HELSINKI / Finska, LONDON / Velika Britanija - 5. maj 2006. - Nokia, vodeća kompanija u svetu na polju mobilnih komunikacija i Linksys®, odeljenje kompanije Cisco Systems, Inc, priznati vodeći proizvođač hardvera za prenos glasa, bežične mreže i umrežavanje za tržište široke potrošnje i malih preduzeća, najavili su paket proizvoda pod nazivom "Go wireless at home", koji obuhvata Nokia 770 Internet Tablet zajedno sa brzim Linksys ruterom ili gateway-om. Ovaj zgodan i bezbedan bežični Internet bundle je projektovan da pruži slobodu korisnicima koji od kuće žele da pristupaju Internetu koristeći Nokia 770 Internet Tablet putem Wi-Fi mreže, uz najnovija bežična rešenja kompanije Linksys.

,,Digitalni dom je trenutno jedan od najzanimljivijih trendova u oblasti potrošačke elektronike," kaže Ari Virtanen, potpredsednik odeljenja Convergence Products kompanije Nokia. "Nokia želi da bude na čelu tog razvoja obezbeđujući rešenja koja uvode mobilne uređaje, kao što je Nokia 770 Internet Tablet. Ova saradnja sa kompanijom Linksys je dobar primer novih rešenja u oblasti komunikacija koja nude veće pogodnosti u kucnom okruzenju ."

,,Radeći zajedno, naše dve organizacije u domove potrošača donose pogodnosti i slobode bežičnog umrežavanja," dodaje Robert Auci, direktor prodaje za Linksys u Evropi, Srednjem Istoku i Africi. ,,Dizajn i funkcionalnost uređaja 770, bežičnih Linksys rutera i gateway -a su od izuzetne važnosti u svakom domu. Ovo je zaista primamljiva ponuda za bilo kog entuzijastu na planu digitalizacije."

Nokia 770 Internet Tablet pruža mobilni širokopojasni pristup Internetu putem Wi-Fi ili Bluetooth veze sa kompatibilnim mobilnim uređajima. Njen širok ekran visoke rezolucije je čini pogodnom za pregled mrežnih sadržaja bez laptop-a i/ili desktop računara. Nokia 770 Internet Tablet obuhvata čitač Web sadržaja, klijentski program za elektronsku poštu, čitač diskusionih grupa i plejer za slušanje muzike i gledanje videa. Radi pomoću Nokia Internet Tablet softvera zasnovanog na Linuxu, popularnoj Open Source tehnologiji za desktop računare. Maemo sajt (www.maemo.org) nudi onima koji se bave razvojem i inovacijama razlicite alate i priliku da sarađuju na izradi novih aplikacija. Za ovaj uređaj je razvijeno već preko sto aplikacija. Potpun spisak mogućnosti i softverske podrške za uređaj Nokia 770 može se naći na adresi www.nokia.com/770

U okviru bundle-a na raspolaganju će biti niz mogućnosti povezivanja rutera i gateway -a, uključujući širokopojasni ruter Linksys WRT54GS Wireless-G sa SpeedBooster-om i ADSL gateway Linksys WAG54GX2 sa SRX200, koji su zasnovani na MIMO tehnologiji. Takođe je testirana i njihova interoperabilnost sa uređajem Nokia 770 Internet Tablet. *

Dostupnost

Zajednički paket Nokia/Linksys proizvoda se u prvoj fazi može nabaviti preko Web prezentacije kompanije Nokia www.nokia.com/770 u Velikoj Britaniji, Irskoj, Nemačkoj, Italiji, Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Holandiji, Španiji, Francuskoj, Austriiji i Belgiji. Dostupnost proizvoda može varirati u zavisnosti od geografske lokacije.

O kompaniji Linksys

Osnovana 1988. godine, Linksys, kao deo kompanije Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je priznati lider na polju VoIP-a, bežičnog i Ethernet umrežavanja kućnih, SOHO korisnika i malih preduzeća. Zadatak kompanije Linksys je da svojim klijentima olakša umrežavanje i učini ga dostupnijim, nudeći inovativne proizvode, za koje je kompanija i bila nagrađivana, i koji se lako integrišu sa raznovrsnim uređajima i aplikacijama. Ako želite više informacija, posetite web lokaciju kompanije Linksys na adresi www.linksys.com/uk.

O kompaniji Nokia

Nokia je vodeći svetski proizvođač na polju mobilnih komunikacija, koji podstiče rast i održavanje široke industrije mobilnih komunikacija. Nokia međusobno povezuje ljude i informacije koje su im bitne sa inovativnim proizvodima, lakim za korišćenje, kao što su mobilni telefoni, uređaji i rešenja za obradu slika, igre, medije i poslovanje. Nokia nudi opremu, rešenja i usluge namenjene mrežnim operaterima i korporacijama (www.nokia.com).

*Stvarna propusna moć, brzina i domet zavise od brojnih činilaca, uključujući udaljenost od pristupne tačke, obim mrežnog saobraćaja, upotrebljene građevinske materijale i konstrukciju, korišćeni operativni sistem, eventualnu mešovitu mrežnu konfiguraciju, interferenciju i druge štetne uticaje.
Linksys je registrovana robna marka ili robna marka kompanije Cisco Systems, Inc. i/ili njoj pridruženih kompanija u SAD i nekim drugim državama. Copyright © 2006 Cisco Systems, Inc. Sva prava zadržana.

O kompaniji Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je vodeći svetski proizvođač mrežne opreme za Internet. Informacije o kompaniji Cisco mogu se naći na adresi http://www.cisco.com. Aktuelne vesti se nalaze na adresi http://newsroom.cisco.com.

###

Cisco, Cisco Systems, Cisco Systems logo, CCIE, CCNA i Cisco IOS su registrovane robne marke ili robne marke kompanije Cisco Systems, Inc. i/ili njoj pridruženih kompanija u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama. Sve druge robne marke pomenute u ovom dokumentu su vlasništvo odgovarajućih kompanija.

Osoba za odnose s javnošću:
Nataša Perić
Cisco Systems
E: nperic@cisco.com
T: +381 11 3111824