Știri

Bărbați vs. femei în domeniul IT&C: concepțiile bazate pe clișee continuă să afecteze carierele profesionale ale femeilor în domeniile tehnice

Un studiu efectuat în cinci țări europene arată că deși tinerele au aptitudini deosebite în domeniul IT&C, multe dintre ele evită cariere profesionale în domeniile tehnice


București, România, 8 iulie 2009 - Potrivit unui studiu Cisco, realizat de către European Schoolnet, un număr mare de studente nu își continuă studiile sau cariera profesională în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C) deși au aptitudini de bază bune în acest domeniul. Conform rezultatelor studiului, factorul cel mai demotivant este concepția conform căreia domeniul tehnic este, în mod inerent, mai adecvat pentru bărbați.

Studiul integral poate fi descărcat de la adresa http://www.eun.org/whitepaper.

Aspecte principale

 • Studiul, la care au participat elevi, părinți și profesori de ambele sexe din cinci țări europene, arată că, la nivelul învățământului gimnazial, băieții și fetele au aptitudini și preferințe similare pentru domeniul IT&C.
 • Un număr destul de mare de eleve continuă învățământul tehnic și după ciclul gimnazial. Cu toate acestea, majoritatea elevelor nu intenționează să urmeze cariere în domeniul tehnic.
 • În ultimele decenii, Europa se confruntă cu un deficit de personal calificat în domeniul IT&C. Statisticile arată că, până în anul 2010, în sectorul tehnic vor exista 70.000 de posturi neocupate.
 • În același timp, tot în Europa, se estimează o reducere a populației angajate ca urmare a schimbărilor demografice și a îmbătrânirii forței de muncă - o situație care ar putea fi îmbunătățită considerabil prin angajarea și fidelizarea forței de muncă feminine.
 • În prezent, femeile sunt subreprezentate în domeniul IT&C. În 2004, la nivelul Uniunii Europene, femeile au reprezentat mai puțin de 25% din totalul absolvenților de facultăți din domeniul IT&C.
 • În domeniul IT&C, numai 27,8% dintre managerii de sisteme informatice sunt femei, iar dintre inginerii de hardware, numai 9,6% sunt femei. Numai 5,8% dintre pozițiile academice din domeniile tehnologiei și inginieriei de la nivel senior sunt ocupate de femei.
 • În Polonia, Italia, Marea Britanie, Franța și Olanda, majoritatea elevelor participante la studiu sunt interesate de domeniul IT&C. Cu toate acestea, în jur de 50% dintre acestea au renunțat la continuarea studiilor sau la o carieră în domeniul IT&C.
 • Conform rezultatelor studiului Cisco, factorul cel mai demotivant este concepția conform căreia domeniul tehnic este, în mod inerent, mai potrivit pentru bărbați

Declarații/comentarii

 • „Fetele din generația mea nu sunt încurajate să lucreze în domeniul IT. Multe fete ajung în acest domeniu după absolvirea unor colegii tehnice și, uneori, este intimidant să fii singura fată într-un grup de băieți", a spus Dawn Breen, absolventă a Cisco® Networking Academy®, actualmente angajată la departamentul de asistență IT&C pentru o companie de software din Marea Britanie. „Nu aș ezita să recomand o carieră în domeniul tehnologiei oricărei tinere care se gândește serios să lucreze în acest domeniu. Prin prisma experienței personale, odată ce reușesc să ocupe un post, femeile au cariere de succes. Domeniul este în continuă schimbare și există tot mai multe funcții la care femeile pot aspira. Mesajul meu pentru fete ar fi acesta: Nu vei fi singura, deci nu rata o oportunitate deosebită."
 • „Percepția conform căreia este nevoie numai de aptitudini tehnice este pur și simplu incorectă. Angajatorii din domeniul IT&C doresc persoane cu numeroase alte calități - abilități de soluționare a problemelor, aptitudini de comunicare și multe altele. Există nenumărate oportunități în domeniu pentru cariere profesionale satisfăcătoare ale femeilor și trebuie să facem tot posibilul pentru a comunica acest lucru tinerelor care intră în sistemul de învățământ universitar sau în piața muncii", a spus Jens Mortensen, director pentru Europa al Cisco Networking Academy.
 • „Situația subreprezentării femeilor în domeniul IT&C va continua dacă nu se face nimic pentru educarea, sprijinirea și încurajarea tinerelor. Colaborarea dintre sectorul public și cel privat poate avea un rol strategic în îndrumarea tinerelor către domeniul tehnic prin asigurarea accesului la informații mai realiste și mai autentice despre domeniul IT&C și carierele profesionale în acesta", a spus Amy Christen, Vicepreședinte, Cisco Networking Academy.

Tabel cu date relevante pentru cele 5 țări

Rezultate ale studiului indicând procentajele de renunțare la continuarea studiilor sau la cariere profesionale în domeniul IT&C după terminarea învățământului gimnazial:

  FR IT NL PL UK
% eleve interesate de IT&C 49 76 62 91 91
% eleve care intenționează să continue după terminarea învățământului gimnazial 25 15 8 43 48
% eleve interesate de cariere în domeniul comunicațiilor în rețea 17 38 8 65 25
Rata de renunțare - % eleve care, deși sunt interesate de domeniulIT&C, nu vor continua studiile de specialitate 24 61 54 48 43

Despre European Schoolnet

European Schoolnet (www.eun.org) este o rețea de 31 de Ministere ale Educației din Europa și din alte regiuni. Înființată în urmă cu peste 10 ani în scopul îmbunătățirii calității educației pentru cadrele didactice și elevi prin utilizareaIT&C, rețeaua European Schoolnet este o organizație non-profit cu sediul în Belgia. De asemenea, European Schoolnet operează portalul pentru cariere profesionale EU eSkills ]n numele eSkills Industry Leadership Board (vezi http://eskills.eun.org).News, also available as PDF:
pdf file icon Bărbați vs. femei în domeniul IT&C: concepțiile bazate pe clișee continuă să afecteze carierele profesionale ale femeilor în domeniile tehnice (PDF - 426KB)

Conte connosco