2010. június 30-án megnyitották a Magyar Telekom és a Cisco innovációs központját, amelynek létrehozását ez év márciusában jelentette be a két vállalat. A FutureZone névre keresztelt központ a Magyar Telekom Csoporthoz tartozó KFKI Rendszerintegrációs Zrt. telephelyén található. A Cisco legújabb technológiáin alapuló fejlesztési centrum legfontosabb célja, hogy a különböző technológiák integrációjával új, innovatív, és egyben piacképes megoldásokat és szolgáltatásokat hozzon létre.

A FutureZone a Magyar Telekomon és a KFKI Zrt.-n belüli, a vállalati ügyfélkör számára folytatott, Cisco technológián alapuló innovációs tevékenységeket fogja össze mind a helyszín, mind az alkalmazott technológiák tekintetében. Az egyes fejlesztési projektekre teamek alakulnak, amelyekben a Cisco szakértői is részt vesznek. A szakmai konzultációkhoz rendelkezésre áll a Cisco Telepresence virtuális tárgyaló is, amely révén a központ munkatársai közvetlen kapcsolatba léphetnek a világ több száz Cisco irodájával és az ott dolgozó szakértőkkel.

A fejlesztési központ a Cisco Gold partneri, illetve Cisco TelePresence Authorized Technology Provider partneri minősítéssel rendelkező KFKI Zrt. budapesti épületében, a Hun utcában kapott helyet. A központban folyó munkára épülő első szolgáltatások a Magyar Telekom várakozásai szerint még az idei évben megjelenhetnek a piacon.

A fejlesztések többek közt átfogóan foglalkoznak a felhő (cloud) környezetben megvalósított egységes kommunikáció, videokommunikáció, telepresence és HD videorendszerek integrálásával, az adatszivárgással és az IT biztonsággal, az egységes mobilkommunikációval, az otthoni munka támogatásával, az IP alapú megfigyelési rendszerekkel, továbbá az egységes kommunikációs rendszerek (UC) és menedzselési modellek kidolgozásának kutatási területeivel.

Az egyik kiemelt projekt célja, hogy a Cisco UCS (Unified Computing Systems, egységes adatközponti megoldás) technológiája alapján a szervereket, a hálózatot, a tárolóegységeket és a virtuális erőforrásokat egységes, az eddigieknél is energiatakarékosabb rendszerekbe foglalják. Egy másik programban feltérképezik a Telepresence megbeszélések közvetítési lehetőségeit az iPhone és a Digital Media Signage eszközökre. Tesztelik továbbá a globális, nyílt kommunikációs rendszerekkel való együttműködési lehetőségeket vállalati környezetben. Az internetről érkező fenyegetéseket blokkoló Cisco IronPort biztonsági megoldásához is új, innovatív szolgáltatásokat terveznek fejleszteni a központ szakértői.

A felhasználók körében egyre nagyobb az igény a modern IP kamerás technológiák iránt. A FutureZone-ban ezeket a széles látószögű optikákat, a részletgazdag, nagy felbontású képeket biztosító kamera-technológiákat is további tesztelések alá vetik majd.

„A FutureZone projektjei alapján abban bízunk, hogy még az idén több olyan újítással léphetünk a hazai piacra, amelyek alkalmazásával a vállalatok a legmodernebb, és legköltséghatékonyabb hálózati megoldások előnyeit élvezhetik majd a napi munkában." - fejtette ki Papp István, a T-Systems vezetője.

„A Magyar Telekom és a Cisco hosszú távra tervez a FutureZone Innovációs Központtal. A két vállalat ebbe a centrumba olyan tudásbázist szeretne koncentrálni, amelyből merítve folyamatosan elérhetőek lesznek a műszaki és üzleti szempontból is legelőnyösebbnek számító technológiák és az ezeken alapuló szolgáltatások." - hangsúlyozta György László, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

A T-Systems-ről:
A T-Systems a Magyar Telekom kis- és nagyvállalati megoldásainak, infokommunikációs (távközlési és informatikai) szolgáltatásainak márkája.
A Magyar Telekom Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója, amely a telekommunikációs és infokommunikációs (ICT) szolgáltatások teljes skáláját nyújtja.
További információk a www.t-systems.hu weboldalon találhatók.

További információ:

Magyar Telekom
Sümegi Zsuzsanna
T-Systems marketingkommunikáció
30/642-2721
sumegi.zsuzsanna@telekom.hu

Cisco
Mészáros Attila
PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
atmeszar@cisco.com