SAN HOZE, Kalifornija, 25. januar 2006. - Cisco Systems® je najavio nov sertifikat pod nazivom Rich Media Communications Specialist u okviru svog Career Certifications programa. Sertifikat Rich Media Communications Specialist vrednuje veštine i znanja potrebne za uspešno planiranje, instaliranje i upravljanje komunikacijama bogatim medijima putem IP mreže.

Prema istraživanju firme Wainhouse Research, predviđa se da će ukupna vrednost "On Demand Rich Media" tržišta bogatih narasti do skoro $1 milijarde do 2007. godine. Organizacije širom sveta primenjuju komunikaciju obogaćenu medijima kao što su video sastanci, reprodukcija videa u realnom vremenu i drugi interaktivni digitalni mediji kako bi povećale produktivnost zaposlenih i smanjile troškove. Da bi kompanije osetile značajne pogodnosti ovih aplikacija, tehnički profesionalci zaduženi za integraciju ovih aplikacija za povećanje produktivnosti IP mreže, moraju pažljivo planirati i posedovati posebnu stručnost.

Specijalisti sa sertifikatom Cisco Rich Media Communications će proći obuku kako bi stekli znanja potrebna za projektovanje, instalaciju i upravljanje Rich Media aplikacijama kako bi odgovorili novim tržišnim zahtevima, uključujući integraciju aplikacija za video sastanke u mrežu za prenos glasa i podataka, uz isti kvalitet, brzinu i jasnoću koja se očekuje od tradicionalne telefonske mreže. Sertifikat za Rich Media Communications specijaliste priprema profesionalce da integrisu video konferenciju u IP mrežu nezavisno, ili uz druga rešenja kao što su Cisco CallManager za IP telefoniju, sistem glasovnih poruka Cisco Unity ili Cisco IP kontakt centri.

"Da bi se ostvarile brojne pogodnosti video sastanaka, reprodukcije video zapisa u realnom vremenu i drugih digitalnih interaktivnih medija, organizacijama su potrebni mrežni profesionalci koji poseduju pravu kombinaciju veština, " rekao je Don Field, direktor za sertifikaciju kompanije Cisco. "Sertifikat za Rich Media Communications specijalistu je dokaz robusnog skupa veština u realizaciji, radu, konfigurisanju i otklanjanju grešaka u oblasti komunikacija bogatih medijima preko IP mreže."

Da bi se dobio sertifikat Rich Media Specialist, potrebno je imati aktivan CCNA® sertifikat uz polaganje dva dodatna ispita:

  • 642-481 CRMC - Realizacija Cisco IP video sastanaka sa komunikacijom bogatom medijima (ICRMC)
  • 642-432 CVOICE - Cisco Voice Over IP (CVOICE)

Kao pomoć u pripremi za ispit, biće pripremljen kurs o realizaciji Cisco IP video sastanaka sa komunikacijom bogatom medijima (ICRMC) u vidu elektronskih lekcija koje polaznik savladava ritmom koji mu odgovara. Većina polaznika može da završi ICRMC za oko 8 sati. Preporučena obuka za (CVOICE) postoji u obliku petodnevnog kursa sa instruktorom i kao raznovrsne mogućnosti elektronskog učenja.

Obuka i dostupnost

Autorizovana Cisco obuka je dostupna putem globalne mreže Cisco partnera za obuku i putem Partner E-Learning veze. Svi detalji o obuci i kriterijumima za ispite za Rich Media Communications Specialist i druge sertifikate nalaze se na adresi: www.cisco.com/go/certifications.

Obuka se može platiti korišćenjem Cisco Learning Credits, lakog metoda plaćanja za autorizovanu Cisco obuku, dostupnu preko Cisco Learning partnera širom sveta. Informacije o Cisco Learning Credits, nalaze se na adresi www.cisco.com/go/learningcredits.

O Cisco Career Certifications

Nadaleko poznati Cisco Career Sertifikati mrežnim profesionalcima pruzaju vredne, prakticne nagrade, kao i njihovim rukovodiocima i organizacijama koje ih zapošljavaju. Cisco nudi tri nivoa opštih sertifikata: Associate, Professional i Expert u raznim oblastima kao što su rutiranje i svičovanje, mrežna bezbednost i servis provajder. Raznovrsni Cisco Specialist sertifikati su takođe dostupni kao indikator znanja u oblasti pojedinih tehnologija, rešenja ili poslova. Informacije o Cisco Career Certifications nalaze se na adresi http://www.cisco.com/en/US/learning.

O kompaniji Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO), vodeći svetski proizvođač mrežne opreme za Internet, slavi 20 godina posvećenosti tehnologiji, inovativnosti, vođstvu u industriji i korporativnoj društvenoj odgovornosti. Informacije o kompaniji Cisco mogu se naći na adresi http://www.cisco.com. Aktuelne vesti se nalaze na adresi http://newsroom.cisco.com. Opremu kompanije Cisco u Evropi prodaje Cisco Systems International BV, podružnica u vlasništvu kompanije Cisco Systems, Inc.

Cisco, Cisco Systems i Cisco Systems logo su registrovane robne marke ili robne marke kompanije Cisco Systems, Inc. i/ili njoj pridruženih kompanija u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama. Sve druge robne marke pomenute u ovom dokumentu su vlasništvo odgovarajućih kompanija.

Osoba za odnose s javnošću:
Nataša Perić
Cisco Systems
E: nperic@cisco.com
T: +381 11 3111824