Sneller en veiliger toegang tot patiëntendossiers met Cisco Medical Data Exchange
Amsterdam, 22 oktober 2009 - Cisco en het Oostenrijkse softwarebedrijf Tiani Spirit kondigen de beschikbaarheid van Cisco Medical Data Exchange Solution (MDES) in Europa aan. Deze oplossing biedt zorgverleners makkelijk toegang tot patiëntengegevens met een hoge mate van veiligheid, ongeacht de locatie of IT-systeem. MDES combineert Cisco's Application Extension Platform en Integrated Services Router (ISR) met de beheersoftware van Tiani, Electronic Health Record. Hierdoor fungeert het netwerk als platform voor het delen en uitwisselen van medische informatie en dossiers.

Hotlinks:
Meer informatie Medical Data Exchange Solution
Referentie Oostenrijkse zorgaanbieder Klinikum Wels-Grieskirchen
Medical Data Exchange Solution demo
Technische gegevens Cisco Medical Data Exchange Solution
Meer informatie over IHE


Patiënten krijgen vaak zorg op tal van locaties, waardoor individuele medische dossiers op meerdere plaatsen worden opgeslagen. Die verschillende IT-systemen en dataformaten maken het uitwisselen van medische gegevens tussen de verschillende zorgfaciliteiten gecompliceerd en duur. Omdat MDES een patiëntenindex en een vertaalfunctie voor patiëntendossier in het netwerk verenigt, kunnen gegevens zeer veilig en vanaf overal in het netwerk worden bekeken. Onafhankelijk van het IT-systeem of dataformaat van het bestand.

Cisco MDES verbetert de communicatie tussen verschillende zorgaanbieders, waardoor uiteindelijk ook de kwaliteit van de zorg toeneemt. Een uitgebreid overzicht van de medische geschiedenis van de patiënt draagt bij aan een gefundeerde diagnose en behandeling. MDES behoeft geen gecentraliseerd datacenter of centrale database, waardoor het uitrollen en integreren van informatiesystemen een stuk eenvoudiger is. Het betekent ook dat de patiëntgegevens niet worden gekopieerd naar een centraal systeem, maar op afstand toegankelijk zijn met behulp van lokale systemen.

Cisco MDES maakt gebruik van het Cisco Medical-Grade netwerk, dat patiëntcentrisch toegang biedt tot gegevens, uitslagen en rapporten. Daarnaast zorgt het netwerk voor verbetering van processen, waardoor de productiviteit en de efficiëntie worden verhoogd. Cisco MDES voldoet aan de veiligheidstandaard van de Integrating Healthcare Enterprise (IHE), een kader van normen dat het uitwisselen van medische gegevens door verschillende, onafhankelijke systemen mogelijk maakt met een hoge mate van veiligheid.

"Patiënten worden veelal behandeld door verschillende specialisten, op verschillende locaties. Hierdoor zijn patiëntengegevens vaak versnipperd over verschillende afdelingen of zorgaanbieders, en over verschillende systemen, of kan de informatie slechts vanuit een bepaald systeem worden benaderd. Toegang tot de juiste gegevens is echter essentieel in het verstrekken van een optimale behandeling", zegt Coks Stoffer, Algemeen Directeur Cisco Nederland. "Cisco MDES helpt de netwerken tussen zorginstellingen open te stellen, zodat snel en zeer veilig toegang wordt verkregen tot de informatie die nodig is voor een effectieve behandeling van patiënten."