Sajtószoba

Vezeték nélküli hangátvitel, vezeték nélküli kamera, hálózati adattárolás

A Cisco Systems részlegeként működő Linksys a 2006-os las vegasi Nemzetközi Fogyasztói Elektronikai Kiállításon (CES) bemutatta otthoni felhasználóknak szánt legújabb eszközeit, amelyek a hálózati informatika legaktuálisabb technológiai trendjeit - a streaming audio hangátviteli technikát, a hálózati háttértárolást valamint a biztonságot - veszik célba.

„A hálózati informatika jövőjét elsődlegesen az új technológiákban rejlő lehetőségek alakítják” - nyilatkozta Mani Dhillon, a Linksys termékmarketing-igazgatója, majd hozzátette: „A piaci igények egyértelműen azt mutatják, hogy a felhasználókat leginkább a hálózati háttértárolás, a biztonság, illetve a folyamatos, valós idejű hangátvitel kérdésköre foglalkoztatja. Most bemutatott termékeinkkel pontosan ezeket a területeket céloztuk meg.”

Folyamatos, valós idejű hangátvitel (streaming audio)

Az In-Stat piackutató cég közelmúltban végzett felmérése szerint a megkérdezettek több mint hatvan százaléka szeretné a személyi számítógépen tárolt digitális hangfájlokat előbb-utóbb az otthoni sztereo-berendezéseken is elérhetővé tenni. Pontosan erre az igényre válaszol a Wireless-G Audio Bridge (WMB54G) audiohíd, amely a számítógép hangkimenetéről érkező jeleket vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítja a lakás tetszőleges pontján található sztereorendszerre és egyéb hangszóróra.

A Linksys megoldása attól igazán újszerű, hogy többféle zenei szolgáltatással is használható, így a felhasználók a lakásban bárhol élvezhetik a mobil zenehallgatás előnyeit. A vezeték nélküli WMB54G segítségével a számítógép hangszóróin megszólaltatható bármilyen hang továbbítható. A termék virtuális hangkártyaként működik, amelyet egy hagyományos audiokábellel vagy digitális optikai csatlakozóval a sztereo-berendezéshez, illetve a hangszórórendszerhez csatlakoztatva nagyszerűen kiaknázhatók a meglévő térhatású audioeszközök képességei.

Hálózati adattárolás

A piackutató Parks Associates előrejelzése szerint a 2004 végén regisztrált 300 ezerről 2010-re mintegy 10 millióra növekszik majd az amerikai háztartásokban található hálózatra csatlakoztatott adattároló eszközök száma. A Linksys a hálózati környezetben működő adattárolás iránti fokozódó igényre válaszul mutatta be a Speed Booster szolgáltatással ellátott Wireless-G Media Storage Link útválasztóját (WRTSL54GS).

Az internetes útválasztóként, Wireless-G hozzáférési pontként és egyben hálózati adattároló-kapcsolatként is szolgáló WRT54SLGS útválasztóval a felhasználók közvetlenül saját hálózatukhoz csatlakoztathatják USB-lemezmeghajtóikat. A SecureEasySetup funkciónak köszönhetően gyerekjáték a hálózati adattárolást támogató biztonságos otthoni hálózat kialakítása, a beépített médiakiszolgáló révén pedig az USB-kapcsolathoz csatlakozó tárolóeszközön található összes zenei anyag, videofájl és fotó közvetlenül az UPnP-kompatibilis médiakártyára továbbítható. A WRTSL54GS útválasztóhoz csatlakozó háttértárolók támogatják a webböngészőn keresztül elérhető nyilvános adatletöltést, de jelszavas védelem beállításával adott felhasználói körre is korlátozható a hozzáféréssel rendelkezők száma.

Biztonság

A hálózati kamerák értékesítésének fő hajtóereje a felügyeleten alapuló biztonság iránti igény. Az In-Stat felmérése szerint 2007-re a hálózati kamerák eladásai meghaladják majd analóg társaikét. A Linksys Wireless-G kompakt videokamerája (WVC54GC) vezeték nélküli kapcsolatban áll az otthoni, illetve fiókirodai hálózatokkal. Az interneten keresztül továbbított valós idejű videoanyag bármely Windows alapú személyi számítógép webböngészőjében megjeleníthető, így a felhasználók könnyen megfigyelés alatt tarthatják otthonukat és legértékesebb vagyontárgyaikat.

Különleges alakjának és vezeték nélküli csatlakoztathatóságának köszönhetően a WVC54GC a legtávolabbi falra is felszerelhető, de egy adott helyszín megfigyelése céljából akár a tartozék asztali tartójába is csúsztatható. A Linksys SoloLink™ elnevezésű domainszolgáltatásával a felhasználók könnyen megjegyezhető nevet adhatnak a készüléknek, ami egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az adatok feldolgozását. Biztonsági üzemmódban a berendezés maximum három e-mail címre képes videoklipes üzenetet küldeni, ha a látóterében mozgást észlel. A termékek képei az alábbi címeken érhetők el:

A Cisco Systemsről

A Cisco Systems, Inc.(NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információ a Weben a http://www.cisco.com címen olvasható. Cisco-berendezéseket Európában a Cisco Systems International BV, a Cisco Systems, Inc, teljes tulajdonú leányvállalata szállít.

További információ:

Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com

Kérdése van? Válaszolunk!