Internetul ca fiind o “parte integrantă a vieții lor”.
 • Noua metodă de transport: Dacă ar fi forțați să aleagă, majoritatea studenților - aproximativ doi din trei (64%) - ar alege o conexiune la Internet decât o mașină.

Noua viață socială: Internetul mai important decat relatiilesi prietenia?

 • Prima dragoste: Doi din cinci studenți chestionați global (40%) au spus că internetul este mai important pentru ei decât întâlnirile romantice, ieșitul în oraș cu prietenii sau ascultatul muzicii.
 • Viața socială 2.0: Deși alte generații preferă socializarea în persoană, generația următoare indică o schimbare în favoarea interacțiunilor online. Mai mult de unul din patru studenți (27%) au spus că este mai important să fie la curent cu ce se întâmplă pe Facebook decât să meargă la o petrecere, la o întâlnire romantică, să asculte muzică sau să petreacă timp cu prietenii.

Utilizarea dispozitivelor mobile pentru accesarea informației... sfârșitul televizorului și al ziarelor?

 • Importanța dispozitivelor mobile: Două treimi dintre studenți (66%) și mai mult de jumătate dintre angajați (58%) declară că un dispozitiv mobil (laptop, smartphone, tabletă) este “cel mai important obiect tehnologic din viețile lor”;
 • Creșterea continuă a utilizării telefoanelor mobile inteligente și a mobilității: Telefoanele inteligente vor deveni unealta principală de lucru, 19% dintre studenți declarând că își consideră telefoanele inteligente drept “cel mai important” dispozitiv folosit zilnic, cifră apropiată de cei 20% care declară același lucru despre computerele de birou - un indiciu clar că utilizarea telefoanelor inteligente este pe o tendință ascendentă care se așteaptă să continue pe măsură ce următoarea generație de absolvenți de facultate intră în câmpul muncii. Această descoperire înclină balanța în dezbaterea despre necesitatea birourilor în contextul abilității de conectare la Internet și de a munci de oriunde, precum de acasă sau dintr-un spațiu public. În ediția din 2010 a studiului, trei din cinci angajați (60%) au spus că birourile nu sunt necesare pentru a fi productiv.
 • Declinul televizorului: Ambele sondaje indică faptul că importanța televizorului descrește printre studenți și tineri profesioniști în favoarea dispozitivelor mobile precum laptopuri sau telefoane inteligente. În mod global, mai puțin de unul din 10 studenți (6%) și angajați (8%) au spus că televizorul este cel mai important dispozitiv tehologic din viețile lor. Pe măsură ce programele de televiziune și filmele devin disponibile pe dispozitive mobile, se așteaptă ca această tendință descrescătoare să continue.
 • Capătul drumului pentru hârtie? Doar unul din 25 de studenții și angajații (4%) chestionați global au spus că ziarul este cea mai importantă unealtă pentru acces la informație.
 • Salvarea copacilor: Doi din cinci studenți (21%) nu și-au cumpărat o carte tiparită (neluând în calcul manualele necesare pentru cursuri) dintr-o librărie de mai mult de doi ani - sau niciodată.

Influența social media

 • Interacțiunea pe Facebook: Aproximativ nouă din 10 studenți (91%) și angajați (88%) au spus că au un cont pe facebook - dintre aceștia, 89% dintre studenți și 73% dintre angajați își verifică pagina de facebook cel puțin o dată pe zi. Unul din trei (33%) au spus că verifică de cel puțin cinci ori pe zi.
 • Perturbarea de la studiu: Studenții au recunoscut că întrerup constant lucrul la proiecte sau teme, pentru a discuta online sau pentru a realiza actualizări social media sau pentru apeluri telefonice. Într-o oră, mai mult de patru din cinci (84%) studenți au spus că sunt întrerupți cel puțin o dată. Aproximativ unul din cinci studenți (19%) au spus că sunt întrerupți de șase ori sau mai mult - o medie de cel puțin o întrerupere la fiecare 10 minute. Unul din 10 (12%) au spus că pierd șirul întreruperilor atunci când încearcă să se concentreze la un proiect.
 • Munca acaparează viața: Ca un semnal că granița dintre muncă și viață personală se subțiază din ce în ce mai mult, șapte din 10 angajați s-au “împrietenit” cu managerii și/sau colegii lor pe Facebook, indicând disoluția granițelor care separă munca și viața privată. Dintre angajații care folosesc Twitter, mai mult de doi din trei (68%) urmăresc activitatea de pe Twitter a managerului sau a colegilor; 42% îi urmăresc și pe manager și pe colegi, în timp ce o treime (32%) preferă să-și păstreze viețile personale private.

Despre studiu

 • Studiul a fost comandat de Cisco și derulat de către InsightExpress, o firma de cercetare de piață din Statele Unite.
 • Studiul global conține două chestionare - unul pentru studenții de facultate, celălalt pentru profesionști tineri până în 30 de ani. Fiecare chestionar are 100 de respondenți din fiecare din cele 14 țări, ceea ce înseamnă o plajă de 2800 de respondenți.
 • Cele 14 țări: Statele Unite, Canada, Mexic, Brazilia, Marea Britanie, Franța, Spania, Germania, Italia, Rusia, India, China, Japonia, Australia.

Resurse:

 • Citiți mai multe despre Cisco Connected World Technology Report 2011, incluzând concluziile raportului din 2010: www.cisco.com/go/connectedreport
 • Urmăriți un rezumat al concluziilr Cisco Connected World Technology Report 2011, alături de o analiză efectuată de executivi Cisco, împreună cu o ilustrație care conține ideile generale ale raportului la www.cisco.com/go/connectedreport
 • Vizitați siteul Cisco Borderless Networks.

Conte connosco