Har du en konto?

  •   Tilpasset innhold
  •   Dine produkter og støtte

Trenger du en konto?

Opprett en konto

Cisco forsterker samarbeidet med Telenor om 5G i Norge

(Fornebu, 30. september 2019) Cisco forsterker sitt samarbeid med Telenor i Norge ved å oppgradere Telenors eksisterende kjernenett til 5G NSA.

I 2018 signerte Telenor og Cisco en avtale om å sammen se på måter for å utvikle Telenor sitt kommende 5G-nett. Avtalen omhandlet blant annet hvordan Cisco skulle bidra til økt kundeopplevelse gjennom raskere, sikrere og mer fleksibelt mobilt nettverk.

Dette samarbeidet er nå konkretisert ytterligere gjennom en spesifikk avtale der Cisco skal oppgradere det eksisterende mobile kjernenett til å også levere Telenors førstegenerasjons 5G-nett (Non-stand alone, NSA).

Oppgraderingen ruster Telenor til å ytterligere kunne øke hastigheten i deres mobilnett som allerede er kåret til verdens raskeste. 5G NSA-kjernenettet er designet for å dekke behovene til kundene i massemarkedet, bedriftsmarkedet og tingenes internett (IoT) og viktige samfunnskritiske oppgaver ut 2020.

Tett samarbeid

Cisco har siden 2010 levert kjerneteknologi til Telenor sine 3G- og 4G-nett, og disse blir kontinuerlig oppgradert slik at de alltid vil ligge et steg foran i markedet.  I 2018 ble Telenors kjernenett oppgradert til å levere Skandinavias første landsdekkende nett for Tingenes Internett – dette var en viktig grunn til at Telenor nå også ønsker Cisco som partner inn i utviklingen av neste generasjons mobilnett.

– Cisco har lang erfaring med å levere kjerneteknologi til mobilnett, og vi er glade for å fortsette det gode samarbeidet inn i 5G-æraen. Gjennom flere år har vi «spilt hverandre gode» gjennom åpen og god teknisk dialog og strategisk samarbeid, og vi ser frem til fortsettelsen. Cisco er en viktig leverandør og samarbeidspartner for oss, og vil spille en nøkkelrolle også i utviklingen av det norske 5G-nettet, sier Ingeborg Øftshus, teknologidirektør i Telenor Norge.

Det nye 5G-nettet vil levere en markant større kapasitet enn dagens 4G-nett, og dette vil oppleves gjennom rekordrask nedlastning av data og generelt bedre brukeropplevelse for 5G-brukerne. Nettets samlede kapasitet gjør at kjernenettet kan ta unna forventede trafikktopper, for eksempel under store idrettsarrangementer, uten at det går ut over brukeropplevelsen. Dette vil sikre HD-kvalitet både for 4G- og 5G-streaming.

– Det er også viktig med høy kapasitet for å levere DSL-erstatningsprodukter over mobilnettet – med mye høyere båndbredde enn Telenor klarer på gamle kobberkabler. Vi ser at dette er en konkretisering av sammenslåingen av fastnett og mobilnett som bransjen har diskutert i årevis, sier Øftshus.

Nettet støtter også en svært rask responstid som verdsettes av blant annet gamere. 5G NSA er også et viktig steg på veien mot et fullverdig 5G-nett (5G Stand-Alone, SA), som vil muliggjøre sanntidsapplikasjoner innen for eksempel telemedisin, transport og industr på grunn av sin med ultra-lave forsinkelse.

Kjernenettet er en kritisk byggesten i Telenor sitt nett, gjennom sitt innebygde sikkerhetsystem og dets robusthet til å støtte kritiske operasjoner for både virksomheter og samfunnet,  blant annet innen helsetjenester og nødkommunikasjon. Her har Cisco en sentral rolle.

– Vi er stolte over at Telenor har valgt Cisco som partner for å kunne utvikle viktige teknologi-løsninger for deres kjernestruktur. En videreføring av det gode samarbeidet gjør at vi står svært godt rustet for å levere skreddersydde og sikre løsninger som vil komme Telenors kunder til gode, sier Trine Strømsnes, administrerende direktør i Cisco Norge.

Tv: Sigve Brekke, Adm. Dir. Telenor Group og Chuck Robbins, Adm. Dir Cisco