A Cisco Visual Networking Index szerint napjainkban egy átlagos szélessávú internetkapcsolat 11,4 gigabájt forgalmat bonyolít havonta


Áttekintés

 • A Cisco bemutatta az internet használatát vizsgáló Cisco Visual Networking Index (VNI) kutatássorozat legújabb tanulmányát. A felmérés rámutat, hogy az átlagos szélessávú kapcsolatok forgalmának több mint harmada videoszolgáltatások, közösségi oldalak és csoportmunka-alkalmazások igénybevételéből származik.
 • A Cisco VNI legújabb tanulmánya a szolgáltatói hálózatokon 2009 harmadik negyedévében bonyolított adatforgalmat vizsgálja. A felmérés a Cisco és 20-nál több, különböző országokban működő internetszolgáltató együttműködésének köszönhetően jöhetett létre. Ezek a szolgáltatók anonim módon rendelkezésre bocsátják összesített hálózathasználati adataikat, a Cisco szakértői pedig az adatok alapján elemzik a hálózathasználati trendeket, és előrejelzést készítenek a várható infrastrukturális változásokkal kapcsolatban.
 • A kutatásban résztvevő internetszolgáltatók több millió lakossági előfizetővel rendelkeznek világszerte a mobil, vezetékes és kábelalapú internetes szolgáltatások területén Észak-Amerikában, Latin-Amerikában, Európában és Ázsia csendes-óceáni térségében, valamint különböző feltörekvő piacokon.
 • A most nyilvánosságra hozott felmérés a hálózati forgalom alakulását vizsgáló Cisco VNI-előrejelzés és -módszertan, 2008–2013 dokumentum része.

A Cisco VNI tanulmányának legfontosabb megállapításai

Összesített szélessávú adatok (2009. 3. negyedév):

 • Az átlagos szélessávú internetkapcsolat 11,4 gigabájt adatforgalmat generál havonta (a mintában elsősorban lakossági előfizetők szerepelnek)
  • Ez naponta körülbelül 3000 szöveges e-mail, 100 mp3-fájl vagy 360 csak szöveget tartalmazó elektronikus könyv letöltésének felel meg internet kapcsolatonként.
 • Ebből az adatforgalomból az átlagos szélessávú kapcsolatot használók havonta körülbelül 4,3 gigabájtot fordítanak vizuális hálózati alkalmazások igénybevételére (videoszolgáltatások, közösségi oldalak, csoportmunka-alkalmazások és egyéb fejlett szolgáltatások).
  • Ez egy internetkapcsolatra vetítve naponta körülbelül 20,5 internetes rövidfilm, illetve 1,1 órányi internetes videoanyag megtekintésének felel meg.
 • A világszerte bonyolított adatforgalom több mint 20 százalékát az előfizetők felső 1 százaléka generálta.
 • A világszerte bonyolított adatforgalom több mint 60 százalékát az előfizetők felső 10 százaléka generálta.

A szélessávú hálózatok kihasználtsága az esti csúcsidőszak alatt a legnagyobb

 • A vizsgált negyedév adatait alapul véve az internetes csúcsidőszak általában este 9 órától hajnali 1 óráig tart világszerte. A televíziós főműsoridő ezzel szemben általában este 7-kor kezdődik, és 11-kor ér véget a világ legtöbb országában.
 • A világszerte bonyolított internetes adatforgalom 25%-át (93,3 megabájt/nap/kapcsolat) az internetes „főműsoridő” alatt generálják a felhasználók.
 • A csúcsidőszak alatt az adatforgalom 20%-kal nő meg az átlagos órákhoz képest. A csúcsidőszak alatt egy kapcsolat átlagosan 18 megabájt adatforgalmat generál óránként, a normál időszakban mért hasonló adat 15 megabájt.
  • A vizuális hálózati csúcsidőszak alatt az internetes adatforgalom 25%-kal nő meg az átlagos órákhoz képest.

Hivatkozások/URL-címek

Idézet:

 • „A Cisco VNI internethasználatról szóló felmérése ismét megerősítette, hogy az IP-hálózatok és az internet a legnépszerűbb kommunikációs csatornák közé tartoznak világszerte. A fejlett szolgáltatások széles körű használata a tanulmány szerint az internetes piac bővülésének egyik legfontosabb motorja”- hangsúlyozta Suraj Shetty, a Cisco szolgáltatói értékesítésért felelős alelnöke. „Kutatási programjainkkal szerepet kívánunk vállalni a jövő internetes hálózatainak formálásában, annak érdekében, hogy szolgáltató ügyfeleink lépést tudjanak tartani az internetes szolgáltatások iránti igény folyamatos növekedésével, és minden eddiginél közösségibb, személyesebb és interaktívabb IP-hálózatokat tudjanak biztosítani előfizetőik számára.”

Cisco RSS-hírfolyam: http://newsroom.cisco.com/dlls/rss.html

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország,
marketing manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com