BUDAPEST, Magyarország – 2008. október 20-21. között Budapesten kerül megrendezésre az IPTV World Forum konferenciasorozat közép- és kelet-európai állomása, amelynek fő témái az IPTV-szolgáltatások iparági trendjei és újdonságai.

Murali Nemani, a Cisco szolgáltatói videomegoldások részleg vezetője előadásában azokról a lehetőségekről beszél, amelyek az internetes videózás és televíziózás élményeinek ötvözésével új távlatokat nyitnak a szolgáltatók előtt, egyre inkább „élményszolgáltatókká” alakítva azokat. A prezentáció keretében ismerteti azokat az üzleti modelleket és infrastrukturális követelményeket is, amelyek révén a „Connected Life”, azaz a hálózatok lehetőségeit kihasználó életmód számára a vizualitást, a közösséget és a személyre szabhatóságot még inkább előtérbe helyező szolgáltatások nyújthatók.

„A szolgáltatók átalakulásának középpontjában az a törekvés áll, hogy az új generációs IP-hálózatokon keresztül is sikeresen biztosítsák a videoalapú szórakozást.A szolgáltatóknak kiváló képminőséget és megbízható szolgáltatást kell nyújtaniuk. Ennek első állomása a televíziós műsorszórás, amely azonban pillanatok alatt továbbfejleszthető igény szerinti, hálózattól, eszközöktől vagy helyszíntől független videoszolgáltatássá.”– ismertette Nemani, majd hozzátette:„A Cisco a videotechnológiák úttörőjeként az elsők között vezette be az olyan korszerű videoszolgáltatásokat, mint a DVR és az interaktív, igény szerinti televíziózás.A videotechnológiák illetve hálózatok terén együttműködünk az európai szolgáltatókkal és megosztjuk velünk az eddig szerzett tapasztalatainkat, hogy a teljes körű megoldásaikkal elősegítsék az újszerű szolgáltatások megjelenését a helyi piacokon is.

A rendezvényen a Cisco olyan előremutató megoldásokat mutat be, amelyek lehetővé teszik a szolgáltatók számára, hogy tömeges méretekben is képesek legyenek teljes körű élményt nyújtani. Ilyen megoldások többek között a video-, hang-, és adatátvitelt, valamint a mobilitást ötvöző, összetett „any-play” szolgáltatásokra optimalizált új generációs IP-hálózatok (IP NGN), az új generációs beltéri egységek és a Connected Home megoldások is, amelyek egyrészt lehetővé teszik a fogyasztók számára a multimédiás tartalmak megosztását, másrészt a tartalmak bármikor, bárhonnan, bármilyen felületen hozzáférhetővé válnak akár otthon, akár a munkahelyen vagy utazás közben.

Piaci trendek
2008-ban az IP-alapú fogyasztói forgalom a világhálón meghaladja az üzleti célú forgalmat*. Ennek hátterében az IP-alapú szórakoztatóipari videoszolgáltatások látványos bővülése áll, emellett jól megfigyelhető az elmozdulás a felhasználók által létrehozott tartalmak, illetve az egyének és közösségek interaktív használatára épülő testreszabott tartalmak bővülése felé. Az iparági elemzők szerint továbbra is Európa, a Közel-Kelet és Afrika lesz a legjelentősebb IPTV-piac a következő néhány évben. Számos szektorban erőteljes verseny érezhető, beleértve a távközlési, a kábel-, a szélessávú, a műholdas, a mobil- és a műsorszóró szolgáltatókat, valamint az internetalapú szolgáltatók új generációját.

2008 májusában az Egyesült Államokban 7,5 milliárd videót tekintettek meg az interneten, 4 millió mobilfelhasználó pedig 3 óra 15 percnyi videót nézett meg. A fogyasztók nagyobb választékot és személyesebb szolgáltatásokat várnak, amelyeknél minden tartalom bármilyen felületen, bármikor rendelkezésre áll.

A Cisco megoldásai
Az egyre bővülő internettartalom mellett a média aggregátorok, a tartalomszolgáltatók és mások is versengenek a szolgáltatókkal a fogyasztók figyelméért. A Cisco ötvözte a szolgáltatói videotechnológiákkal foglalkozó munkacsoportjának szakértelmét a Linksys otthoni hálózati megoldásaival, hogy az iparágnak egy átfogó, teljesen integrált megoldást nyújtson az IP-hálózati platform alapján.

A Cisco főbb IPTV-megoldásai:

  • Platform-független videoszolgáltatás, amely valódi mobilitást biztosít. E lehetőség révén a felhasználók egy műsor nézése közben szabadon válthatnak a különböző készülékek (pl. tévé, számítógépek és mobilkészülékek) között.
  • A Cisco Content Delivery tartalomközvetítői rendszer szintén központi szerepet játszik a Cisco Advanced Advertising architektúrában. A szolgáltatók a TV, az internet és a mobil készülékek közti dinamikus reklámozási lehetőséget nyújthatnak a hirdetők számára, a folytonos és a nem folytonos video-szolgáltatások terén egyaránt.
  • A Cisco Visual Quality Experience (VQE) technológiája támogatja a hálózati alapú gyors csatornaváltást, a videohiba-javítást és a videoélmény minőségének a valós időben történő, előfizetőnkénti nyomon követésére szolgáló eszközöket. A VQE látványosan javítja a szélessávú IPTV-ügyfeleknek biztosított video- és hanganyagok minőségét anélkül, hogy jelentősen megnövelné a hálózati üzemeltetési költségeket.
  • Kimagasló, high-definition videominőség érhető el kis sávszélességen, alacsony bitsebességnél a Cisco D9054 Advanced Video Coding (AVC) MPEG-4 kódolóval. Ez a legújabb tömörítési technológiát biztosítja a videorendszerek üzemeltetői számára, valamint sávszélesség-maximalizáló technológiát nyújt a korszerű szolgáltatások támogatására, és egyben lehetővé teszi, hogy az ügyfelek gyorsabban jelenjenek meg a piacon olyan szolgáltaásokkal, mint a HD és a VOD.
  • Az IPTV vevőegysége (set-top box) megnyitja az utat a fogyasztó számára egy integrált médiaélmény előtt. A Cisco a nyílt, rugalmas és megbízható IPTV set-top-boxok egész termékcsaládját kínálja, amely számos köztesszoftver-platformot támogat, a szolgáltatóknak pedig a megoldások bevezetésekor magas szintű ellenőrzést, kreativitást és differenciálást tesz lehetővé.

Megjegyzések a szerkesztők számára:

  • 2008-ban az IP-alapú fogyasztói forgalom meghaladja majd az üzleti forgalmat és tartva az 57%-os összetett éves növekedési rátát (CAGR), 2011-ig havi 18 exabájtra nő. (Forrás: Cisco Exabyte Era)

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com