Az rendezvényen több előadó virtuálisan vett részt a Cisco Webex együttműködéses technológiájának köszönhetően


A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézetének (BAY-LOGI) szervezésében szeptember 23-án került megrendezésre a Cisco Hálózati Akadémia szakmai napja, amelynek résztvevői az új Cisco technológiák gyakorlati alkalmazását, valamint a Cisco minősítések megújult szakmai rendszerét tekintették át.

A Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központjában – ahol hamarosan egy újabb Lokális Akadémia kezdheti meg működését – közel 200 diák bővíthette ismereteit a hazai és nemzetközi előadók személyes tapasztalataira és gyakorlati példákra épülő előadásokon. A szakmai napon a Cisco hálózatbiztonsági, hálózatmenedzsment és együttműködéses technológiáit mutatták be.

A Cisco Webex nevű megoldásának köszönhetően élő videó- és telefonkapcsolaton keresztül hangzott el két előadás Budapestről és Moszkvából, amelyek keretében az Akadémia diákjai mutatták be személyes karriertörténetüket. Emellett a BAY-LOGI technológiai háttere révén a teljes konferencia élőben követhető volt az interneten, HD Ready minőségben. A rendezvény iránti érdeklődés várakozáson felüli volt, amely azt igazolja, hogy a fiatal informatikusok nyitottak az újdonságok iránt és igénylik a folyamatos tájékoztatást a Cisco technológiák és karrierlehetőségek alakulásáról.

Növekvő létszám, bővülő tananyag

A 2009/2010-es tanévben Magyarországon több mint 2500 tanuló kezdi meg tanulmányait a Cisco Hálózati Akadémiákon, ahol e-learning alapú, magas színvonalú elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátíthatják el a legújabb hálózati informatikai ismereteket, és szerezhetnek versenyképes szakmát. Évről évre egyre többen vesznek részt a programban, az elmúlt tanévben már több mint 1100 diák fejezte be eredményesen tanulmányait.

A piaci igényeket látva egyre több oktatási intézmény ismeri fel a hálózati informatikai képzés jelentőségét. A magyarországi Cisco Hálózati Akadémia keretében jelenleg közel 100 oktatási intézmény nyújt hálózati ismereteket, többségében szakközépiskolák és felnőttképző intézmények, de a mérnökszintű képzés megjelenésével a program iránt érdeklődő felsőoktatási intézmények száma is folyamatosan növekszik.

Az akadémiai program dinamikus fejlődése azt jelzi, hogy a hálózati informatika területén egyre többen szeretnék a nemzetközi szakmai porondon is elismert és keresett minősítéssel megszerezni vagy megújítani ismereteiket. Az informatikai technológia gyorsütemű fejlődését nem egyszerű követni, és a munkaerőpiacon tapasztalható szakmai elvárásoknak sem könnyű megfelelni, ezért a fiatalok egyre inkább fogékonyak az új képzési lehetőségek iránt.

A Cisco Hálózati Akadémia tananyaga nemcsak a számítógépes hálózatokkal kapcsolatos ismereteket tartalmazza. Idén több mint 600 diák kapcsolódott be az „IT Essentials” nevű, számítógépes alapismereteket nyújtó tanfolyamokba is, amely az informatikai rendszergazdák és számítógépszerelők számára nyújt ismereteket.

A Cisco Hálózati Akadémia képzési portfoliója illeszkedik a megújult OKJ képzési rendszerhez is. Több, az idei évben megjelenő szakképesítés, rész-szakképesítés és szakmai ág tartalmához tökéletesen illeszkednek a Cisco Hálózati Akadémia új tananyagai. A megújult OKJ-ben is megjelennek például olyan új szakmák, mint az informatikai rendszergazda, informatikai hálózattelepítő és -üzemeltető, IT biztonság technikus, IT kereskedő, számítógéprendszer karbantartó, számítógépszerelő, stb.

A nyár elején végzett közel 750 diák elsősorban a CCNA (Cisco Certified Networking Associate) alapképzésben vett részt, ezen felül 54 hallgató az alapképzést követő mérnökszintű (CCNP) szintet is eredményesen teljesítette.

