A politikai információt közvetítő médiák közül csak a televízió előzi meg az internetet.

A Cisco Visual Networking Index (VNI) legutóbbi felmérése az online videók és egyéb közösségi médiaalkalmazások hatását vizsgálta. A Compete kutató cég által elvégzett elemzés arra mutat rá, hogy a vizuális hálózati tartalmak kiemelt helyen szerepeltek az amerikai elnökválasztással kapcsolatos hír- és információforrások között.

Ez a kutatás az első a Cisco Visual Networking Index attitűdkutatások sorában, amelynek célja, hogy közvetlen adatgyűjtés révén kvantitatív információkkal szolgáljon az internethasználattal és ezen belül a videotartalmakkal kapcsolatos fogyasztói szokásokról.
A múlt havi felmérésben több mint 1800 amerikai választópolgár vett részt (a résztvevők demokrataként, republikánusként, függetlenként vagy bizonytalanként határozták meg önmagukat). A Cisco VNI attitűdkutatás néhány főbb eredménye:

  • A népszerű online videós weboldalak forgalma 2008-ra a 2004-es forgalom ötszörösére nőtt.
  • A válaszadók 62 százaléka nevezte meg az internetet mint rendszeresen használt információ- és hírforrást a 2008. évi elnökválasztásokkal kapcsolatban; ezt egyedül a televízió múlta felül (82 százalék).
  • A regisztrált szavazók mintegy 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen követi online videókon a választási kampány eseményeit; közülük 75 százalék érezte úgy, hogy az online videók segítségével jobban „képbe tudott kerülni” az elnökválasztás kapcsán.
  • A demokraták hajlamosabbak hagyományos híroldalakon és közösségi hálózati webhelyeken keresni a videotartalmakat, míg a republikánusok a demokratáknál nagyobb mértékben használták a keresőket az ilyen tartalmak fellelésére.
  • Az online videók fogyasztói érdeklődőbbnek tűnnek a 2008-as elnökválasztások iránt az online videókat nem használó társaiknál: az online videofelhasználók 62 százaléka szorosan nyomon követi az elnökválasztások alakulását, míg ez az arány csak 37 százalék az online videókat nem használóknál; az online videókat használók 68 százaléka, a nem használók csupán 47 százaléka követte mind a demokraták, mint a republikánusok országos kongresszusát.

„A vizuális hálózati tartalmaknak egyértelműen jelentős szerepük van abban, ahogy az amerikaiak politikai információkhoz jutnak, és ahogy hangot adnak nézeteiknek” – mondta Ken Wirt, a Cisco fogyasztói marketingért felelős alelnöke. „Az internet hatékony segítséget nyújt ahhoz, hogy az emberek utánajárhassanak a különböző kérdéseknek, jól informált döntéseket hozhassanak, és megoszthassák egymással nézeteiket.”

A Cisco VNI politikai attitűdkutatásának részletei, így a demográfiai bontás (nem, életkor és jövedelem alapján) megtalálhatók a http://www.cisco.com/go/vni oldalon. A Cisco a jövőben további felméréseket is tervez a videohasználati attitűdök és viselkedésformák jobb megértésének érdekében.

A VNI kezdeményezés részei a Cisco VNI Forecast előrejelzések; ennek segítségével a Cisco független elemzők előrejelzései alapján prognosztizálja a nemzetközi IP-hálózati forgalom növekedését és a felhasználás alakulását.

1 Az „online videoszegmensbe” tartozó webhelyek egyedi látogatói számának havi mérése alapján 2004-ben és 2008-ban. A vizsgált webhelyek között szerepeltek mainstream hír- és televíziós weboldalak, így a CNN, az NBC, a CBS az ABC és mások, valamint népszerű videoblogok, a YouTube, a Netflix és egyebek.

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com