Cisco® IP Network vizija sledeće generacije jeste da pruži usluge bežičnog Interneta širokog pojasa, kao i da poveća Internet pristup na tržištima u razvoju

BEOGRAD, 25. oktobar 2007. Cisco® je objavio konačni dogovor o kupovini kompanije Navini Networks koja je lider u bežičnoj industriji širokog pojasa (Mobile WiMAX 802.16e-2005). Navini je pionir u integraciji "Smart Beamforming" tehnologije sa Multi-Input Multi-Output (MIMO) antenama, kombinacijom koja poboljšava performanse i opseg WiMAX usluga i snižava ukupne operativne troškove za servis provajdere.

Navini WiMAX proizvodi proširiće Cisco® WiFi i WiFi-Mesh portfolie koji su vodeći na tržištu, omogućavajući kompaniji Cisco® da napravi jedinstven pristup tržištima u naglom razvoju za bežične usluge širokog pojasa.

Kupovina kompanije Navini Networks pomoći će da se Cisco® vizija o IP Mreži sledeće generacije proširi i poboljša kako bi se servis provajderima omogućilo da realizuju bilo koju uslugu za bilo koji uređaj preko bilo koje mreže - tu viziju Cisco® naziva "Umreženim životom" (the Connected Life). Dodatni bežični proizvodi sa širokim pojasom bazirani na WiMAX-u dopuniće postojeće Cisco® proizvode i rešenja. Oni servis provajderima pružaju mogućnost da ostvare prvoklasna iskustva u mreži za krajnje korisnike, kao i da od njih što pre naprave "iskusne provajdere".

Cisco® takođe očekuje da će njegov portfolio širokopojasnih bežičnih rešenja, koji sada uključuje i WiMAX proizvode, igrati glavnu ulogu u Cisco® transformaciji zemalja u razvoju kao i u inicijativama "Digitalnog uključenja" tj. prodornog pristupa potrošačima i poslovanju u zemljama u razvoju.

"Širom celog sveta bežične mreže širokog opsega zasnovane na WiMAX-u imaju potencijal da uključe na milione novih Internet korisnika, do kojih ne bismo došli korišćenjem infrastruktura od bakra i vlakana. Uz to će WiMAX mreže pomoći da se izvede tranzicija ka otvaranju IP bežičnih arhitektura širokog opsega, kao i da se ubrza razvoj novih aplikacija i usluga" rekao je Brett Galloway, potpredsednik i generalni menadžer Wireless Networking Business Unit-a, Cisco®.

Cisco® je odabrao Navini na osnovu njegovog portfolija proizvoda koji su vodeći na tržištu, zbog nenadmašnih inovacija i zastupljenosti u komercijalnom svetu sa klijentima - servis provajderima- širom sveta. Navini nudi vodeći portfolio bežičnih WiMAX rešenja širokog pojasa uključujući bazne stanice, adaptivni antenske nizove, menadžment sisteme i pretplatničke modeme koji su prodati u više od 75 primeraka.

Prema uslovima sporazuma, Cisco® će povodom kupovine isplatiti $330 miliona u gotovini. Očekuje se da će se kupovina Navini Networks-a okončati u drugom kvartalu Cisco® fiskalne 2008.godine. Nakon zatvaranja ove kupovine, Cisco® planira da objedini Navini sa Wireless Networking Business Unit-om, u okviru Eterneta i Grupe bežičnih tehnologija. Ovo će biti kupovina br.124 za Cisco®.

O kompaniji Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodeća svetska kompanija u oblasti računarskih mreža koja transformiše način na koji se ljudi povezuju, komuniciraju i sarađuju. Informacije o kompaniji Cisco mogu se naći na adresi www.cisco.com. Aktuelne vesti nalaze se na adresi http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, Cisco logo, Cisco Systems logo i Aironet su priznate robne marke kompanije Cisco Systems, Inc. i/ili njoj pridruženih kompanija u SAD i nekim drugim državama. Sve druge robne marke pomenute u ovom dokumentu su vlasništvo odgovarajućih kompanija. Upotreba reči partner ne podrazumeva partnerski odnos između kompanije Cisco i bilo kog od preprodavaca njenih proizvoda. Ovaj dokument je javna informacija kompanije Cisco.

Osoba za kontakt:
Tijana Marjanović
Cisco ®
E: tmarjano@cisco.com