Aktuelni predsednik John Morgridge postaje počasni predsednik

SAN HOZE, Kalifornija, 23.jun 2006. - Cisco Systems, Inc. je ovog meseca na redovnoj sednici Upravnog odbora usvojio plan promena na čelu Upravnog odbora kojim je određeno da CEO John T. Chambers nasledi John P. Morgridge-a na mestu predsednika, počev od godišnje skupštine akcionara kompanije 15. novembra 2006. Chambers će zadržati svoj položaj glavnog izvršnog rukovodioca. Morgridge, koji je prošle godine najavio da se ove godine neće ponovo kandidovati za mesto u odboru, postaće počasni predsednik Upravnog odbora.

"Današnja jednoglasna odluka Upravnog odbora naglašava visok stepen poverenja u sposobnost rukovođenja koju je John Chambers pokazao tokom svog 15-godišnjeg rada u kompaniji Cisco, kao i u njegovu sposobnost da definiše pravac u kome će se kompanija kretati u budućnosti," izjavio je John Morgridge, predsednik Upravnog odbora kompanije Cisco Systems. "Model razvoja rukovođenja koji je John primenio u kompaniji Cisco je doveo do stvaranja tima rukovodilaca svetske klase sa rezultatima koji su neprevaziđeni u ovoj delatnosti i sa proverenom sposobnošću održavanja i daljeg unaprejđenja razvoja kompanije."

Komentarišući plan sukcesije, vodeći nezavisni direktor Carol Bartz je rekla: "Upravni odbor kompanije Cisco služi akcionarima kompanije i sastoji se od pojedinaca sa kredibilitetom i visokim moralnim kvalitetima, koji su na taj položaj izabrani zbog svojih poslovnih sposobnosti, suočavanja sa izazovima i doprinosa upravljanju. Tokom svog mandata kao predsednik i CEO, John je dobro služio akcionare, uspešno vodeći Cisco kroz dobre i loše periode kroz koje je prolazila cela grana industrije. Ovo iskustvo, u kombinaciji sa raznovrsnim i nezavisnim Upravnim odborom je garancija nastavka solidnog upravljanja i nadzora nad kompanijom."

John Morgridge je u Ciscu približno 18 godina, prvo kao CEO, a za predsednika Upravnog odbora je izabran 1995. godine. Upravljao je kompanijom tokom više korporativnih prekretnica, uključujući prelazak u javne kompanije 1990 godine; pomogao je da se ustanovi kultura kompanije Cisco – kultura inovacije, osposobljavanja, štedljivosti i uzvraćanja. Tokom svog mandata, Morgridge je bio šampion dobrotvornih napora kompanije Cisco i Mrežnih akademija. Kao počasni predsednik, usredsrediće se na Cisco Foundation i dugoročnu posvećenost kompanije osnovnim ljudskim potrebama, odgovornom građanskom ponašanju i pristupu obrazovanju.

John Chambers je predsednik i CEO kompanije Cisco Systems od januara 1995. godine. Od tada, Chambers je doprineo rastu godišnjih prihoda kompanije od približno $1,2 milijarde do približno $24,8 milijardi u fiskalnoj 2005. godini, rast tržišne vrednosti kompanije sa približno $10,4 milijarde 1995. godine na današnjih približno $121 milijardu. Chambers se pridružio kompaniji Cisco 1991. godine kao viši potpredsednik odeljenja Worldwide Sales and Operations. Pre nego što se pridružio kompaniji Cisco, proveo je osam godina u kompaniji Wang Laboratories i šest godina u kompaniji IBM. Diplomirani je pravnik i ima diplomu iz ekonomije Uneverziteta West Virginia. Magistrirao je poslovnu administraciju u finansijama i upravljanju na Univerzitetu Indiana.

"Biće mi čast da služim akcionarima, klijentima, partnerima i službenicima kompanije Cisco kao CEO i predsednik Upravnog odbora," rekao je Chambers. "Ova odluka ima uticaja na mene, na vodeći tim kompanije Cisco i na naš Upravni odbor. Mi gradimo menadžment tim za 21. vek sa naglaskom na upravljanje kroz saradnju, zasnovan na timskom radu koji podstiče inovacije i brzinu izvršavanja – ne mogu biti više ponosan na ono što je Cisco postigao kao tim."

Upravni odbor kompanije Cisco se trenutno sastoji od 12 članova, od kojih su devet nezavisni. Carol A. Bartz, izvršni predsednik kompanije Autodesk, Inc. je član odbora od novembra 1996. godine, a postavljena je za vodećeg nezavisnog direktora novembra 2005. godine. Ostali članovi odbora su: M. Michele Burns, izvršni potpredsednik i glavni finansijski rukovodilac kompanije Marsh & McLennan Companies, Inc.; Michael D. Capellas, bivši predsednik i CEO kompanije MCI; Larry R. Carter, viši potpredsednik kompanije Cisco Systems, Inc.; John T. Chambers, aktuelni predsednik i CEO kompanije Cisco Systems, Inc.; John L. Hennessy, Ph.D., predsednik sa Univerziteta Stanford; Richard M. Kovacevich, predsednik i CEO kompanije Wells Fargo & Company; Roderick C. McGeary, predsednik kompanije Bearing Point, Inc.; James C. Morgan, predsednik kompanije Applied Materials, Inc.; John P. Morgridge, aktuelni predsednik Upravnog odbora kompanije Cisco Systems, Inc.; Steven M. West, osnivač i partner kompanije, Emerging Company Partners i Jerry Yang, ko-osnivač i direktor Yahoo! Inc.

O kompaniji Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO), vodeći proizvođač opreme za računarske mreže i Internet, slavi 20 godina posvećenosti inovacijama u tehnologiji, vođstvu u industriji i korporativnoj društvenoj odgovornosti. Novosti i informacije se mogu naći na adresi www.cisco.com. Aktuelne vesti se nalaze na adresi http://newsroom.cisco.com.

###

Cisco, Cisco Systems i Cisco Systems logo su priznate robne marke kompanije Cisco Systems, Inc. i/ili njoj pridruženih kompanija u SAD i nekim drugim državama. Sve druge robne marke pomenute u ovom dokumentu su vlasništvo odgovarajućih kompanija

Osoba za odnose s javnošću:
Nataša Perić
Cisco Systems
E: nperic@cisco.com
T: +381 11 3111824