Nove Wireless-G pristupne tačke se montiraju bilo gde, čak i bez utičnica za napajanje električnom energijom

IRVINE, Kalifornija - 13. januar 2006.- Linksys®, odeljenje kompanije Cisco Systems, Inc., priznati vodeći proizvođač hardvera za prenos glasa, bežično i fiksno umrežavanje za široku potrošnju, male/kućne kancelarije (SOHO) i mala preduzeća, najavio je dve nove Power over Ethernet (PoE) Wireless-G pristupne tačke namenjene malim preduzećima. Nova Wireless-G Access Point with PoE (WAP54GP) i Wireless-G Exterior Access Point with PoE (WAP54GPE) omogućavaju brz, bezbedan bežični pristup kako unutar objekata, tako i van njih.

Prilikom instalacije pristupnih tačaka na teškim ili teško dostupnim mestima, postavljanje izvora električnog napajanja može oduzeti mnogo vremena i biti veoma skupo. Mogućnost napajanja putem Etherneta (PoE) u skladu sa industrijskim standardom 802.3af nudi mogućnost lake i jeftine instalacije na mestima gde obično nema utičnica za električno napajanje, kao što su tavanice, skladišta, spoljašnji zidovi ili otvorena dvorišta. Pristupne tačke se napajaju preko Ethernet kabla koji je povezan sa ruterom ili svičom koji ima PoE mogućnosti. Nove Wireless-G pristupne tačke omogućuju prenosnim i stonim PC računarima bežično povezivanje sa drugim Wireless-G ili B klijentima i sa fiksnim Ethernet mrežama radi deljenja datoteka, resursa i širokopojasnih Internet veza velike brzine.

Pristupne tačke se takođe mogu koristiti kao mostovi, neka vrsta "bežičnog kabla" za povezivanje fizički razdvojenih oblasti, formirajući jedinstvenu mrežu sa deljenim resursima. U slučaju kompanija koje omogućuju tajni i javni pristup, pristupne tačke se mogu konfigurisati sa višestrukim SSID i VLAN parametrima, razdvajajući mrežni saobraćaj. Pristupne tačke su idealne za mala preduzeća u kojima je više radnih oblasti razdvojeno malim rastojanjima ili u kojima bi bilo teško instalirati fiksne veze.

"Mnogi od naših VAR klijenata i onih koji spadaju u mala preduzeća su tražili bežična rešenja sa PoE mogućnostima kako bi mogli da prošire bežični pristup na više oblasti koje pokriva njihovo preduzeće," rekao je Allen Powell, direktor prodaje u kompaniji Linksys. "Ove pristupne tačke nude našim klijentima mogućnosti koje su im potrebne da bi učinili svoje poslovanje produktivnijim. Linksys trenutno ima preko 70 bežičnih proizvoda u svojoj ponudi, a ovi su prvi koji imaju POE mogućnosti."

Obe varijante pristupnih tačaka, i za unutrašnju i za upotrebu na otvorenom, podržavaju Wired Equivalent Privacy (WEP) i vrhunsku bezbednost za bežične komunikacije koju nudi Wi-Fi Protected AccessÔ (WPA) koji za zaštitu bežičnog saobraćaja koristi napredno šifrovanje. Podrška za WPA2 će biti omogućena putem preuzimanja firmware-a sa Web lokacije kompanije Linksys krajem prvog kvartala. MAC Address Filtering pruža dodatnu zaštitu dozvoljavajući pristup bežičnoj mreži samo MAC adresama koje administrator prepoznaje.

Wireless-G Exterior Access Point je projektovana za upotrebu na otvorenom u slučajevima kada je službenicima ili klijentima potreban bežični pristup. Kućište otporno na atmosferske prilike štiti pristupnu tačku i poseduje opremu za lako montiranje na spoljašnju stranu zgrade.

Cene i dostupnost:

Wireless-G Access Point with PoE (WAP54GP) i Wireless-G Exterior Access Point with PoE (WAP54GPE) se već sada mogu kupiti putem naših preprodavaca, distributera, i putem mreže. Predviđene maloprodajne cene iznose $249 i $449, redom.

O kompaniji Linksys

Osnovan 1988. godine, Linksys, kao deo kompanije Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je priznati svetski lider na polju bežičnog, VoIP i Ethernet umrežavanja kućnih, SOHO i korisnika iz klase malih preduzeća. Zadatak kompanije Linksys je da svojim klijentima olakša umrežavanje i učini ga dostupnijim, nudeći inovativne, nagrađivane proizvode koji se bez napora integrišu sa raznovrsnim uređajima i aplikacijama. Linksys svojim klijentima pruža vrhunsku podršku, za šta je nagrađivan. Ako želite više informacija, posetite web lokaciju kompanije Linksys na adresi www.linksys.com.

O kompaniji Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO), vodeći svetski proizvođač mrežne opreme za Internet, slavi 20 godina posvećenosti tehnologiji, inovativnosti, vođstvu u industriji i korporativnoj društvenoj odgovornosti. Informacije o kompaniji Cisco mogu se naći na adresi http://www.cisco.com. Aktuelne vesti se nalaze na adresi http://newsroom.cisco.com. Opremu kompanije Cisco u Evropi prodaje Cisco Systems International BV, podružnica u vlasništvu kompanije Cisco Systems, Inc.

Cisco, Cisco Systems i Cisco Systems logo su registrovane robne marke ili robne marke kompanije Cisco Systems, Inc. i/ili njoj pridruženih kompanija u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama. Sve druge robne marke pomenute u ovom dokumentu su vlasništvo odgovarajućih kompanija.

Osoba za odnose s javnošću:
Nataša Perić
Cisco Systems
E: nperic@cisco.com
T: +381 11 3111824