SAN HOZE, Kalifornija, 1. avgust 2006. - Cisco Systems® je objavio da se na tržištu pojavio NAC Appliance 4.0, najnovije izdanje kompanijinog rešenja Network Admission Control projektovano da zaštiti preduzeća od rizika vezanih za bezbednost informacija do kojih dolazi usled neusaglašenih korisnika i uređaja.

Projektovano da brine o rastućim izazovima bezbednosti poslovanja i informacionih tehnologija do kojih dolazi usled stalno rastućeg broja nepredvidljivih pretnji, ovo rešenje se zasniva na viziji NAC kompanije Cisco i obezbeđuje poštovanje pravila na mrežnim pristupnim tačkama na bilo kom mestu u distribuiranom preduzeću. Ono poseduje značajne mogućnosti sprovođenja pravila u cilju zaštite lokalnih mreža (LAN) kao i udaljenih kancelarija, virtuelnih privatnih mreža (VPN) i bežičnih pristupnih tačaka.

Otkako je Cisco izbacio na tržište NAC 2003. godine, pojavila se bujica sličnih ponuda. Uloga NAC Appliance 4.0 kompanije Cisco znatno prevazilazi pojedine proizvode koji se danas mogu naći na tržištu. NAC Appliance se stara o pristupu mreži u svim segmentima mreže preduzeća - fiksnom, bežičnom i na daljinu - pokrivajući sve pristupne tačke mreže i postavljajući se kao sastavni deo bezbednosne infrastrukture mreže preduzeća.

"NAC Appliance 4.0 predstavlja osnovu infrastrukture Self-Defending Network," rekao je Mick Scully, potpredsednik kompanije Cisco za upravljanje bezbednosnim proizvodima. "Ovo rešenje omogućava poslovnim organizacijama uspešnu odbranu od spoljnih pretnji koje mogu ući u mrežu putem bežičnih i VPN veza, kao i od pretnji koje potiču iz korporativnih LAN mreža i filijala. Ovo je rešenje koje obuhvata celu mrežu."

Rešenje se zasniva na četiri ključna elementa Cisco NAC: provera identiteta i procena stanja, sprovođenje pravila, karantin i popravka i centralizovano upravljanje. Na bilo kojoj pristupnoj tački, Cisco NAC Appliance 4.0 prepoznaje širok izbor korisnika i mrežnih uređaja - od službenika, podizvođača i gostiju do krajnjih tačaka sa raznovrsnim operativnim sistemima (Windows, Macintosh ili stoni i prenosivi računari pod operativim sistemom Linux), PDA uređaji, štampači i IP telefoni. NAC Appliance procenjuje njihovu ulogu u pristupu mreži, proverava da li su u skladu sa pravilima korporativne bezbednosti i dodeljuje odgovarajuća prava pristupa mreži.

Uređaji koji nisu u skladu sa pravilima se blokiraju i stavljaju u karantin. Ispravke uočenih slabosti mogu se automatski instalirati u operativni sistem kao i ažurirani antivirusni softver i softver protiv špijunskih programa. Pošto se utvrdi da su korisnici i uređaji u skladu sa korporativnim bezbednosnim pravilima, dopušta im se pristup mreži. Tokom ovog automatizovanog procesa, NAC Appliance 4.0 može da sarađuje sa celokupnom mrežnom i bezbednosnom infrastrukturom kako bi se primena pravila osigurala u celom preduzeću.

"NAC Appliance je svestrano rešenje koje nam omogućava da objedinimo poslovanje i mrežnu bezbednost svog preduzeća," izjavio je Mark Connelly, glavni rukovodilac za bezbednost informacija kompanije Sun Microsystems. "On obezbeđuje primenu četiri neophodne NAC funkcije u svim segmentima naše mreže, i to praveći razliku između različitih tipova uređaja i operativnih sistema. Ne mogu svi proizvođači da postignu ovako nešto. Automatizovano sprovođenje pravila smanjuje administrativna opterećenja koja se tipično troše na manuelna servisna ažuriranja, čime se postižu dodatne uštede - da ne pominjem sigurnije i efikasnije poslovanje."

