Wi-Fi rešenje kompanije Cisco za praćenje sredstava poboljšava iskorišćenost sredstava i radnu efikasnost u industrijskim pogonima za proizvodnju letelica, vozila, poluprovodnika i u rudarstvu

SAN HOZE, Kalifornija, 1. februar 2007. - Cisco® je danas najavio novo Wi-Fi rešenje za praćenje sredstava, posebno prilagođeno delatnostima kao što su rudarstvo i proizvodnja letelica, motornih vozila i poluprovodnika. Ovo rešenje koristi Cisco Wi-Fi tehnologiju za praćenje dešavanja na lokaciji sa ciljem poboljšanja iskorišćenosti sredstava, smanjenja troškova i povećanja radne efikasnosti.

Zagubljena industrijska sredstva kao što su pokretni kompleti alata, mašine, delovi i WIP zalihe su značajan problem za proizvođače, koji ponekad košta kompanije i do milion dolara po incidentu. Primenom rešenja Cisco Wi-Fi Asset Tracking, proizvođači ostvaruju bolji pregled svog preduzeća, mogu u realnom vremenu da vide da li su dragocena proizvodna sredstva prisutna i na kojoj lokaciji, kao i da značajno povećaju radnu efikasnost smanjujući broj incidenata u vezi sa zagubljenom opremom.

"Bežično Cisco okruženje pruža proizvođačima veoma bezbednu, robusnu i skalabilnu platformu pomoću koje mogu koristiti mobilne usluge sledeće generacije, kao što je Wi-Fi telefonija, praćenje stanja na lokaciji i praćenje sredstava, uz mogućnost pristupa od strane podizvođača i gostiju," rekao je Alan Cohen, viši direktor kompanije Cisco za mobilna rešenja. "Izgrađeno na platformi Cisco Unified Wireless Network, rešenje Cisco Wi-Fi Asset Tracking nudi neprevaziđene mogućnosti upravljanja i kontrole vitalnih sredstava tokom celog proizvodnog procesa."

Rešenje Cisco Wi-Fi Asset Tracking se sastoji od uređaja Cisco Wireless Location serije 2700, sistema Cisco Wireless Control (WCS), kontrolera Lightweight Access Point Protocol, pristupnih tačaka Cisco Aironet®, aktivnih RFID obeležja AeroScout Wi-Fi i softvera AeroScout MobileView. Ove komponente zajednički obezbeđuju sveobuhvatnu RF arhitekturu koja omogućuje organizacijama da prikupe informacije o lokaciji i da prate sredstva i u najzahtevnijim okruženjima.

"Vidljivost proizvodnih sredstava je oduvek ključno pitanje u proizvodnji, a sada postoji odgovarajuće mrežno rešenje koje dokazano povećava efikasnost i organizacijama donosi značajne uštede u vremenu i novcu," rekla je Gabi Daniely, potpredsednik za marketing i proizvodnu strategiju kompanije AeroScout. "Cisco i AeroScout zajednički, pomoću celovitog, proverenog rešenja za ekonomičnu i efikasnu proizvodnju zadovoljavaju specifične potrebe širokog raspona proizvodnih okruženja."

Sledeća vertikalna tržišta mogu imati koristi od bežičnog praćenja sredstava na lokaciji:

  • Vazduhoplovna industrija - Vazduhoplovna industrija mora da vodi evidenciju o jedinstvenom nizu skupih sistema, podsklopova, opreme i materijala kako bi na vreme i u okviru budžeta dovršila svoje projekte. Zagubljeni delovi mogu dovesti do zaustavljanja proizvodne linije, utičući na neposredne troškove radne snage, iskorišćenje kapitalne opreme i vreme proizvodnog ciklusa. Osim toga, proizvođači mogu doći u situaciju da plate velike penale zbog kašnjenja isporuke. Korišćenje rešenja Cisco Wi-Fi Asset Tracking za praćenje avionskih delova tokom celog procesa izgradnje - od proizvodnog pogona do konačnog sklapanja - ograničava zastoje u proizvodnom procesu i smanjuje troškove.
  • Auto industrija - Kao i u vazduhoplovnom sektoru, auto industrija mora da vodi evidenciju o skupim alatima i delovima tokom sklapanja vozila i proizvodnog procesa, pošto svaki zagubljeni deo može dovesti do odlaganja, visokih troškova i problema sa kvalitetom. Uz Cisco Wi-Fi Asset Tracking, problemi sa kvalitetom se mogu brzo rešiti minimizirajući vreme zastoja u radu, eliminišući skupa odlaganja i osiguravajući brzu, ekonomičnu proizvodnju vozila u ovoj delatnosti u kojoj vlada velika konkurencija.
  • Rudarstvo - Kao što su pokazali skorašnji događaji, bezbednost je u rudarstvu od vrhunske važnosti. Bolje upravljanje alatima i ljudima pod zemljom je od sve veće važnosti za poboljšanje vidljivosti i osiguranje bezbednosti. Rešenje Cisco Wi-Fi Asset Tracking obezbeđuje jasnu signalizaciju pod zemljom koja povećava bebednost rudara uz ubrzanje proizvodnje rude. Osim toga korišćenjem RFID obeležja i tehnologije koja je provereno bezbedna u okruženjima gde postoji opasnost od eksplozije, rudarske kompanije mogu postići bolje praćenje kamiona, kontejnera, opreme i rudara, kako bi u svako doba obezbedili stalni nadzor nad svim sredstvima rudnika.
  • Proizvodnja poluprovodnika - U industriji poluprovodnika, stalni nadzor nad dragocenim materijalima i opremom je od ključne važnosti za održavanje troškova na niskom nivou uz visok kvalitet. Rešenje Cisco Wi-Fi Asset Tracking može da omogući neprekidan rad proizvodnih pogona, radionica za izradu maski i okruženje za naprednu probnu proizvodnju. Lociranje skupova proizvoda u realnom vremenu poboljšava iskorišćenje kapitalne opreme, smanjuje troškove radne snage i povećava obrt. Uz visoku tačnost izrade delova, materijala i celih projekata, proizvođači poluprovodnika mogu minimizirati škart i omogućiti veću procenat završenih proizvoda.

O kompaniji Cisco Systems

Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodeća svetska kompanija u oblasti računarskih mreža koja transformiše način na koji se ljudi povezuju, komuniciraju i sarađuju. Informacije o kompaniji Cisco mogu se naći na adresi www.cisco.com. Aktuelne vesti nalaze se na adresi http://newsroom.cisco.com.

Cisco, Cisco Systems, Cisco logo, Cisco Systems logo i Aironet su priznate robne marke kompanije Cisco Systems, Inc. i/ili njoj pridruženih kompanija u SAD i nekim drugim državama. Sve druge robne marke pomenute u ovom dokumentu su vlasništvo odgovarajućih kompanija. Upotreba reči partner ne podrazumeva partnerski odnos između kompanije Cisco i bilo kog od preprodavaca njenih proizvoda. Ovaj dokument je javna informacija kompanije Cisco.

Osoba za kontakt:
Tijana Marjanović
Cisco ®
E: tmarjano@cisco.com