A Cisco legújabb jelentése szerint a bűnözők a jövedelmezőbb támadásokra térnek át


A Cisco legújabb biztonsági jelentése szerint a kiberbűnözők stratégiája az elmúlt évben sokat változott: a hagyományos spam-áradatok helyett egyre inkább a személyre szabott támadásokat részesítik előnyben, amelyekkel nagyobb pénzügyi károkat okoznak a kiszemelt szervezeteknek.

A Cisco Security Intelligence Operations felmérése arra is rámutat, hogy az újonnan kialakuló trend szerint a célzott támadások során egyre inkább a szellemi tulajdont veszik célba.

A kutatás főbb megállapításai:

  • A 2010 júniusában még közel 1,1 milliárd dolláros üzletnek számító, spam-alapú támadásokból származó bevételek 2011 júniusára mintegy 50%-kal, nagyjából 500 millió dollárra csökkentek.
  • Ez idő alatt a napi spam-áradat 300 milliárdról 40 milliárdra csökkent.
  • Egyre nő azonban a spearphising (azaz a célzott adathalászat) és a személyre szabott rosszindulatú támadások száma.
  • A spearphising támadások száma megháromszorozódott, a csalásokból és rosszindulatú támadásokból pedig idén négyszer annyit regisztráltak, mint egy évvel korábban.
  • A célzott támadások nemzetközi szinten évente 1,29 milliárd USD kárt okoznak.

Mint minden egyéb internetes bűnözési módszer esetében, a célzott támadások sikere részben a technikai hiányosságokra vezethető vissza. Emellett azonban továbbra is jellemző az a nagyon is emberi tulajdonság, hogy hajlamosak vagyunk idegenekben is megbízni. A célzott támadások ellen a legnehezebb védekezni, ugyanakkor pont ezek okozhatják a legnagyobb kárt.

A nagyon kis forgalmat generáló célzott támadások egy konkrét személyre vagy személyek csoportjára összpontosítanak, álcaként pedig az egyes bothálózatok (botnetek) elosztócsatornái által kínált anonimitást használják ki. Jellemzően rosszindulatú programokra vagy magas szintű, folyamatos fenyegetést jelentő (Advanced Persistent Threat - APT) támadásokra támaszkodva próbálják hosszabb idő alatt begyűjteni a kívánt adatokat.

A célzott támadás egyik leghírhedtebb iskolapéldája a Stuxnet féreg, amely képes volt komoly kárt okozni az ipari számítási rendszerekben, és még hálózatba nem kötött rendszerekbe is befurakodva gyakorlatilag bármilyen, akár hálózatoktól vagy az internettől elszigetelt rendszerekre is veszélyt jelentett.

Bár a spearphising támadások a levélszemét jellegű támadásokhoz képest költségesebbek és kevésbé gyakoriak, azonban fokozott veszélyt jelentenek az üzleti szereplők számára. Sok ilyen célzott adathalász-támadás végül konkrét anyagi kárral végződik, ami nemcsak óriási kockázatot jelent az áldozatok számára, hanem egyben nagyon vonzóvá is teszi ezt a módszert a kiberbűnözők számára. A hagyományos tömeges adathalászatból továbbfejlődött célzott adathalászattal a bűnözők akár tízszer nagyobb nyereségre is szert tehetnek.

A kutatás módszertana

A Cisco Security Intelligence Operations (Cisco SIO) nemzetközi tanulmányában 50 ország 361 informatikai szakemberének véleménye szerepel, így valós idejű információt szolgáltat a piac jelenlegi helyzetéről. A Cisco SIO a világ legnagyobb felhőalapú biztonsági rendszere, amely a Cisco e-mailes, webes, tűzfalas és behatolásmegelőző (IPS) megoldásaiból származó közel egymillió szenzor valós idejű adataira alapozza a munkáját.

Idézet:

Nick Edwards, a Cisco biztonságtechnológiai üzletágának igazgatója:

  • „Egyre több az olyan, személyre szabott és célzott támadás, amelyek a nagyobb haszonnal kecsegtető vállalati bankszámlákhoz és értékes szellemi tulajdonhoz próbálnak hozzáférni. A védelmi intézkedéseknek köszönhetően a tömeges spamtámadások már kevésbé vonzóak a kiberbűnözők számára, akik így a spearphising és a célzott támadások különböző típusaiba fektetnek egyre több időt és energiát.“

Kapcsolódó háttéranyagok:

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
New Email attila.meszaros@cisco.com