"Zahvaljujući rešenju NAC Appliance, svojim klijentima možemo da ponudimo jednostavno ali moćno rešenje problema sprovođenja pravila kada su u pitanju novi mrežni korisnici," rekao je Malcolm Seagrave, viši rukovodilac za bezbednost kompanije Cable & Wireless. "Pošto podržava širok raspon mehanizama provere identiteta, antivirusnih i paketa za borbu protiv špijunskih programa i zakrpa za Windows, veoma je lako prilagoditi rešenje kotrole pristupa mreži bilo kojim zahtevima klijenta."

"NAC strategija kompanije Cisco Systems je sa ovom verzijom napravila dramatičan iskorak napred," izjavio je Jon Jensen, glavni izvršni rukovodilac kompanije Nexus IS, koja se bavi tehnološkim rešenjima. "Ovo rešenje nudi sredstvo za osiguranje poštovanja pravila i njihovo sprovođenje na mreži kada su u pitanju lokalni, udaljeni i bežični korisnici, a dovoljno je fleksibilno da podrži sve od malih kancelarija do velikih preduzeća."

Među brojnim poboljšanjima, Cisco NAC Appliance 4.0 nudi fleksibilne mogućnosti prevazilaženja složenosti realizacije koja je svojstvena mrežama velikih kompanija. Mada se može realizovati direktno ili po sistemu "out-of-band" sa mrežnim saobraćajem u sloju 2, takođe se može postaviti po sistemu "out-of-band" u sloju 3 kako bi se minimizirao broj servera potrebnih za više lokacija. Takva mogućnost je posebno pogodna za veća preduzeća sa složenim distribuiranim mrežama.

Osim toga, rešenje obezbeđuje pogodne funkcije prijavljivanja VPN klijenata, bežičnih klijenata i Windows Active Directory domena - po čemu je prvo među NAC rešenjima. Ova mogućnost, uz mnoge postojeće mogućnosti upravljanja i konfigurisanja, obezbeđuje pojednostavljen rad sistema i povećava produktivnost zaposlenih.

I dok ovo rešenje može da radi sa različitim operativnim sistemima, ono takođe sarađuje sa brojnim bezbednosnim proizvodima kompanije Cisco i mrežnom opremom drugih proizvođača, proširujući svoje pogodnosti unutar mrežne bezbednosne infrastrukture čineći je prilagodljivijom i lakšom za saradnju. U ove proizvode spadaju bežične pristupne tačke Cisco Airespace®, kao i Cisco Security Agent namenjen zaštiti koja se primenjuje na krajnjim tačkama mreže i VPN usluge unutar porodice proizvoda Cisco Adaptive Security Appliance (ASA).

O kompaniji Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO), vodeći proizvođač opreme za računarske mreže i Internet, slavi 20 godina posvećenosti inovacijama u tehnologiji, vođstvu u industriji i korporativnoj društvenoj odgovornosti. Novosti i informacije se mogu naći na adresi www.cisco.com. Aktuelne vesti se nalaze na adresi http://newsroom.cisco.com.

###

Cisco, Cisco Systems i Cisco Systems logo su priznate robne marke kompanije Cisco Systems, Inc. i/ili njoj pridruženih kompanija u SAD i nekim drugim državama. Scientific Atlanta je registrovana robna marka, a DPC2505 je robna marka kompanije Scientific-Atlanta, Inc. Linksys je regisrovana robna marka ili robna marka kompanije Cisco Systems, Inc. i/ili njoj pridruženih kompanija u SAD i nekim drugim državama. CableLabs i DOCSIS su robne marke kompanije Cable Television Laboratories, Inc. Sve druge robne marke pomenute u ovom dokumentu su vlasništvo odgovarajućih kompanija. Upotreba reči partner ne podrazumeva partnerski odnos između kompanije Cisco i bilo kog od preprodavaca njenih proizvoda. Ovaj dokument je javna informacija kompanije Cisco.

Osoba za odnose s javnošću:
Nataša Perić
Cisco Systems
E: nperic@cisco.com
T: +381 11 3111824