Az idei év új tananyagának megjelenését különösen nagy várakozás és érdeklődés kíséri. Ilyen többek között a CCNA Security képzés, amely az informatikai hálózatbiztonság témakörében nyújt naprakész ismereteket a Cisco Hálózati Akadémia képzési rendszerébe bekapcsolódó diákok számára.

Új képzési szint, új tananyag

A Cisco Hálózati Akadémia az idei tanévben is bemutat egy újabb tananyagot, ezúttal CCNA Security néven az informatikai hálózatbiztonság témakörében. A képzés 75 órás, angol nyelvű és eLearning rendszerű. A kurzus átfogóan ismerteti az IT-világot fenyegető veszélyforrásokat, bemutatja a védekezés elveit, eszközeit és módszereit. A döntően technológiaorientált képzés az emberi tényezők szerepét is kiemeli. A tananyag multimédia támogatást, fejezetenkénti önellenőrzési lehetőséget és a hálózati technológiák belső folyamatainak részletes megismerését biztosító szimulációs környezetet is magában foglal. A tanultak gyakorlati alkalmazhatóságát a fontosabb biztonsági technológiák alkalmazásának elsajátítására módot adó, igényesen kidolgozott, életszerű gyakorlati feladatok hosszú sora biztosítja. Ezek szimulált környezetben és valódi eszközöket használó laborban egyaránt elvégezhetők.

A tananyag elsajátításával a tanfolyamokon való részvétel mellett a képzésben résztvevők ipari minősítést szerezhetnek, felkészülhetnek a különböző CompTIA A + és EUCIP IT nemzetközi minősítő vizsgákra is a helyi hálózatok és hálózatbiztonsági szolgáltatások tárgykörében.

CCNA – két változatban

Az idei tanévtől a Cisco Hálózati Akadémia a résztvevők igényeinek figyelembevételével a CCNA hálózati alapképzést két programcsomagban teszi elérhetővé. A CCNA Discovery magyar nyelvű, a szakképzés követelményeinek megfelelően gyakorlat-orientált megközelítésű, míg a CCNA Exploration a felsőoktatásban tanulók számára a magasabb szintű elméleti tudás megszerzését segíti elő, angol nyelven. A tartalmában és módszertani elemeiben is megújult képzés szakmai kimenete szempontjából nem történt változás, tehát az új képzések továbbra is a Cisco Certified Networking Associate (CCNA) nemzetközi minősítés megszerzését teszik lehetővé.

A BAY-LOGI, mint Cisco Regionális Akadémia – és kicsit több

Az intézet, illetve annak Informatikai Osztálya 2003-tól működteti sikeresen a Regionális Akadémiát, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében koordinálja a képzéseket.

A BAY-LOGI küldetése a piaci jegyeket hordozó K+F tevékenység hazai megerősítése, különösen a környezettechnológia, a szerkezetek biztonságos üzemeltetése, az információs technológia és tudásmenedzsment, valamint a logisztika és a megújuló energiák tekintetében. Több mint 500 millió forintos éves forgalmával az Észak-Magyarországi Régió egyik legjelentősebb non-profit kutatóintézete.

A BAY-LOGI számos külföldi egyetemmel és kutatóintézettel működik együtt multi- ill. bilaterális formában. Az intézet munkatársai szerepet vállalnak a Miskolci Egyetem alap- és posztgraduális, valamint PhD. képzésében.

További információ: http://www.bayzoltan.org

A Cisco Hálózati Akadémiáról röviden

Az 1997-ben elindított Cisco Hálózati Akadémiákon jelenleg 160 országban 10 000 intézményben 1,6 millió diák tanul. A képzés az Országos Képzési Jegyzékben is szerepel, amely alapján a diákok „Informatikai hálózatirendszer-telepítő” képesítést kaphatnak a vizsgák sikeres teljesítésével. A Cisco a végzős diákok szakmai pályafutásának támogatására is nagy hangsúlyt fektet, a Cisco Hálózati Akadémia honlapján (HTT-Portál) a végzős diákok karrierjük alakításához kapnak segítséget: konkrét állásajánlatok, elhelyezkedési lehetőségek, nyári munkák, karrierépítési és álláskeresési készségfejlesztő tanácsadás szerepelnek az oldal kínálatában. A diákok döntő része felsőoktatási intézményekben tanul tovább.


További információ:
Mészáros Attila
marketing manager
Cisco Magyarország
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com