A szervereket, a hálózatot és virtuális rendszereket átfogó architektúra új szolgáltatásaival és az iparági együttműködésekkel az adatközpontok következő generációját jelenti


A Cisco bemutatta a Unified Computing System nevű új adatközponti környezetet és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat. A cég a program megvalósításához világszínvonalú partnereket választott, amelyekkel nyílt együttműködést kezdeményez a meglévő technológiák továbbfejlesztésére.

A Unified Computing architektúra lényege, hogy szabványos iparági technológiákkal egységes rendszerbe foglalja az eddig különálló erőforrásokat, azaz a szervereket, a hálózatot, a tárolóegységeket és a virtuális erőforrásokat.  Ezzel csökkenthetők az informatikai infrastruktúra költségei és komplexitása, növelhető a hasznos élettartam, és hosszú távon rugalmas, az igényekhez igazodó rendszerek alakíthatók ki.

A Unified Computing egységes architektúrájára való áttérést a Cisco új, átfogó szolgáltatásokkal támogatja Unified Computing Services néven. Emellett a vállalat bejelentette, hogy számos más vezető gyártóval együttműködik a Unified Computing System és a kapcsolódó architektúra közös fejlesztésére.

 • A Cisco Unified Computing System az adatközponti rendszerek iparági szabványokon alapuló új modellje. A virtualizációra is kiterjedő integrált felügyelet mellett egységes hálózatot nyújt a kiszolgálók és tárolórendszerek közti teljes adatforgalomhoz, fölöslegessé téve a többszörös kábelezést. A teljes virtualizációval a kapacitások dinamikusan, a pillanatnyi feldolgozási igények szerint oszthatók ki, ami jelentős üzleti előnyökkel és megtakarítással jár:
  • Alacsonyabb élettartamköltség: a kezdeti beruházások akár 20%-kal, a folyamatos működési költségek pedig akár 30%-kal csökkenhetnek.
  • Kevesebb rendszeradminisztráció és rugalmasabb reagálás: az alkalmazásokat napok helyett percek alatt lehet a felhasználók számára elérhetővé tenni. Az informatikusok a rendszerek napi karbantartása helyett az innovációra koncentrálhatnak.
  • Jobb méretezhetőség a komplexitás növekedése nélkül: az egész adatközpont egyetlen rendszerként kezelhető, akár egyetlen gépből, akár 320 szerverből és több ezer virtuális gépből áll.
  • Energiatakarékosság: jelentősen csökken az áramfogyasztás és a légkondicionálás költsége.
  • Kompatibilis a meglévő szabványos eszközökkel, biztosítva azok értékállóságát.
 • Tiszta lap az új generációs adatközpontok kialakításához
  A Cisco egységes adatközponti rendszere az első tagja a gyártó adatközponti megoldásait kibővítő új termékcsaládnak. A Unified Computing System fő elemei:
  • Szerverek - A Cisco új UCS B-Series sorozatú pengeszerverei az Intel jövőben megjelenő Nehalem mikroarchitektúrájú szerverprocesszoraira (az Intel Xeon CPU-k következő generációjára) épülnek. Ezek kiterjesztett memóriakezeléssel javítják a nagy adatmennyiségeket kezelő alkalmazások teljesítményét, és jelentősen növelik az egy szerveren futtatható virtuális gépek számát.
  • Hálózat - A Cisco Unified Computing System a rendszer összes erőforrását egységes, 10 Gbit/s sebességű, alacsony késleltetésű, veszteségmentes átvitelt biztosító, Ethernet-alapú adatközponti hálózattal kapcsolja össze. Ezzel kiváltja a jelenleg használt három különálló hálózatot: a helyi hálózatot (LAN), a tárolóhálózatot (SAN) és a nagysebességű szerverkapcsolatokat (HPC-hálózat). Így sokkal kevesebb hálózati kártyára, kapcsolóra és kábelre van szükség, ráadásul a hűtési igény és az áramfogyasztás is csökken, tehát jóval gazdaságosabb az adatközpont kiépítése és üzemeltetése.
  • Virtualizáció - Az egységes adatközponti rendszer révén a virtualizáció előnyei teljes mértékben kihasználhatók, jelentősen javítva a virtuális környezetek kezelhetőségét, méretezhetőségét és teljesítményét. A Cisco biztonsági megoldásai, a biztonsági szabályok érvényesítése és a diagnosztikai funkciók a dinamikusan kialakított virtuális környezetekre is kiterjeszthetők, így a rendszerek átkonfigurálása esetén is fennmarad az átfogó biztonság.
  • Tárolóelérés - Az új környezet a tárolóhálózatok (SAN) és a hálózati tárolórendszerek (NAS) elérését is a speciális adatközponti hálózattal valósítja meg, amellyel a tárolóeszközök Ethernet, Fibre Channel, Fibre Channel over Ethernet és iSCSI protokollal egyaránt elérhetők. Az ügyfelek tehát szabadon használhatják meglévő eszközeiket és választhatnak a technológiák közül. Emellett a rendszergazdák előre definiált tároló-elérési szabályokkal előírhatják, hogyan kapcsolódhatnak az egyes rendszerek a tároló-erőforrásokhoz. Ez egyszerűsíti a tárolófelügyeletet, és időt takarít meg az IT-személyzet számára.
  • Felügyelet - Az összes komponens beépített felügyeleti szolgáltatásokkal teszi lehetővé a teljes megoldás egyetlen rendszerként való felügyeletét a Cisco UCS Manager keretében. A UCS Manager egy könnyen kezelhető grafikus felület mellett parancssoros felületet és kiterjedt API-t biztosít az összes rendszerkonfigurációs és üzemeltetési művelethez. A szakemberek az egyes alkalmazásokhoz közösen kidolgozott szolgáltatásprofilokat definiálhatnak, ezzel automatizálhatják a dinamikus erőforrás-kiosztást.
 • Energiatakarékosság - A Cisco Unified Computing System energiatakarékos működést tesz lehetővé. A jelenlegi szerverrendszerekhez képest feleannyi komponenst és kevesebb kábelezést igényel, alacsonyabb áramfogyasztással és hűtési követelményekkel.
 • Egységes adatközponti szolgáltatások
  • A Cisco Unified Computing Services néven egy adatközponti szolgáltatáscsomagot is bejelentett az új architektúra műszaki és gazdasági előnyeinek kihasználására.
  • A eddigi, partnerekkel közösen kínált adatközponti megoldásait kiegészítő új szolgáltatások átfogó támogatást kínálnak az ügyfeleknek az architektúra kialakításától és megtervezésétől a migráción át az üzemeltetésig és a távfelügyeletig.
 • Nyílt partnerhálózat - A Cisco és más vezető cégek összefogásával egy nyílt partnerhálózat jött létre, melynek célja a technológiai innováció erősítése, egy átfogóbb szolgáltatáskínálat kialakítása és a Unified Computing piaci terjedésének felgyorsítása. További tájékoztatás a partnerekről itt olvasható.
 • A Cisco Unified Computing System és a kapcsolódó szolgáltatások 2009 második negyedévétől lesznek elérhetők világszerte az ügyfelek számára.

