Autor Terry Timm Moos, News@Cisco

Da li tehnologija može da poboljša poslovanje malih preduzeća i da omogući veće prihode? Pet firmi čiji su vlasnici žene će to saznati iz prve ruke pošto je Count Me In, organizacija za ekonomsku nezavisnost žena danas objavila ko su finalisti programa Make Mine a $Million BusinessTM za region zapadne obale SAD. Garnett Newcombe iz kompanije Human Potential; Kerrie Paige iz kompanije NovaSim; Diana Mercer iz kompanije Peace Talks Mediation; Kimberly Martinez iz kompanije Bonitas International i Molly Fuller i Ann McCarten-Gibbs iz kompanije Hands On Gourmet će od kompanije Cisco Systems dobiti kompletan sistem Smart Business Communications čime Cisco postaje prvi sponzor iz domena mrežnih tehnologija koji učestvuje u programu Make Mine a $Million BusinessTM. Ovih pet kompanija, koje su izabrane iz istaknute grupe od 20 dobitnika nagrade Make Mine a $Million BusinessTM, moći će da iskoriste prednosti Cisco rutiranja, svičovanja, tehnologije za prenos glasa i bezbednost, uz godinu dana servisiranja i podrške, procenu stanja mreže putem 'Smart Business Roadmap' sesije i dodatnu podršku kompanije Ingram Micro Services Network namenjenu malim preduzećima. Vrednost svakog pojedinačnog paketa Cisco Smart Business Communications je $20.000.

Program Make Mine a $Million Business podstiče poslovni rast
Program Make Mine a $Million Business je smišljen da neguje zajednicu od milion kompanija u vlasništvu žena i da ih ohrabri da dostignu iznos godišnjeg prihoda od $1 milion ili više do 2010. godine. Širom SAD žene preduzetnici su već odmakle putem ka dostizanju ovih brojki zahvaljujući ovom jedistvenom programu. Count Me In, koji obezbeđuje pristup poslovnim zajmovima, konsultacijama i obrazovanju razume sa kakvim se preprekama suočavaju neke kompanije. Vlasnice ovih kompanija često nemaju kome da se obrate kada im je potreban taj tako bitan prvi poslovni kredit. Nell Merlino, jedna od osnivača i CEO organizacije Count Me In, je rekla: "Veoma često vidimo kompanije sa izvanrednim potencijalom, ali je i dalje veoma teško obezbediti im finansiranje." Organizacija Count Me In koja je vodeća u SAD na planu mikro kreditiranja putem mreže, koristi sistem bodovanja naklonjen ženama kako bi im širom SAD učinila dostupnijim kredite u iznosu od $500 do $10,000. Organizacija je razvila prvobitni pilot program Make Mine a $Million Business 2005. godine, u partnerstvu sa organizacijom OPEN iz American ExpressSM. "Razgovarali smo sa ljudima iz OPEN iz American ExpressSM i rekli: 'Kada bi više kompanija u vlasništvu žena imalo prihod od $1 milion, to bi bilo dobro za privredu - zapošljavanje, poslovne prilike, robu i usluge," rekla je Merlino. "OPEN iz American ExpressSM nam je od samog početka pružio podršku."

Učešće kompanije Cisco Systems je prirodno
Obezbeđenje tehnološkog dela je za kompaniju Cisco Systems bilo prirodno. "Za organizaciju Count Me In sam čula 2005.godine, kada sam upoznala njenog osnivača, Nell Merlino," rekla je Lauren Ventura, viši direktor za marketing na tržištu malih i srednjih preduzeća kompanije Cisco. "Odmah sam shvatila da je reč o sjajnoj organizaciji i sjajnom programu. Izgledalo je veoma moćno - sa podučavanjem, uvežbavanjem, marketingom i finansijskim uslugama," dodala je ona. "Ali pomislila sam: 'Gde je tu tehnološki deo?' Znala sam da bi se tu Cisco dobro uklopio i da bi bio veoma bitan za vlasnike preduzeća, tako da sam znala da moramo načiniti sledeći korak." Merlino je, dok su razgovarale o rešavanju problema u distribuciji, od Venture takođe saznala nešto o procesima. Merlino je primetila: "Ono što smo saznali tokom prve godine je da, osim kredita, postoje i druge ideje koje mogu pomoći malim preduzećima – na primer, korišćenje tehnologije kako bi se postigla veća efikasnost."

