Știri

Evoluția internetului: O privire către anul 2025, realizată de Cisco și Grupul de Monitorizare Global Business Network

 • Cum va fi Internetul în 2025?
 • Cu cât va crește de la cele 2 miliarde de utilizatori și piață de 3 trilioane USD?
 • Își va atinge potențialul maxim de a conecta întreaga populație a globului astfel încât acesta să ajute la progresul prosperității globale, al productivității în afaceri, al educației și al interacțiunii sociale?
 • Sau va fi ceva mai puțin?

București, 23 septembrie 2010 - Cisco și Global Business Network (GBN), liderul mondial în planificarea de scenarii, au publicat studiul “Internetul în evoluție”. Raportul examinează forțele importante și incertitudinile care vor defini - în orice combinație -  modalitatea  în care se va dezvolta Internetul în următorii 15 ani.

Rezultatele a mai mult de un an de cercetare, colectare de date și interviuri sunt transpuse în patru scenarii care descriu și detaliază diferite trasee posibile. Acestea sugerează cum o serie de factori critici ar putea să se manifeste, precum politicile “net neutrality” (acordarea aceleiași priorități pentru tot traficul de pe Internet, indiferent de sursă, destinație sau conținut), investițiile în infrastructură, răspunsul consumatorilor la noile modele de preț, și adoptarea tehnologiei.

Unul din scenarii descrie o foaie de parcurs familiară, în care Internetul își continuă expansiunea nestăvilită și are parte de nenumărate inovații la capitolul servicii. Celelalte trei scenarii pun la îndoială acel viitor, și în acest proces scot la iveală diferite riscuri și oportunități existente atât pentru companiile care activează în acest segment cât și pentru cei care reglementează.

Enrique Rueda-Sabater, co-autor al raportului și director de strategie și economie pentru piețele emergente la Cisco, scrie: “Următoarele 2 sau 3 miliarde de utilizatori de Internet vor veni, în cea mai mare parte, din piețele emergente și vor fi foarte diferiți de primele 2 miliarde; modelele de afaceri globale de succes și politicile naționale vor da greș dacă se vor baza pe așteptări vechi în materie de comportament, preferințe și succes.”

Peter Schwartz, Cofondatorul GBN și partener la Monitor, un colaborator major la cercetare, adaugă: “Nu putem prezice viitorul, însă știm că alegerile în materie de internet care se vor face în 2010 vor avea consecințe pe termen lung - intenționate și neintenționate. Sperăm că aceste scenarii vor da naștere unei conversații strategice mai profunde în cadrul comunităților de tehnologie și de politici publice despre impactul de mâine al deciziilor de azi.”

O echipă interdisciplinară condusă de Cisco și GBN a examinat forțele și incertitudinile care vor influența decisiv Internetul - și piața de 3 trilioane USD (și care continuă să crească) pe care o face posibilă - de acum și până în 2025. Descoperirile lor se concretizează în patru scenarii descriptive, proiectate să ajute persoanele care iau decizii atât în companii de tehnologie cât și în interiorul guvernelor să înțeleagă, să anticipeze și să administreze schimbări cheie, riscuri și oportunități, astfel încât potențialul Internetului de a crea valoare economică și socială să poată fi realizat global.

Structura și elementele cheie ale raportului:

Cinci premize: Raportul evidențiază cinci tendințe puternice care se observă deja și care oferă un fundament comun pentru orice scenariu legat de viitorul Internetului. Aceste tendințe au legătură cu compoziția globală și guvernarea Internetului, diferențele dintre generații, tehnologia interfeței, și modele de preț pentru conectivitate:

 • Cea mai mare creștere a pieței legată de Internet va avea loc în afara economiilor cu venituri mari, sau “avansate”, de astăzi;
 • Guvernarea globală a Internetului va rămâne în mare parte neschimbată;
 • “Nativii digitali” vor relaționa cu Internetul în feluri mult diferite față de generațiile de dinainte;
 • Tastatura QWERTY nu va fi interfața primară a Internetului;
 • Consumatorii vor plăti conectivitatea la Internet prin metode mult mai variate - prețul unitar devenind o raritate.

Trei axe ale nesiguranței: Mulți alți factori cu potențial de schimbare sunt influențe probabile, dar totuși importante când vine vorba de viitorul Internetului. Acele incertitudini pot fi organizate pe trei axe:

 • Va fi construirea extensivă a rețelelor de bandă largă un rezultat al unui efect combinat al investițiilor private și publice, sau mai limitat?
 • Va fi progresul tehnologic bazat mai mult pe descoperiri uriașe sau pe avansuri incrementale?
 • Va fi comportamentul utilizatorilor (inclusiv apetitul pentru aplicații de Internet tot mai diverse) un factor care va conduce la permiterea creșterii cererii sau la constrângerea acesteia?

Cele patru scenarii: Jocul dintre aceste incertitudini poate avea ca rezultat un număr mare de scenarii plauzibile pentru parcursul Internetului până în 2025. Raportul se concentrează pe patru scenarii care înfățișează provocările și poveștile distincte despre cum s-ar putea întâmpla lucrurile:

FRONTIERE LICHIDE: O lume în care Internetul devine omniprezent și centrifugal. Tehnologia continuă să facă mai accesibile conectivitatea și dispozitivele (în ciuda investițiilor limitate în construirea rețelei) în timp ce antreprenoriatul global - și competiția solidă - asigură ca gama largă de nevoi și cereri din întreaga lume să fieîmplinite rapid și din locații și aranjamente la fel de diverse.

CREȘTERE NESIGURĂ: O lume în care utilizatorii - atât persoane fizice cât și juridice - sunt descurajați de la a se baza intensiv pe Internet. Atacuri cibernetice persistente justificate de motivații diverse pun serios la încercare capacitatea de prevenire a guvernelor și a corpurilor internaționale. Alternative sigure apar, dar sunt scumpe.

PROMISIUNE NEÎMPLINITĂ: O lume în care stagnarea economică prelungită în multe țări afectează răspândirea Internetului. Tehnologia nu oferă descoperiri compensatoare, și politicile protecționiste ca răspuns la slăbiciunea economică agravează situația - atât în termeni economici cât și în privința adoptării tehnologiei.

FUNDAȚIE NESIGURĂ: O lume în care Internetul devine o victimă a propriului său succes. Cererea pentru servicii bazate pe IP este nemărginită, însă constrângerile de capacitate și piedicile ocazionale creează un gol între așteptări și realitatea utilizării Internetului. Între timp, standardele internaționale de tehnologie nu sunt adoptate, parțial datorită unui recul global împotriva dominației tehnologice a SUA care durează de decenii.

Două seturi de implicații: La sfârșit, raportul propune două cadre care explorează strategia de afaceri și implicațiile politice ale fiecărui scenariu.

 • Ce modele de afaceri vor stabili cel mai bine o poziție sustenabilă, profitabilă în jurul Internetului viitorului?
 • Care sunt schimbările de politici care trebuie făcute, național și internațional?

Seturile ilustrative de implicații ale raportului explică clar cum scenariile pot ajuta liderii să observe oportunitățile și să ia decizii mai înțelepte astăzi pentru ziua de mâine.

Raportul complet poate fi găsit la www.monitor.com și la http://newsroom.cisco.com

Conte connosco