A Cisco bemutatta a Cisco Virtual Office nevű megoldását, amely egyetlen eszköz segítségével „házhoz viszi az irodát” a vállalatok dolgozói számára. A Cisco Virtual Office a területileg egyre inkább szétszórtan dolgozó munkaerőt alkalmazó közepes és nagyméretű vállalatok igényeit kívánja kielégíteni azáltal, hogy alkalmazottaik számára elérhetővé teszi az üzleti csoportmunka-alkalmazásokat és szolgáltatásokat a vállalati központon kívül is.

A Cisco Virtual Office hálózati megoldás egy központilag menedzselt eszköz, amely magában foglalja a hálózati (routing, switching), a biztonsági, a vezeték nélküli és a szabályfelügyeleti funkciókat, és nem utolsó sorban az IP-telefóniát, így rendkívül biztonságos video-, hang-, adat- és vezeték nélküli szolgáltatást nyújt a felhasználóknak.
(http://www.cisco.com/en/US/netsol/ns855/networking_solutions_package.html)

A megoldás rugalmasságának köszönhetően az alkalmazottak szinte bárhonnan dolgozhatnak az irodai íróasztaluknál megszokott technológiákkal és szolgáltatásokkal. Hasznos irodaterületük „kiterjesztése” révén hozzáférhetnek többek között az IP-alapú, rendkívül biztonságos hálózaton zajló hang- és videokommunikációhoz is.

A Cisco virtuális iroda megjelenése éppen időszerű az emelkedő üzemanyag- és energiaárak miatt rugalmas és költséghatékony munkalehetőségeket kereső vállalkozások számára, amelyek a Cisco új megoldásával biztonságos együttműködést lehetővé tevő kapcsolatot alakíthatnak ki az egyre több helyről dolgozó alkalmazottaik között.
(http://www.internetinnovation.org/Portals/0/Documents/Final_Green_Benefits.pdf)
A vállalatok így optimalizálhatják irodaterületi igényeiket, miközben a távolról dolgozó munkatársak hatékonysága is megnő, hiszen az irodában dolgozó társaikkal megegyező kommunikációs és csoportmunka-lehetőségeket használhatnak.

Az eszköz automatikus, előre beállított telepíthetőségének köszönhetően az alkalmazottaknak nem kell bajlódni az üzembe helyezéssel sem. A „beavatkozás nélküli” telepítéssel a vállalatok több ezer helyszínre kiterjeszthetik irodájukat, miközben biztosak lehetnek abban, hogy alkalmazottaiknál minimális a hibák lehetősége, így gyakorlatilag informatikai segítségnyújtásra sincs szükség. A Cisco Virtual Office rendszer a következő összetevőkből áll:

Távoli helyszín (otthoni vagy fiókiroda)

  • Eszközök: automatikusan telepíthető Cisco 881w sorozatú Internet Services Router (ISR) útválasztó és Cisco 7970G színes kijelzős IP-telefon. A Cisco 881w ISR útválasztó internethez történő csatlakoztatása után a berendezés kapcsolódik az irodai hálózathoz, és automatikusan letölti az előre megadott beállításokat tartalmazó fájlt. Ezt követően az alkalmazottak máris használhatják az automatikusan települő üzleti csoportmunka-alkalmazásokat és szolgáltatásokat. A berendezés például felkínálja a vezeték nélküli hálózati csatlakozást az olyan szolgáltatások biztosítása érdekében, mint a Mobile Intelligent Roaming.

Központi irodai helyszín

  • Alapja az egyszerűen kezelhető, titkosítást és biztonságot nyújtó Cisco 7200 sorozatú útválasztó, amely konvergens platformként szolgál a virtuális magánhálózathoz. Az útválasztó a Cisco dinamikus többpontos VPN technológiáját alkalmazza, amelynek köszönhetően az adatok titkosítása a központi irodán történő átvitel nélkül oldható meg két távoli helyszín között, jelentősen növelve ezzel a hálózati teljesítményt és az adatelérés gyorsaságát, valamint csökkentve a központi telephely terhelését. Az infrastruktúra támogatja továbbá az SSL- és L2TP-adatok továbbítását IPsec titkosítású VPN-hálózatokon, így egyetlen konvergenciapontként jelenik meg a különböző titkosítási technológiákat – például laptopot vagy PDA-t – használó felhasználók számára.
  • Szabály-, azonosítás- és beállításfelügyeleti kiszolgálók a Cisco Configuration Engine termékkel, amellyel akár 10 000 Cisco ISR útválasztóra is telepíthető az eszközök rendszerképe a Cisco Security Manager-rel a biztonsági szabályok kezelése érdekében; valamint a Cisco Secure Access Control Server-rel (ACS) a törvényi és hatósági előírásoknak megfelelő jogosultságkezeléshez. A központi felügyeleti architektúrával a Cisco Virtual Office valamennyi szolgáltatása kézben tartható, így többek között a biztonsági, együttműködési és mobilszolgáltatások, valamint az egységesített kommunikáció.

Szolgáltatások

  • A Cisco és hivatalos partnerei a Cisco Virtual Office tervezésében, kivitelezésében és telepítésében is kínálnak szakértői szolgáltatásokat. Ezek magukban foglalják a központi irodában történő telepítést, a meglévő rendszerekkel való integrációt, útmutatást a távoli helyszíneken történő automatikus telepítéshez és e helyszínek menedzseléséhez, valamint a működés közbeni támogatást. A szolgáltatások segítenek a működési költségek csökkentésében, valamint a Cisco Virtual Office részeinek folyamatos finomhangolásában és fejlesztésében annak érdekében, hogy a termék lépést tarthasson az ügyfelek változó üzleti igényeivel és biztonsági kihívásaival.

A távolról dolgozó alkalmazottak számának növekedésével, valamint a vállalati hálózat és adatok (mind az eszközöket, mind pedig a helyszíneket illetően) egyre kiterjedtebb elérésével a vállalatoknak rugalmasabb informatikai infrastruktúrára van szükségük, amely képes kiterjeszteni az irodában megszokott védelmet az alkalmazottak távoli munkahelyszíneire is. A megoldás biztonsági képességeinek köszönhetően a mobilitás nem megy a biztonság rovására, így a vállalatok hatékonyabban működhetnek együtt telephelyeikkel, és olyan munkavállalói modelleket alkalmazhatnak, amelyek lehetővé teszik, hogy munkaerejük ne egyetlen központi irodára korlátozódjon.

Dánia vezető energetikai vállalata, a koppenhágai székhelyű DONG Energy példája is jól szemlélteti a fentieket. A DONG Energy 5300 alkalmazottja közül 3200 számára tette elérhetővé a Cisco Virtual Office megoldást.

„A Cisco Virtual Office megvalósítása irodánkban a negyedik generációs távmunkaerő-megoldás részét képezi. Célunk, hogy alkalmazottaink gond nélkül érhessék el hálózati erőforrásainkat, ami növeli termelékenységüket.” – mondta Michael Moesgaard, a DONG Energy informatikai igazgatója. „A Cisco Virtual Office segítségével a dolgozók az információk teljes körét elérhetik. Minden távolról dolgozó munkatársunktól elvárjuk, hogy használja a terméket, ők pedig, különösen a telepítés egyszerűsége miatt, elégedettek is vele.”

Árak és elérhetőség
A Cisco Virtual Office megoldás a mai naptól kapható, munkaállomásonként akár 700 dollártól.

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com