O nama

Cisco je unaprijedio tehnologije umrežavanja kako bi se mogle nositi s najizazovnijim informatičkim zadaćama: siguran pristup mreži s bilo kojeg uređaja, jedinstveno upravljanje, visoka kvaliteta video komunikacije

Nova rješenja za video komunikaciju, sigurnost i upravljanje mrežama proširuju portfelj proizvoda Borderless Networks


Zagreb – 19. travanj 2011. – Unaprjeđujući svoj predvodnički položaj na tržištu tehnologija umrežavanja tvrtka Cisco Systems predstavila je danas nova rješenja za video, upravljanje i sigurnost te ih priključila portfelju proizvoda Borderless Networks (Mreže bez granica). Nova rješenja trebaju pomoći informatičkim odjelima tvrtki u lakšem i učinkovitijem upravljanju sve većim brojem raznih prijenosnih uređaja, promjenama u navikama zaposlenika i posljedicama koje sve šira primjena video tehnologija u poslovanju ima na mreže.

Ciscov Svjetski izvještaj o tehnologijama povezivanja (The Cisco Connected Technology World Report (2010) pokazuje kako potreba da se radi s bilo kojeg mjesta i da se mreži pristupa s bilo kojeg uređaja raste eksponencijalno, kao i potražnja za video tehnologijama kao alatom kojim se želi poboljšati komunikacija. Kao odgovor na te zahtjeve Cisco isporučuje vlastite mrežne tehnologije i usluge kao i tehnologije i usluge tvrtki partnera koje informatičkim profesionalcima omogućavaju centralizirano upravljanje mrežama i automatizaciju sigurnosne zaštite i nadzora pristupa s bilo kojeg uređaja koji se koristi u organizaciji. Cisco pruža i podršku za glasovnu i video komunikaciju koja se sve više koristi u novim poslovnim praksama.

Glavni naglasci

Ciscov koncept Borderless Networks sveobuhvatna je arhitektura koja uključuje usmjeravanje i prebacivanje prometa podacima na mrežama, pristup mrežama s mobilnih uređaja, sigurnosnu  zaštitu te optimizaciju rada mreža na većim područjima (WAN). Ovo priopćenje govori o nekoliko ključnih proizvoda i usluga kojima se nadograđuje taj portfelj.

Riječ je o:

Cisco Identity Services Engine centralizirani je mehanizam upravljanja za Ciscovo TrustSec  rješenje. Omogućava organizacijama učinkovito određivanje sigurnosnih pravila i upravljanje mrežom.

Cisco ISE:

 • Rješava problem koji pred IT profesionalce postavlja uporaba “bilo kojeg” uređaja za pristup mreži – provođenjem sigurnosnih smjernica o kontekstualnom pristupu mrežama.
 • Pravi razliku između uređaja koji pripadaju organizaciji i uređaja koji su u osobnom vlasništvu.
 • Automatizira sigurnost kroz cijelu organizaciju putem provedbe pravila pristupa mreži i šifriranjem podataka.
 • Pojednostavljuje informatičke operacije omogućujući definiranje pravila rada mreže u skladu s pravilima poslovanja - u odnosu na svakog korisnika, uređaj, aplikaciju i lokaciju.
 • Integrira se s poslovnim rješenjima Cisco Prime te na taj način pruža mogućnost upravljanja mrežom povezivanjem na krajnjoj točci.

Cisco je podršku za ISE dodao usluzi mrežnog planiranja i dizajniranja TrustSec. Ta usluga pruža korisnicima mogućnost prikaza primjene pravila, analizu i stručnu pomoć u dizajnu s ciljem primjene rješenja Borderless Networks TrustSec kroz cijelu njihovu mrežu.

