Električna energija uzrokuje prosečno 25 odsto globalne emisije štetnih gasova.Praćenje rada mreže u realnom vremenu poboljšaće pouzdanost i korišćenje mreže, smanjiti prekide isporuke i povećati povraćaj investicija


BEOGRAD, 19. maj 2009. godine- Cisco® je predstavio svoj plan da donese  sveobuhvatno rešenje infrastrukture mreže koje pomaže javnim komunalnim preduzećima i njihovim korisnicima da efikasnije upravljaju isporukom i potrošnjom energije. Cisco® rešenja pametne mreže- Cisco®’s Smart Grid solutions se odnose na ključne tačke unutar infrastrukture električne energije: od centara za skladištenje podataka, kroz „komšijske mreže“ do kompanija i domova. Iskustvo kompanije u arhitekturi mreža zasnovano na industrijskim standardima doneće preko potrebno znanje javnim komunalnim preduzećima koja teže da integrišu pametnije kapacitete za korišćenje energije po potrebi, čiji je rezultat veće održavanje energije, manja emisija štetnih gasova koji izazivaju globalno zagrevanje i inovativni servisi krajnjih korisnika.

Kako se očekuje porast svetske potražnje za električnom energijom od 82 odsto do 2030. godine, kao i porast globalne emisije ugljen- dioksida 59 odsto, izgradnja tehnološki osposobljene pametne mreže može pomoći da ne dođe do povećanja u emisiji štetnih gasova na tri različita načina: da smanji rast potražnje električne energije; ubrza usvajanje obnovljivih izvora električne energije i odloži izgradnju nove električne generacije  i prenosa infrastrukture.

Sveobuhvatna strategija kompanije Cisco® za razvoj bezbednog, inteligentnog električnog sistema će doneti prednosti za javna komunalna preduzeća, kompanije i korisnike, i istovremeno ublažiti uticaj na životnu sredinu.

Kompanija Cisco® će uvesti Smart Grid rešenja za unapređenje usluga i optimizaciju mreže koja utiču na čitav spektar energetske infrastrukture od stvaranja energije do kompanija i domova:

  • Bezbedna rešenja za transimisiju i automatizaciju distribucije kojima se upravlja izdaleka i koja se mogu preoblikovati, stvoriće optimalne uslove za upravljanje mrežom i troškove oko nje. Cisco® svičevi i ruteri su platforme zasnovane na standardima i osmišljene tako da pruže podatke, bezbednost i efikasnost velikim i malim električnim podstanicama.
  • Cisco® rešenja za upravljanje energijom za domaćinstva i kompanije (Home Energy Management and Business Energy Management solutions) pomoći će da se potražnja za energijom, njeno korišćenje i troškovi optimizuju tako što će biti omogućen veći pristup podacima i sredstvima za analizu. Cisco® EnergyWise rešenja, predstavljena u januaru ove godine, biće osnova za Business Energy Management, omogućavajući kompanijama da koriste svoju mrežu kao platformu za optimizaciju energije kroz sve svoje poslove i objekte.

Da bi se ubrzao razvoj, države, lokalne vlade, javna komunalna preduzeća i IT kompanije moraju zajedno raditi u pravcu zajedničkog cilja. U sledećem periodu Cisco® planira da predstavi rešenja i dodatne servise kako bi podržao inicijativu koja je usmerena pravo na rast Smart Grid tržišta,  koja je projektovana od strane kompanije Cisco® da dosegne 20 milijardi dolara godišnje u narednih pet godina.


OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
Osoba za kontakt:
Tijana Marjanović
Cisco®
tmarjano@cisco.com