A megmérettetésre még szeptember 5-ig jelentkezhetnek 16-21 éves diákok és fiatal szakemberek, akik közül a nyertes 2009-ben részt vehet a kanadai döntőn.


A HTTP Alapítvány, együttműködésben a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézettel és a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal idén is megrendezi a WorldSkills nemzetközi szakmai verseny magyarországi válogatóversenyét 16-21 éves diákok és fiatal hálózati informatikus szakemberek számára. A „szakmák olimpiájának” is nevezett WorldSkills verseny hazai győztese képviselheti Magyarországot Calgariban az immár 39. alkalommal megrendezett nemzetközi döntőben, az „IT PC / Network Support” kategóriában. A verseny fő támogatói az idei évben a Cisco Magyarország Kft, az IT Services Hungary Kft. és a Microsoft Magyaroszág Kft.

A WorldSkills (www.worldskills.org) és az EuroSkills (www.euroskills2008.eu) versenyek mára a legrangosabb nemzetközi szakmai megmérettetésekké váltak. A tavaly Japánban rendezett WorldSkills versenyen a magyar színeket képviselő Kiss Gergely az előkelő 7. helyezést érte el az IT PC / Network Support kategóriában.

A WorldSkills 2009 verseny
A WorldSkills 2009 szakmai világversenyen több mint 50 ország legjobb fiatal szakemberei negyvennél is több szakmában mérik össze tudásukat és felkészültségüket.

A hálózati informatikát lefedő „IT PC / Network Support” kategória hazai válogatóversenye két, igazi kihívást jelentő fordulóban zajlik. Az első forduló online zajlik, azaz az interneten keresztül versenyeznek a fiatalok, tesztet töltenek ki, és különféle szimulációk felhasználásával komoly szakmai kreativitást igénylő feladatokat oldanak meg. A legjobbak jutnak az október közepén megrendezésre kerülő országos döntőbe, ahol három napon keresztül gyakorlatközpontú, komplex projekteken kell dolgozniuk.

A magyarországi döntő háromnapos eseménye a világversenyeken megszokott környezetben zajlik egy vidéki felsőoktatási intézmény kampuszán. Az esemény nyitott, az odalátogatóknak módjuk lesz közelről szemlélni a versenyzők munkáját, és a párhuzamosan futó programokba bekapcsolódni.

A legjobbakra a verseny szponzorai által felajánlott értékes tárgyjutalmak: pda-k, navigációs eszközök, hálózati berendezések és szoftverek várnak. A győztes nem csak az első helyezettnek járó laptopot nyeri, hanem a kanadai döntőt megelőzően részt vehet egy egyéves intenzív szakmai felkészítésen is.

A HTTP Alapítvány szeptember 5-ig várja a jelentkezőket a verseny honlapján: http://ws2009.netskills.hu

A HTTP Alapítványról
A HTTP Alapítvány (Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda Alapítvány) non-profit közhasznú alapítvány. Fő célja az informatikai iparág szakember utánpótlásának biztosítása, valamint informatikai hálózati képzések megvalósítása. Együttműködik a Cisco Hálózati Akadémia Programban résztvevő oktatási intézményekkel és kapcsolatban áll a programot támogató más, hasonló profilú nemzetközi civil szervezetekkel. Az Alapítvány nagy hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű felnőttek munkaerőpiaci elhelyezkedésének elősegítésére.
www.http-alapitvany.hu

A Microsoftról
A Microsoft a személyi számítógépekre írt szoftverek legnagyobb gyártója a világon. Széles termékválasztéka az operációs rendszerektől és alkalmazásoktól kezdve az összetett hálózati szoftverekig, üzleti szoftverekig és internetes technológiákig terjed. A céget William H. Gates és Paul G. Allen alapította 1975-ben. Mára a világ több mint 90 országában van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja a 80 000 főt.

A Microsoft Magyarország 1993-ban alakult, mindössze 2 fővel. Dolgozóinak létszáma jelenleg megközelíti a 150 főt. A Microsoft Magyarország 2003-ban és 2006-ban elnyerte a „Legjobb Munkahely” címet.

A Partners in Learning (PiL), azaz „Társ a Tanulásban” program fő feladata a közoktatásban tevékenykedő tanárok és diákok fejlődéséhez szükséges eszközök és tananyagok biztosítása; a digitális írástudás és az informatika által támogatott oktatás elterjesztése.
http://www.microsoft.hu/oktatas/pil.mspx

Az IT Services Hungary Kft-ről
Az IT Services Hungary Kft. a T-Systems 100 %-os tulajdonban levő leányvállalata. Az IT Services Hungary Kft. (ITSH) 2007 januárjában alakult. Az ITSH informatikai és telekommunikációs tanácsadási szolgáltatásokat lefedő széles portfolióján belül az ITSH az informatikai megoldások karbantartására és kiszervezésére, valamint a fejlesztésre és a rendszerintegrációra összpontosít. Ilosvai Péter, aki ügyvezetőként a T-Systems magyarországi tevékenységéért volt sok éven át felelős, ma az ITSH ügyvezetője. Az új debreceni T-Systems szolgáltatási helyszín IT Services Hungary Kft. név alatt üzemel.
http://www.it-services.hu

További információ:
Sisák Zoltán,
versenyszervező
HTTP Alapítvány
e-mail: zoltan.sisak@http-alapitvany.hu
Telefon: 30/983-0428