Idézetek:

 • „Az adatközpontok alapvető építőeleme ma már a virtuális eszköz. Ez a szemléletváltás új kihívásokat és lehetőségeket teremt, utat nyitva az informatikai rendszerek teljes átalakítása felé." - mondta Mario Mazzola, a Cisco alelnöke és a szerverelérési és virtualizációs megoldásokért felelős csoport vezetője. „Tiszta helyzetet teremtettünk egy olyan új modell bevezetésével, amely az adatközpontot dinamikusan konfigurálható környezetté teszi, ezáltal minőségileg magasabb szinten hasznosíthatók a virtualizáció gazdasági előnyei".
 • „A Savvis egyike az első távközlési szolgáltatóknak, amelyek tesztelhetik a Cisco Unified Computing System új architektúráját. Arra számítunk, hogy a megoldás közvetlenül kimutatható előnyöket biztosít felhasználóink számára" - nyilatkozta Bryan Doerr, a Savvis technológiai igazgatója. „Ügyfeleinknek fontos, hogy megfizethető áron megbízható virtuális és cloud-alapú elosztott környezeteket üzemeltethessenek, és ezeket világszerte nagy számban elérhetővé tehessék."
 • „A mai gazdasági helyzetben az informatikai szervezeteknek a költségek visszafogása ellenére nagyobb hatékonyságot és magas szakmai színvonalat kell nyújtaniuk" - jelentette ki John Enck, a Gartner piackutató cég ügyvezető alelnöke, aki az infrastruktúrák és rendszerüzemeltetés területéért felel. „Az informatikai vezetők csak akkor költenek innovatív technológiára, ha az valós előnyöket nyújt: javítja a hatékonyságot, megőrzi az addigi informatikai beruházások értékét, és meghosszabbítja az adatközpont élettartamát."
 • „A Cisco Unified Computing System egyetlen átfogó megoldással lendületet ad a virtualizáció terjedésének, mivel megoldja a virtuális rendszerek felügyeletének és támogatásának kérdéseit" - mutatott rá Vernon Turner, az IDC alelnöke. „Eddig problémát jelentett a virtuális rendszerek teljesítményének és méretének növelése, valamint a terheléselosztás virtuális szintű szabályozása. Ez a megoldás választ nyújthat minderre, és végre élvezhetjük az adatközponti virtualizáció összes beígért áldását: a hatékonyság és rugalmasság növekedését az informatikai költségek párhuzamos csökkenésével."

Kapcsolódó háttéranyagok:


További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, marketing manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com