SAN HOZE, Kalifornija, 22. mart 2006. - Cisco Systems® je objavio da je kompanija Cellnet Technology, Inc., vodeći snabdevač fiksnih mreža za obradu podataka u realnom vremenu i naprednih rešenja merne infrastrukture, izabrala Cisco kao dobavljača "mesh" tehnologije za rad na otvorenom u okviru Wi-Fi inicijative pod imenom Mad City Broadband koju preduzima grad Medison u državi Viskonsin. Cellnet će izgraditi i upravljati Wi-Fi mrežom koja će opsluživati rastuću populaciju bežičnih korisnika u gradu iz potrošačkog, akademskog, komercijalnog i vladinog sektora.

Osim obezbeđivanja pristupa za građane, posetioce i preduzeća, grad namerava da koristi ovu mrežu za aplikacije koje se tiču javne bezbednosti i komunalnih delatnosti, kao što su očitavanje brojila, policijske komunikacije i praćenje vozila za prikupljanje i reciklažu smeća.

"Naš cilj je da Medison postane grad za primer kada je u pitanju korišćenje Wi-Fi," izjavio je Dave Cieslewicz, gradonačelnik Medisona. "Verujemo da će ova mreža otvoriti nove mogućnosti lokalnim preduzećima, poboljšati javnu bezbednost i funkcionisanje grada, kao i da će olakšati pristup internetu, građanima, posetiocima i studentima u Medisonu."

Prva faza realizacije, koja bi trebalo da bude završena ovog meseca, obuhvatiće 150 pristupnih tačaka i pokriće krug poluprečnika 16 km oko sedišta opštine u centru grada. Da bi pojednostavio upravljanje i centralizaciju kontrole mreže, Cellnet koristi bežične LAN kontrolere serije Cisco 4400 i Cisco Wireless Control System za upravljanje pristupnim tačkama serije Cisco Aironet 1500, koje su montirane na stubovima uličnih svetiljki i električnih vodova.

"Cellnet je za Medison zahtevao bežičnu mrežnu opremu koja daje mogucnost proširenja, a Cisco je očigledno bio najbolje rešenje," rekao je Louis Kek, glavni informatički rukovodilac kompanije Cellnet. "Uređaji serije Cisco Aironet 1500 su se pokazali kao izvanredno laki za instaliranje tokom ove realizacije velikih razmera, uz sposobnost samostalnog automatskog otkrivanja i konfigurisanja pristupnih tačaka. Seriju 1500 smo izabrali i zbog njenog dual-radio dizajna, što je od pomoći prilikom povezivanja klijentskih uređaja male snage, kao što su prenosivi računari i ručni uređaji."

"Ovo predstavlja reper u pružanju mobilnih usluga u mešovitom javnom okruženju," rekao je Alan S. Cohen, viši direktor za upravljanje proizvodima poslovne jedinice Wireless Networking kompanije Cisco Systems. "Razvoj bežičnih mesh rešenja na otvorenom za progresivne gradove kao što je Medison ostaje ključni deo naše ukupne strategije objedinjenog bežičnog umrežavanja."

Mreža će biti instalirana bez troškova po sam grad, a Cellnet će svoj početni prihod dobiti od ugovora o uslugama sklopljenim sa Internet servis provajderima (ISP). Cellnet će prodavati propusni opseg na veliko lokalnim ISP koji će dalje prodavati usluge pod svojim imenom. Lokalna preduzeća će preko ISP, koristiti Mad City Broadband za potrebe svojih mobilnih službenika putem pretplate na usluge virtuelnih privatnih mreža (VPN) visoke bezbenosti.

O kompaniji Cisco Systems
Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je vodeći svetski proizvođač mrežne opreme za Internet. Informacije o kompaniji Cisco mogu se naći na adresi http://www.cisco.com. Aktuelne vesti se nalaze na adresi http://newsroom.cisco.com.

# # #

Osoba za odnose s javnošću:
Nataša Perić
Cisco Systems
E: nperic@cisco.com
T: +381 11 3111824