Napori … i uspeh
"U malom preduzeću pokušavate da o svemu sami vodite brigu - zalihe, platne liste i još mnogo toga, ali često ne možete sebi da priuštite taj luksuz da razmotrite mrežnu tehnologiju koja bi mogla da učini da se stvari odvijaju lakše ili brže," rekla je Merlino. "Tehnologija vam pomaže da počnete da mislite o kapacitetima - i to u količinama o kojima nikada niste sanjali," primetila je Merlino. "Mi želimo da kompanije razmišljaju o rastu i dosezanju tog $1 miliona. Mi ih podstičemo da razmišljaju o većim stvarima." Ventura veruje da je pristup tehnologiji često bio rascepkan. "Nije bio holistički - ova mala preduzeća nisu imala mnogo pristupa tehničkoj pomoći, a sada traže način da povežu skladišta podataka," rekla je ona. Ingram Micro Service Network pruža finalistima specijalizovane konsultantske usluge. "Ingram Micro i naše IMSN partnere raduje što su deo programa Make Mine a Million," izjavio je Jason Beal, direktor grupe u kompaniji Ingram Micro Services Network. " IMSN ima više od 55 preduzeća čiji su vlasnici žene, a cela zajednica ima mnogo članova sa sertifikatom kompanije Cisco i stručni su na planu VoIP- što sve služi malim i srednjim preduzećima u njihovom rastu. Cisco VoIP usluge su upravo ono što odgovara IMSN, pogotovo usluge procene, preporuke i instaliranja." "Cisco tehnologija podstiče rast," dodala je Merlino. "Njihov paket koji obuhvata tehnologiju, obuku i vreme je velikodušan. To je moćan spoj velikih i malih kompanija koje rade zajedno."

Preduzeća koja sarađuju sa kompanijom Cisco
Finalisti za 2006. godinu su oduševljeni programom i prilikom za uspešnije poslovanje pomoću tehnologije. Molly Fuller, jedan od osnivača kompanije Hands On Gourmet iz San Franciska u Kaliforniji, koja priređuje kulinarska dešavanja prilikom formiranja timova i proslava, je rekla: "Oduševljeni smo zbog Cisco nagrade i ne možemo da dočekamo da počnemo da koristimo tehnologiju kako bismo unapredili svoje poslovanje." Peace Talks Mediation Services, Inc., sa sedištem u gradu Playa del Rey, u Kaliforniji, udružuje advokate i psihoterapeute kao medijatore koji pomažu parovima da na prijateljski način razreše pitanja proistekla iz razvoda i u vezi sa starateljstvom, po razumnoj ceni. "Medijacija je inovativan način rešavanja sukoba," rekla je Diana Mercer, predsednik kompanije. "Rešenja Smart Business Communications kompanije Cisco će unaprediti našu sposobnost da na lak način dosegnemo i uslužimo parove u sukobu - bez obzira na to da li su u našoj kancelariji ili na drugoj strani planete." Organizacija Count Me In i sama upravo počinje da koristi Cisco tehnologiju. "Uzbuđeni smo zbog mogućnosti koje nam donose Cisco rešenja i usluge," izjavila je Merlino. "Izlazimo u susret potrebama hiljada ljudi i verujemo da će tehnologija igrati veliku ulogu u načinu na koji upravljamo ovim kontaktima i odnosima - kao i u načinu na koji ljudima omogućujemo pristup našim uslugama i prilagođavamo se potražnji." Ne tako davno, i sam Cisco Systems je bio mala kompanija u razvoju, tako da je prilika za pomoć drugim malim preduzećima da dosegnu nove visine primamljiva. "Prilike su tu," kako kaže Ventura. "Preduzeća u vlasništvu žena su među prvima po usvajanju novih tehnologija. Vidimo koliko su daleko te poslovne žene dospele i ta činjenica je veoma ubedljiva. Prilično je moćan osećaj kada vlasnici preduzeća uvećaju svoj potencijal," kaže Ventura.

Terry Timm Moos je slobodni novinar baziran u Sijetlu, u državi Vašington.

###

Cisco, Cisco Systems i Cisco Systems logo su priznate robne marke kompanije Cisco Systems, Inc. i/ili njoj pridruženih kompanija u SAD i nekim drugim državama. Scientific Atlanta je registrovana robna marka, a DPC2505 je robna marka kompanije Scientific-Atlanta, Inc. Linksys je regisrovana robna marka ili robna marka kompanije Cisco Systems, Inc. i/ili njoj pridruženih kompanija u SAD i nekim drugim državama. CableLabs i DOCSIS su robne marke kompanije Cable Television Laboratories, Inc. Sve druge robne marke pomenute u ovom dokumentu su vlasništvo odgovarajućih kompanija. Upotreba reči partner ne podrazumeva partnerski odnos između kompanije Cisco i bilo kog od preprodavaca njenih proizvoda. Ovaj dokument je javna informacija kompanije Cisco.

Osoba za odnose s javnošću:
Nataša Perić
Cisco Systems
E: nperic@cisco.com
T: +381 11 3111824