Cisco Prime for Enterprise rješenje omogućuje informatičkim odjelima učinkovitije upravljanje mrežom i mrežnim uslugama. Utemeljeno je na uslugama i na paketu zajedničkih operacijskih atributa. Pruža intuitivno korisničko iskustvo utemeljeno na radnim tokovima, na svakoj od Ciscovih arhitektura, tehnologija i mreža te pojednostavljuje upravljanje mrežom, poboljšava operacijsku učinkovitost, ubrzava rješavanje problema (popravke) te povećava  predvidljivost isporuke mrežnih usluga. Njegove glavne funkcije jesu:

 • Spaja upravljanje pristupom mreži i upravljanje korisnicima na fiksnim i bežičnim mrežama te pruža veću vidljivost krajnje točke i jasnoću primjene pravila, čime se postiže brže rješavanje problema i povećava operativna učinkovitost.
 • Inteligentna dijagnostika medija koristi se za nadzor, rješavanje problema i izvještavanje tijekom Cisco TelePresence sjednica i za praćenje medija putem ugrađene mrežne inteligencije.
 • Napredna analitika i optimizacija pružaju mogućnost sofisticiranog nadzora te ubrzavaju rješavanje problema u mrežnim aplikacijama te radnom učinku same mreže.
 • Integracija radnih aktivnosti počevši od aplikacijskog sloja pa sve do same infrastrukture, pojednostavljuje isporuku usluga i njihovo upravljanje - uslugama kao što su Cisco EnergyWise, Cisco TrustSec te omogućava optimizaciju Medianeta te smanjuje pogreške i ubrzava implementacije

Cisco Medianet i Video Conferencing – optimizira isporuku video sadržaja ugrađujući inteligenciju samog medija i mreže u krajnje točke i sastavne dijelove mreže. Uporaba funkcionalnosti unutar Ciscova Medianeta omogućava organizacijama smanjenje troškova i donošenje boljih odluka u planiranju mrežnih i video aplikacija.

Ključne značajke toga su:

 • Cisco Media Services Interface and AutoConfiguration, ugrađuje inteligenciju mreže u Ciscove  krajnje točke za primjenu videa pa mreže i krajnje točke međusobno razmjenjuju informacije i automatski optimiziraju konfiguraciju i performanse.
 • Cisco Media Monitoring U Ciscovim integriranim uslužnim usmjerivačima druge generacije (Integrated Services Routers Generation 2), Cisco ASR 1000 Series Aggregation Services ruterima i Cisco Catalyst preklopnicima postignuta je bolja vidljivost mreže za video i omogućen nadzor u stvarnom vremenu, ubrzano je rješavanje problema, procjena prije instalacije i poboljšan je proces odlučivanja u mreži.
 • Cisco ISR G2 integrated video conferencing, optimizira kvalitetu posebnih video komunikacija namijenjenih područnim uredima i tako smanjuje promet lokalnih uredskih video aplikacija na mrežama u širem području.
 • Medianet Readiness Assessment Service, procjenjuje mrežnu infrastrukturu korisnika i njenu sposobnost prihvata multimedijalnih aplikacija.

Niz novih važećih priručnika o dizajnu mreža i poboljšana SBA ponuda omogućuju partnerima i korisnicima iskorištavanje Ciscovih najboljih praksi i testiranje sustava još u samom procesu dizajna, implementacije i optimizacije njihovih instalacija infrastrukture mreže bez granica.

Usto, Cisco nudi i svoje najnovije inovacije u pametnim uslugama – CPS (Collaborative Professional Services). CPS nudi Ciscovu stručnost tvrtkama partnerima u osmišljavanju prakse njihovih profesionalnih usluga oko arhitekture Borderless Networks i na taj način korisnicima pruža istinsko iskustvo rada u mreži bez granica.

