Ove godine je beogradska Cisco kancelarija prvi put održala Partnerski Skup ili "Srpski Partner Summit" 25. i 26.05. u "Vili Breg" u Vršcu.

Ovaj skup bio je namenjen Ciscovim domaćim partnerima kojima je data prilika da se dva dana druže i opuste sa članovima Cisco kancelarije, kao i sa Istvanom Papp-om, generalnim menadžerom za Adriatic regiju, Agnes Balasz, regionalnim Channel Account menadžerom za Adriatic regiju, Dariusz-om Hawkins-om, Support menadžerom iz Customer Advocacy team-a, John-om Michaelis-om, Project menadžerom za Shared Support i Igorom Sikorskim, Sales Busines Development menadžerom. Takođe, mnogi su iskoristili priliku za sastanke 1:1 sa Istvanom Papp-om i Milošem Đurkovićem, direktorom predstavništva za Srbiju i Crnu Goru.

Prisutni su bili Ciscovi partneri- Saga, Pexim, MDS, Ibis sys, RRC, Informatika, TeleGroup, Telefonija, ComTrade, Coming, Comutel, Digit. Ovde je Cisco na pravi način pokazao da je uloga partnera od primarnog značaja za rast poslovanja u zemlji jer se sav posao odvija upravo kroz partnerske sisteme integratorske kuće. Kako bi u mrežama korisnika bila implementirana najnovija rešenja i tehnologije, partnerske kuće kompanije Cisco Systems moraju kontinuirano ulagati u svoje znanje i unapređivati svoj status kroz procese sertifikovanja i specijalizovanja.

Cisco Partner Summit je otvorio Miloš Đurković, direktor predstavništva za Srbiju i Crnu Goru. Nakon što je pozdravio prisutne, gospodin Đurković je predstavio oblasti u kojima Cisco Systems vidi najveći potencijal i očekuje agresivan rast u naredne 3 godine: javni sector (e-Goverment, eJustice, eHealth, Public Safety, Defence) , oblast pružanja telekomunikacionih usluga (Incubents, Challangers, konvergencija fiksne i mobilne telefonije, Broadband) i sektor malih i srednjih preduzeća kome je Cisco Systems namenio poseban paket proizvoda i rešenja.

Kao jedan od osnovnih faktora napredovanja Ciscovog poslovanja gospodin Đurković je naveo ulaganje u lokalni Cisco tim koji u ovom trenutku ima 13 zaposlenih, dok se očekuje da će u naredne 3 godine porasti na čak 35 članova. Na kraju svog predavanja, istakao je da su čak tri partnera iz Srbije nagrađena za izuzetne rezultate u fiskalnoj 2005. godini, i to: Pexim Solutions kao najbolji Solution Partner na nivou Cetralne i Istočne Evrope; MDS - na nivou Adriatic regije u oblasti IP Communication; RRC kao najuspešnija distributerska kuća u Adriatic regiji. Nagrade su podeljene iste veceri u vinskom podrumu "Krstov" tokom zajedničke večere. Direktor predstavništva za Srbiju i Crnu Goru Miloš Đurković je naglasio da će Cisco nastaviti sa dosadašnjim inicijativama ulaganja u svoju partnersku mrežu, kao i nastojanjima za njeno proširenje.

Reč je zatim uzeo Istvan Papp, generalni menadžer za Adriatic regiju, koji se osvrnuo na strategiju kompanije i trogodišnji plan načinjen na nivou Emerging Market regije. On je istakao investicije u širenje lokalnog tima koje će za rezultat, kako je rekao "imati još intezivniju komunikaciju Cisca sa korisnicima, kao i kreiranje novih projekata i poslova za Cisco partnere". On je takođe izneo Ciscova ulaganja u pojedine tehnologije, a posebno Unified Communication, kao i u oblasti sigurnosnih rešenja. Partnerske kuće su pozvane da se uključe u korišćenje što većeg broja Incentive programa koji im mogu omogućiti dalje investicije u znanje svojih zaposlenih i razvoj u okviru Cisco porodicee.

John Michaelis iz Cisco tima Customer Advocacy koji se bavi oblicima servisa koje Cisco i njegovi partneri mogu ponuditi svojim korisnicima, održao je prezentaciju u kojoj je predstavio novi oblik podrške i vreme tranzicije u kome Cisco očekuje da njegovi partneri migriraju sa starog modela na novi.

Ana Boškovic, Channel Account menadžer upoznala je partnerske kuće sa detljima proširenog modela sertifikovanja i specijalizovanja koji je objavljen na globalnom Partner Summit-u u San Diegu, u martu ove godine. Ona je uporedila postojeći program sa trenutno aktuelnim programom kroz nekoliko primera i tako pružila mogućnost prisutnima da u naredna dva meseca zajedno sa Cisco timom urade plan tranzicije i dostizanja viših nivoa sertifikacije kao svedočanstva njihovog znanja i ekspertize u oblasti implementacije Cisco rešenja. Opšta pozitivna ocena ovakvog vida susreta između članova Cisca i njihovih partnera učvrstila ih je u uverenju da ovakav skup treba da postane tradicionalno okupljanje i da doprinese učvršćivanju odnosa i povezivanju Cisca sa partnerskom mrežom koja će se- kako je najavljeno- širiti.

O kompaniji Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO), vodeći svetski proizvođač mrežne opreme za Internet, slavi 20 godina posvećenosti tehnologiji, inovativnosti, vođstvu u industriji i korporativnoj društvenoj odgovornosti. Informacije o kompaniji Cisco mogu se naći na adresi http://www.cisco.com. Aktuelne vesti su na adresi http://newsroom.cisco.com. Opremu kompanije Cisco u Evropi prodaje Cisco Systems International BV, podružnica u vlasništvu kompanije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:
Nataša Perić
Cisco Systems
E: nperic@cisco.com
T: +381 11 3111824