Știri

Direct One construiește o rețea IP de ultimă generație pentru a adresa piața video din România folosind tehnologie Cisco

Direct One se pregătește pentru o piață de 800 000 de conexiuni video HD simultane în România până în 2013


București, 14 iunie 2010 - Cisco a anunțat astăzi finalizarea unei rețele IP de ultimă generație ( IP Next Generation Network - IP NGN ) pentru Direct One SA, un furnizor de servicii de date cu larg ă acoperire națională. Direct One construiește prima rețea de distribuție de conținut (content delivery network) din România.

Noua infrastructură va permite Direct One să ofere o gamă completă de servicii de transport de date în regim wholesale, incluzând conectivitate Ethernet și IP pentru piața de telecomunicații, precum și management de conținut video și servicii de livrare pentru industria media și broadcast.

Mai multe canale de televiziune au ales deja platforma de distribuție națională oferită de Direct One pentru transmisiuni live sau pentru programe de tip catch-up TV (redifuzarea programelor pre-înregistrate). Datorită scalabilității și capacitățiilor de stocare mari oferite de platforma Direct One, calea pentru televiziune interactivă este acum deschisă în România.

Detalii:

 • Direct One oferă capabilități de livrare a conținutului video și de transport de date în regim wholesale în mai mult de 50 de puncte de prezență în România.
 • În decembrie 2009, MediaDirect, o companie subsidiară a Direct One, a lansat www.mediadirect.ro, primul portal web de tip video la cerere (video on demand) din România bazat pe tehnologie de streaming. Portalul oferă filme la cerere ce pot fi închiriate în sistem "pay-per-view".
 • Pe baza tehnologiei de management video a MediaDirect, Direct One a construit o rețea de distribuție de conținut (content delivery network - CDN), un pachet complex și solid de servicii pentru ingest, encodare, agregare și livrare a conținutului video folosind rețeaua IP NGN. Rețeaua CDN poate aduce conținutul agregat al furnizorilor direct în rețelele operatorilor, chiar și în zonele cele mai îndepărtate. Astfel, consumatorii pot accesa conținutul mai rapid și sigur, fie că este vorba de streaming online, de programe catch-up TV sau de video la cerere (Vvdeo on demand). Soluția este optimizată atât pentru rețelele de bandă largă fixe cât și pentru cele mobile și oferă calitate video echivalentă High Definition (HD) - (1080p/720p).
 • Pentru nucleul rețelei și pentru nivelul de agregare, Direct One a optat pentru routerele Cisco seria 7600, în timp ce componenta de acces a fost proiectată folosind switchuri Cisco seria 4900. Pe baza tehnologiei IP/MPLS (Multiprotocol Label Switching), Direct One poate oferi servicii precum distribuția de conținut video, transport Layer 2 de tip punct la punct sau între puncte multiple, VPN (rețea virtuală privată) și conectivitate la Internet, în regim wholesale. Proiectul a fost implementat de Datanet Systems, partener certificat Cisco Gold în România.

Citate:

 • Marian Pantazescu, Director General, Direct One SA

  "Am ales Cisco datorită relației de încredere și a experienței dovedite de-a lungul timpului în toate aspectele ce țin de o implementare de succes a unei rețele de tip carrier și de distribuție a conținutului de tip video. Am avut în vedere calitatea oamenilor, serviciile de suport și nu în ultimul rând maturitatea și flexibilitatea tehnologiei propuse.

  Din 2008, studiem activ creșterea traficului video pe Internet care reprezintă principalul pilon de creștere a cererii de lățime de bandă în întreaga lume. Am ales, ca direcție strategică, să susținem această creștere prin integrarea unei soluții avansate de management a conținutului video în rețeaua noastră IP națională de distribuție cu capacitate ridicată și optimizată pentru transport video. Estimăm că, până în 2013, în România se va atinge un nivel al consumului video de până la 800,000 de conexiuni simultane în format HD. Deja deservim cantități mari de date pe rețeaua noastră națională și tehnologia corespunzătoare administrării unor asemenea cantități de trafic video este livrată de Cisco. Ca rezultat, industria media are acum la îndemână o soluție profesională, permițându-i să transfere din conținutul video al programelor TV tradiționale, liniare, către mediul online. Avem în plan să extindem acest model și în alte țări din regiune."

 • Giovanni Di Filippo, Managing Director, Cisco Emerging Markets East

  "Traficul video este în mod clar vectorul principal de creștere al traficului IP. Conform studiului Cisco Visual Networking Index,, până în 2014 suma tuturor formelor de video (TV, VoD, Internet video și peer-to-peer) va depăși 91% din tot traficul global generat de consumatori. Direct One recunoaște această tendință și, prin rețeaua sa de ultimă generație, este acum gata să lanseze servicii noi pe piață și să aducă transmisiunile video către consumatorii români: pentru divertisment, educație, informare și colaborare".

Flux RSS pentru Cisco : http://newsroom.cisco.com/dlls/rss.html

Informa ții suplimentare: Cisco Web Site , Cisco Visual Networking Index

Despre Direct One

Direct One SA este o companie românească independentă, cu capital privat, ce a dezvoltat o rețea de transmisiuni de date de mare capacitate și disponibilitate ridicată la nivel național, precum și prima rețea de tip CDN (Content Delivery Network) din România. Direct One este acționarul majoritar al MediaDirect Technologies.

Despre MediaDirect

SC MediaDirect Technologies SRL este o companie românească ce a dezvoltat platforma pentru implementarea celor mai noi tehnologii digitale pentru administrarea materialelor video ce urmează a fi publicate online. În mod curent, Media Direct furnizează servicii de management video pentru cei mai mari jucători de pe piața media din România.

Cisco, sigla Cisco, Cisco Systems și Cisco WebEx sunt mărci comerciale înregistrate sau mărci comerciale Cisco Systems, Inc. și/sau ale societăților afiliate din SUA și din alte câteva țări. Toate celelalte mărci menționate în acest document sunt proprietatea firmelor respective. Utilizarea termenului de partener nu implică o relație de parteneriat între Cisco și oricare altă companie. Acest document face parte din Informațiile Publice Cisco.

Contact Cisco: Raluca Negulescu, Marcom Manager ( rnegules@cisco.com, +40-723-505924)

Contact Direct One : Cătălin Clemente, Director Marketing și Vânzări ( catalin.clemente@directone.ro, +40721250144)

Conte connosco