Izjave

 • Marie Hattar, potpredsjednik Ciscova odjela za marketing ponude Borderless Network
  Pristup mreži u bilo kojem trenutku, s bilo kojeg mjesta i s bilo kojeg uređaja postao je obavezan, no donio je i niz novih i ne baš jednostavnih izazova s kojima se suočavaju informatički odjeli tvrtki. Temeljeći se na Ciscovoj arhitekturi  poboljšanja koja su danas najavljena obuhvaćaju Ciscove preklopnike, usmjerivače, sigurnosne i bežične tehnologije, softver za upravljanje mrežom i usluge, a sve s ciljem pojednostavljenja informatičke podrške u ispunjavanju te obaveze i istovremenog održavanja tvrtkine sigurnosti. S inovacijama koje su danas predstavljene informatički profesionalci imaju alate s kojima se mogu suočiti s bilo kojim zahtjevom do kojeg može doći rastom broja različitih uređaja unutar mreže u organizacijama. S tim alatima mogu se nositi i sa sve većom uporabom videa.
 • Timothy Abbott, stariji mrežni inženjer, Vodovod grada San Antonija u Teksasu
  Integracija Ciscova Identity Services Enginea s bežičnim tehnologijama bio je golem uspjeh unutar naše organizacije. Kao rezultat sve većeg širenja posebnih bežičnih i prijenosnih uređaja trebalo nam je rješenje koje će ograničiti pristup mreži.  Cisco ISE nam je omogućio uspostavu sveobuhvatnih pravila pristupa mreži prema tipu uređaja, bilo oni bežični ili ne. Instalacija je bila jednostavna, sustav je vrlo osjetljiv te ima jasno i čisto korisničko sučelje.
 • Simon Cobb, tehnički direktor Centra za istraživanja u automobilskoj industriji, američke savezne države Sjeverna Karolina
  Naš cilj je biti nacionalno središte za razvoj vizionarskih koncepata u automobilizmu. Kako bismo u tome bili uspješni naši korisnici i zaposlenici moraju imati pristup do živih podataka iz raznih izvora do kojih dolaze putem niza raznih uređaja.  Cisco Borderless Network Architecture, koju smo instalirali, ima ugrađena napredna bežična i sigurnosna rješenja, mogućnost povezivanja s raznih mjesta te dinamičke glasovne i video usluge i glavni je razlog zašto našu viziju pretvaramo u stvarnost.
 • Dennis Crowe, direktor mrežnog inženjerstva, tvrtka Apollo Group Inc.
  Kad studenti dođu u na naše fakultete očekuju natprosječno obrazovno okružje. Dužni smo im pružiti pouzdanu i stabilnu mrežnu uslugu kad god im je ona potrebna i omogućiti im pristup mreži  na sve načine na koje joj žele pristupiti. Naša Cisco Borderless Network arhitektura, utemeljena na cjelovitim Ciscovim rješenjima za usmjeravanje, preklapanje, sigurnost i bežičan pristup u tome nam  je doista pomogla.
 • Derek Drury, glavni informatičar u odjelu IT usluga na Sveučilištu Salford.
  Cilj nam je studentima ponuditi najbolje moguće pretpostavke za razvoj karijere. To smo učinili tako što smo  naš novi fakultet za Umjetnosti i medije, koji se nalazi u MediaCityu u Ujedinjenom kraljevstvu, opremili najnovijom opremom koja se danas koristi u svijetu medija. Ne samo da smo proširili sam campus nego smo se pobrinuli da udovolji i budućim potrebama, posebno u onom dijelu koji se tiče podrške novim medijima. Zato smo odabrali Ciscovu Borderless Network arhitekturu s Medianet mogućnostima. To nam omogućuje kvalitetu korisničkog iskustva kakvu trebamo, daje alate za upravljanje i nadzor mreže i pruža fleksibilne temelje na kojima ćemo se moći razvijati.
 • Patrick Bizeau, šef informatike u Odjelu za strategiju i inovaciju u tvrtki Swisscom
  Vrlo smo usko surađivali s Ciscom tijekom procjene rada njihova mehanizma za utvrđivanje identiteta usluga ( ISE Identity Services Engine ) u našem informatičkom okružju. Dojmila nas se fleksibilnost modela za uspostavu pravila u tom proizvodu. Tražili smo način na koji ćemo provjeravati identitet i razinu zaštite uređaja koje pogone Windows operativi sustavi, kako na našoj fiksnoj i bežičnoj mreži tako i u budućim VPN vezama. Zato smo testirali Cisco ISE u različitim slučajevima uporabe. Fleksibilna pravila autentikacije u Cisco ISE-u omogućavaju nam identifikaciju uređaja putem certifikata i identifikaciju korisnika putem Active Directoryja, Cryptocarda te naših vlastitih alata za provjeru identiteta utemeljenih na praćenju radijusa.

Dodatni izvori

Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920