Az érzékszervek közül a legtöbb információ (90%) a látás révén érkezik az agyba, így az emberek természetes igénye, hogy a számukra „legkényelmesebb” és egyben leghatékonyabb módon, képi formában jussanak hozzá az őket érdeklő tartalmakhoz. A sávszélesség drasztikus bővülésével ezt az igényt már az internet is képes kielégíteni, így mára a videós tartalmak otthoni és vállalati terjedése lett a világháló egyik legmarkánsabb tendenciája. Ezt mutatja a Cisco Magyarország több mint 540 fő körében végzett nem reprezentatív felmérése is, amelyben hazai vállalatok képviselői vettek részt.1

A felmérésben résztvevők 73%-a hetente, 41%-a pedig naponta néz videót az interneten, és csupán 7%-uk nem él egyáltalán ezzel az eszközzel. A videós tartalmak közül talán meglepő módon nem a szórakozás, hanem az információszerzés áll az első helyen (híreket 56%-uk néz), ezt követik a filmek (35%) és a videóklippek (31%), emellett a 36%-uk más tartalmakat is rendszeresen fogyaszt.

A web 2.0 terjedését jelzi, hogy a felhasználók egynegyede (24%) nem csak nézi a videókat, hanem már fel is töltött ilyen tartalmat az internetre.

A videó munkahelyi elterjedését jellemzi, hogy a válaszadók 69%-a használ valamilyen videó alkalmazást a munkahelyén, 18%-uk pedig rendelkezik webkamerával és ezt a kollégákkal folytatott videohívásokra is használja. Egynegyedük rendszeresen folytat videokonferenciákat, 13%-uk pedig rendszeresen kap videóüzeneteket a cég vezetőségétől. A megkérdezettek 11%-a szeretné, ha otthonában is elérhető lenne a személyes találkozók élményét adó Telepresence megoldás.

A videós eszközök és alkalmazások jövőbeni terjedését tekintve is jelentős fejlődést vetítenek elő a válaszok. A válaszadók 38%-a tervezi, hogy gyakrabban használja a videohívásokat a barátokkal és a kollégákkal való kapcsolattartásra, 24% pedig webkamerák felszerelését tervezi otthonának felügyeletére.

A videós szolgáltatásokat tekintve a válaszadók 12%-át érdekelné, ha bankja, biztosítótársasága, telekommunikációs vagy más szolgáltatója lehetőséget biztosítana az ügyfélszolgálat vagy szakértők videón keresztüli elérésére.

A felmérés résztvevői által legtöbbet látogatott videó portálok a YouTube (60%), az indavideo (10%) és a videa (7%).

     1 A nem-reprezentatív felmérés a 2008. november 19-20- án, Budapesten tartott Cisco Expo résztvevőinek kérdőíves megkérdezésével készült.

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com