Jenny Carless, News@Cisco

Često se kaže da slika vredi hiljadu reči. To verovatno nigde nije više istinito nego u medicinskom okruženju.

Pomoću tehnologije Remote PresenceTM kompanije InTouch Technologies doktori sada mogu da budu prisutni na drugoj lokaciji putem daljinski upravljanih mobilnih robota, čime stiču mogućnost da se kreću, vide, čuju i govore kao da su zaista prisutni na drugom mestu. Na taj način mogu da efikasnije pruže odgovarajuće usluge visokog kvaliteta većem broju pacijenata i osoblja. Ovim se takođe pomaže u rešavanju važnog društvenog problema - činjenice da nam je stanovništvo sve starije, a broj medicinskog osoblja sve manji.

Pomoću kamera, računarskih ekrana i mikrofona na robotu i na kontrolnoj jedinici, pacijenti i lekari mogu da se vide i razgovaraju, a doktori mogu da pregledaju povrede i vide opremu za nadzor stanja pacijenta, kao da se zaista nalaze u prostoriji.

Detroit Medical Center/Medicinski fakultet pri univerzitetu Wayne State

Detroit Medical Center (DMC) i Medicinski fakultet univerziteta Wayne imaju 10 robota - što do danas predstavlja jednu od najobimnijih primena ove nove tehnologije. Ova grupa koja se sastoji od šest bolnica je počela sa primenom InTouch Technology RP-6TM robota u proleće 2005. godine.

"Oni su od izvanredne pomoći, pošto moramo da pokrijemo više bolnica," ističe dr Richard Santucci, šef urologije u bolnici Detroit Receiving i jedan od lekara koji predvode primenu robota u DMC. "Tako, na primer, naše neonatološko odeljenje, koje se nalazi u centru grada, može da obavi konsultacije sa bolnicom koja je udaljena sat vremena. Ukoliko se ustanovi da su majka i beba u opasnosti, mogu smesta biti tranportovane u centar grada."

Lekari u Detroitu koriste robote kako bi nadgledali pacijente u sobama za hitne slučajeve, konsultovali se iako su u različitim bolnicama, kako bi tokom dana obavili još jednu vizitu na odeljenju za intezivnu negu i da bi omogućili negu pacijenata koji se leče od opekotina.

"Ogromna je pogodnost biti u prostoriji putem robota, umesto da vam neko drugi opisuje pacijentovo stanje putem telefona," kaže Santucci. "Mogu da vidim sve monitore i da lično proučim dijagram toka bolesti (koji na grafički način sumira sve podatke o pacijentu)."

Žrtvama opekotina je potrebno svakodnevno menjati zavoje - to je spor, bolan proces, a rane ne bi smele dugo da budu izložene slobodnom vazduhu. Teško da hirurzi mogu da stignu i pregledaju rane na vreme. Međutim, roboti mogu biti prisutni upravo kada su zavoji uklonjeni, a hirurg, bez obzira na to gde se nalazi, može odmah da ih pregleda.

Medicinski centar Shawnee Mission

Lekari medicinskog centra Shawnee Mission u gradu Shawnee Mission, u državi Kanzas, takođe koriste robote kako bi poboljšali negu pacijenata. Ova bolnica sa 200 kreveta ima četiri robota; kao i u slučaju DMC, oni su od pomoći na svim mestima u bolnici.

Roboti omogućuju 'televizite,' omogućujući doktorima bolnice Shawnee Mission da budu u sobama pacijenata i kada se nalaze kod kuće ili na nekom drugom mestu. I lekari iz odeljenja za intenzivnu negu koriste robote kako bi nadzirali stanje pacijenata sa intenzivne nege.

Roboti se takođe koriste u obuci i nadgledanju. Na primer, Dr. Joseph Petelin, direktor instituta Surgix (Institut za minimalno invazivnu hirurgiju) u gradu Shawnee Mission, vodi program za stipendiste tokom kojeg obučava već zaposlene lekare i stipendiste u korišćenju ove tehnike. Zahvaljujući robotima, on može da daje savete i pomaže u usmeravanju operacije, ako je to neophodno, sa udaljene lokacije.

"Kao hirurg, često dobijam pozive iz odeljenja za hitne slučajeve ili od sestara koje se staraju o pacijentima. Pre dobijanja robota, osoba bi putem telefona opisala pacijenta, a ja sam morao na osnovu toga da sklopim sliku u svojoj glavi," ističe Petelin. "Sada mogu da odem u pacijentovu sobu i vidim svojim očima ono što je potrebno."

Tehnički uslovi za korišćenje robota su jednostavni. "Dobro je što se sve obavlja putem bežičnog protokola 802.11, tako da ne moramo da imamo komplikovanu opremu za održavanje telekonferencija" kaže Petelin.

Kako kaže Greg Brallier, viši direktor za informacione tehnologije i tehničke usluge kompanije InTouch Technologies, roboti se isporučuju sa ugrađenim bežičnim karticama Cisco Systems 802.11 a/b/g. "To radimo zato što većina bolnica koristi bežične pristupne tačke kompanije Cisco," objašnjava on. "A čak i ako ih nemaju, Cisco kartice su kompatibilne sa pristupnim tačkama drugih proizvođača."

Nega koja otvara oči

"Pacijentima se robot zaista dopada - mislim da je to delom zbog toga što se radi o visokoj tehnologiji," kaže Petelin. "U prvom trenutku biste pomislili da to sve izgleda bezlično, ali je njihova reakcija jednostavno neočekivana; oni vole da vide robota kako im ulazi u sobu."

"Često vidim pacijente koji nisu upozoreni na robota," dodaje Santucci. "Oči im se razrogače na oko dve sekunde, pre nego što potpuno shvate šta se dešava."

Kako kaže Yulun Wang, Ph.D., glavni izvršni rukovodilac i predsedavajući kompanije InTouch Technologies, u znatno većim razmerama, Remote Presence roboti mogu iz osnova da izmene način na koji se širom sveta pružaju medicinske usluge.

"Ceo sistem je razvijen na osnovu pretpostavke da lekar treba da bude pored pacijenta da bi mu obezbedio negu," objašnjava on. "Međutim, ako uklonite geografska ograničenja, možete iz osnova izmeniti način na koji je organizovan zdravstveni sistem - i učiniti ga efikasnijim."

"Ne samo to, postoje ogromne razlike u kvalitetu nege, kako unutar Sjedinjenih Država, tako i u svetu," ističe Wang. "Onog trenutka kada stručnjaci mogu da se konsultuju bez obzira na to gde se nalaze (pod uslovom da postoji lokalna infrastruktura), možete da počnete da pružate najbolju moguću zdravstvenu zaštitu u svim delovima sveta. Na duže staze, to je veoma moguće."

Jenny Carless je slobodni novinar iz Santa Kruza, u Kaliforniji.

O kompaniji Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je vodeći svetski proizvođač mrežne opreme za Internet. Informacije o kompaniji Cisco mogu se naći na adresi http://www.cisco.com. Aktuelne vesti se nalaze na adresi http://newsroom.cisco.com.

# # #

Osoba za odnose s javnošću:
Nataša Perić
Cisco Systems
E: nperic@cisco.com
T: +381 11 3111824