Sajtószoba

A Mayo Klinika, Amerika vezető egészségügyi szolgáltatója innovatív mobil megoldásokkal emeli a betegellátás színvonalát

A modern vezeték nélküli rendszerek már a hazai egészségügyiben is megjelentek


Az amerikai Mayo Klinika, a világ legnagyobb integrált, nem profitorientált egészségügyi szolgáltatója a betegellátás színvonalának emelése érdekében rendszerbe állította a Cisco Unified Wireless Network nevű egységes vezeték nélküli hálózati megoldását. A hálózat az Egyesült Államokban működő három kórház területén mintegy 40 000 orvos, nővér és kórházi személyzet számára biztosítja a mobil szolgáltatások széles skáláját.

A mintegy 5 ezer mobilfelhasználó számára biztosított vezeték nélküli adatelérésen túl a Mayo körülbelül ezer felhasználót vezeték nélküli VoIP-telefonnal is ellátott. Ezzel az orvosok, nővérek és a kórházi személyzet között javult a mobil együttműködés, sőt az orvosok most már valós időben, a betegek ágya mellől vihetik be a rendszerbe az előírt kezelésre vonatkozó adatokat. A Mayo számos orvosi műszert és berendezést is csatlakoztatott a vezeték nélküli helyi hálózathoz, így például 2000 infúziós pumpát, 300, a betegek által vezérelt fájdalomcsillapító (PCA) pumpát, valamint 100 pulzus-oximétert, amelyek folyamatosan figyelik a betegek szívritmusát és légzését. Mivel ezek az eszközök a vezeték nélküli hálózathoz csatlakoznak, az orvosok és a nővérek a kórház területén belül bárhol hozzáférhetnek a létfontosságú betegadatokhoz, ami nemcsak hatékonyabb munkavégzést, hanem magasabb szintű betegellátást is eredményez.

Hatékonyabb munkavégzés és színvonalasabb betegellátás
A Mayo innovatív egészségszolgáltatóként ismert, ezért szinte kötelező volt az informatikai részleg számára, hogy olyan vezeték nélküli hálózati infrastruktúrát építsenek ki, amely kimagasló szintű betegellátást, orvosi kutató- és oktatómunkát tesz lehetővé.

„A Mayo folyamatosan arra törekszik, hogy tovább erősítse az orvosi ellátásban, kutatómunkában és oktatásban eddig kivívott úttörő szerepét” – nyilatkozta Randy Regimbal, a Mayo Klinika hálózati szolgáltatásokért felelős igazgatója. „A Cisco Unified Wireless Network rendszerére épülő megoldásunk kulcsszerepet játszik e stratégiai célkitűzések megvalósításában.”

A Mayo rövidesen elkezdi a Cisco 801.11n Aironet 1250 sorozatú hozzáférési pontok próbaüzemét is. A klinika ugyanis ezzel a technológiával növelheti az adatátviteli sebességet, a megbízhatóságot és a kiszámíthatóságot, emellett pedig olyan új mobil alkalmazások felhasználására is lehetősége nyílik, amelyek az eddiginél is magasabb szintű betegellátást tesznek lehetővé.

A piacon a Cisco elsőként jelent meg integrált 802.11n draft 2.0 megoldásával, amely lehetővé teszi a mobil alkalmazásokban rejlő lehetőségek teljes körű kihasználását. A Cisco a Wi-Fi Alliance által tanúsított 802.11n draft 2.0 szabványú termékek nemzetközi értékesítését szintén elsőként kezdte meg. A cég számos területen, így az egészségügyben, az oktatásban és a vendéglátásban újabb rendszerek kiépítésével kívánja felgyorsítani a 802.11n szabvány elterjedését. 2007. októbere óta több mint 50 ezer 802.11n szabványú hozzáférési pontot értékesítettek.

Innovatív egészségügyi megoldások – Magyarországon is
Bár a hazai egészségügyre egyenlőre az izolált (azaz különálló és központi menedzsment nélküli) hálózati elérési pontok jellemzőek, az intézmények egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a mobil technológiák iránt, mivel felismerték az ebben rejlő lehetőségeket.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórházának újonnan épült Vaszkuláris központjában és a budapesti Bethesda Gyermekkórházban is olyan Cisco wifi hálózat épült ki, amely széleskörű felhasználási lehetőséget biztosít. A biztonságosan elkülönített virtuális alhálózatoknak és a központi menedzsmentnek köszönhetően mindez ugyanazon a fizikai infrastruktúrán működik, a vezetékes hálózattal azonos biztonsági szintet nyújtva.

A Bethesda Gyermekkórház mindkét épületét a legmodernebb vezeték nélküli (WiFi) hálózat fedi le, amelyen az adat és hangforgalom az IP technológia révén nagy sebességgel és biztonságosan bonyolítható, így a felhasználók nem csak a világhálót érhetik el vezeték nélküli eszközeikkel (PDA, Tablet PC), hanem a WiFi képes Cisco IP telefonok vagy Nokia dual-phone mobiltelefonok segítségével az épületen belül ingyenesen mobiltelefonálhatnak.

A wifi hálózat emellett lehetőséget teremtett a helymeghatározási rendszer bevezetésére. Az eszközökön elhelyezett RFID azonosítók segítségével bármilyen pillanatban meghatározható, hogy a kórháznak mely pontján található a keresett tárgy. Az úgynevezett aktív RFID azonosítókkal és a Cisco vezeték nélküli technológia segítségével így akár megakadályozható a nagyértékű műszaki berendezések eltűnése, illetve csökkenthető a műszerek keresésével töltött idő is. A rendszer továbbfejleszthető automatikus riasztás adására is, abban az esetben, ha egy védett eszközt illetéktelen helyre vinnének. A szolgáltatás a kórház egész területén elérhető, bármely számítógépről vagy vezeték nélküli eszközről.

A Cisco wifi hálózat segítségével a dual-phone technológiával rendelkező Nokia E61 és E71 típusú mobilkészülékek az épületeken belül kórházi mellékként működnek, a kórházat elhagyva pedig automatikusan átváltanak GSM üzemmódra. Ennek jelentősége a telefon-költséghatékonyságban rejlik, ugyanis sokszor a kórházon belül az orvosokat, akik a legritkább esetben tartózkodnak hosszasan egy helyen, a zsebükben levő mobilokon hívják az asszisztensek, nővérek, ezzel igen drága fix-mobil hívás kezdeményeznek. Ezzel az új készülékkel ez a probléma megszüntethető.

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com

Kérdése van? Válaszolunk!