A Cisco a Barcelonában tartott Networkers konferencián mutatta be a Cisco EnergyWise technológiát. A Cisco EnergyWise szoftverét a Cisco Catalyst kapcsolókra telepítve a vállalatok és intézmények folyamatosan mérhetik és szabályozhatják az internetprotokoll-alapú (IP) készülékek, így a telefonok, hordozható számítógépek vagy a hozzáférési pontok energiafogyasztását. A Cisco egyben bejelentette, hogy iparági partnerekkel együttműködésben olyan megoldásokat fejleszt, amelyek a jövőben lehetővé teszi az épületek egészére kiterjedő rendszerek, így a világítás, a liftek és a légkondicionálás/fűtés energiafogyasztásának központi irányítását.

Háttér:

 • A Cisco EnergyWise része a cég azon stratégiájának, amelyben az intelligens hálózat fontos szerepet kap az energiagazdálkodási és környezetvédelmi kérdések megoldásában.
 • A Cisco EnergyWise bevezetésére három fázisban kerül sor:
  • Az első fázis (2009. február) a Network Control (hálózatellenőrzés): a Catalyst kapcsolókra telepített EnergyWise szoftver mérni és szabályozni képes az IP-alapú készülékek, így a telefonok, térfigyelő kamerák és vezeték nélküli hozzáférési pontok energiafogyasztását.
  • A következő fázis (2009. nyár) az IT Control (IT-ellenőrzés): az EnergyWise segítségével már a személyi számítógépek (PC-k), a laptopok és a nyomtatók áramigénye is mérhetővé és szabályozhatóvá válik.
  • Az utolsó, Building Control, azaz az épület-ellenőrzési fázisban (2010 elején) a Cisco EnergyWise alkalmazási területe kibővül az olyan épületüzemeltetési rendszerekkel, mint a fűtés, a szellőztetés és a légkondicionálás, a liftek, a világítás, a kártyás beléptető rendszerek, a tűzjelző és a biztonsági rendszerek.
 • A Cisco EnergyWise valós idejű, pontos mérési adatokat nyújt, így az IT vezetők áttekintést kaphatnak a szervezet egészének energiafelhasználásáról, legyen szó a központi irodákról, fióktelepekről vagy az adatközpontról.
 • A Cisco EnergyWise ingyenes szoftverfrissítéssel támogatja a korábban telepített Catalyst kapcsolókat, a 2009 februárjától gyártott új Catalyst kapcsolókban pedig már automatikusan megjelenik ez a funkcionalitás.
 • A 2010 elejére tervezett Building Control fázis megvalósítása érdekében a Cisco számos vállalattal működik együtt, köztük a Schneider Electric-kel az épületi közműszolgáltatások, a SolarWinds-szel a hálózatellenőrzés és a Verdiemmel a PC-k áramfogyasztásának szabályozása terén.
 • A Cisco emellett bejelentette a Richards-Zeta vállalat akvizícióját, melynek intelligens köztesszoftvere egyszerű és költséghatékony együttműködést és integrációt tesz lehetővé az épületinfrastruktúra, az IT alkalmazások és a Cisco EnergyWise technológiája között.
 • A Cisco új zöld kalkulátora (Cisco Green Business Value Calculator) kimutatja a Cisco EnergyWise és más környezetbarát technológiák, így a Cisco TelePresenceTM, a WebExTM és a Cisco Unified Communications bevezetésével várható GhG-kibocsátás-csökkenést és a kapcsolódó megtakarításokat.
 • A Cisco emellett olyan adaptív energiagazdálkodási funkcióval látta el a Cisco vezeték nélküli vezérlőrendszert (WCS), amely a használaton kívüli időszakban kikapcsolják a rádióberendezéseket,  és ezáltal energiát takarít meg.

Idézetek:

 • „Az EnergyWise jóvoltából a Cisco ügyfelei átfogó képet kaphatnak a szervezet energiafelhasználásáról, mégpedig nemcsak az egyes készülékek szintjén, hanem a teljes hálózat és valamennyi ahhoz kapcsolódó rendszer tekintetében” - mondta Judy Lin, a Cisco Ethernet kapcsoló technológiai csoportjának vezetője.
 • „A Cisco EnergyWise révén éves szinten óvatos számítások szerint is akár 15-20%-os energiamegtakarítást várunk az irodaház-portfóliónkban” - hangsúlyozta Jeff Ton, a Lauth Property Group információtechnológiáért felelős alelnöke.
 • „Az energiafogyasztás szabályozásával ma már akár 30%-os energiamegtakarítást tudunk elérni a lakó- és irodaházakban, valamint ipari épületekben.” - mondta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric vezérigazgatója. “Ha a Cisco EnergyWise technológiával a hálózat egészét használjuk platformként, azzal további fogyasztáscsökkenést érhetünk el, így hatékony, egyszerű és megbízható infrastruktúrát biztosíthatunk.”
 • „A Verdiem SURVEYOR rendszere már eddig is akár 60%-os megtakarítást tett lehetővé a személyi számítógépek energiafogyasztásában. Az EnergyWise nem csupán a vállalati felelősségvállalás része, hanem a jövőben az üzleti hatékonysághoz is hozzájárul majd, és, ami a legfontosabb, megbízható eszközként szolgál a társaságok számára fenntarthatósági céljaik eléréséhez” - mondta Jeremy Jaech, a Verdiem vezérigazgatója.
 • „A SolarWinds világszerte több ezer információtechnológiai társaság számára biztosít robusztus, egyszerű és megfizethető energiagazdálkodási megoldásokat. A Cisco EnergyWise és a SolarWinds Orion hálózatfelügyeleti megoldás integrációjának jóvoltából a felhasználók már az idén ugyanolyan egyszerűen követhetik az energiafelhasználást, mint az összes többi mindennapi mérőszámot” - nyilatkozta Kenny Van Zant, termékstratégiai vezető.

Kapcsolódó háttéranyagok:

Technorati tagek: Cisco, Catalyst, Switch, Green

Képek:

 • Cisco EnergyWise üzletiérték-kalkulátor
  Illustration Example


 • A Cisco Catalyst kapcsolócsalád
  Illustration Example


További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com