A huszonnégy ország részvételével zajló online verseny győztesei mind Közép-Európából kerültek ki.


Bessenyei Csilla lett a Cisco NetRiders nevű nemzetközi internetes hálózati verseny öt győztesének egyike. A nagynevű versenyt a világhálón rendezték meg 24 ország 70 hallgatójának részvételével. Az öt első helyezett egy szilícium-völgyi tanulmányúton vehet részt a Cisco jóvoltából.

A világszerte azonos időpontban rendezett virtuális verseny az első ilyen megmérettetés volt a Hálózati Akadémia történetében. A versenyzőknek a nap folyamán számos különböző feladatot kellett teljesíteniük, ezek között szerepeltek műszaki témájú feleletválasztós kérdések, gyakorlati útválasztási konfigurációk és egy technikai támogatást kérő, szimulált telefonhívás.

A megmérettetésen több mint hetven magasan kvalifikált versenyző vett részt, a világ huszonnégy országát – köztük Magyarországot is – képviselve. A verseny öt legjobbja között a verseny szervezői nem állítottak fel rangsort, ők mindannyian az amerikai tanulmányúton vehetnek részt.

A Magyarországot képviselő 20 éves Bessenyei Csilla a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök-informatikus hallgatója. 2 éve vesz részt a Cisco Hálózati Akadémia tanfolyamain, és reményei szerint a hálózati informatikai szektorban helyezkedhet majd el.

"Ez a verseny nem az első hálózati erőpróbám volt, de eddig ez volt az egyik legjobb és egyben legéletszerűbb. A lehetőség, hogy kijuthatok San Joséba, rengeteg extra erőt adott ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsam. Izgatottan várom az utazást, hogy új ismereteket szerezhessek, és belekóstolhassak, hogyan is működnek ezek a dolgok „nagyban”. Gratulálok a többi versenyzőnek, és sok kedvet és kitartást kívánok a további Hálózati Akadémiai tanulmányaikhoz!" – mondta Bessenyei Csilla.

A verseny további nyertesei: Grega Preseren (Szlovénia) Cristian Sandescu (Románia), Boris Dekovic (Horvárország) és Pavel Stefanov (Bulgária).

Az elmúlt évtized során az informatikai szektorban egyre nőtt a munkaerő-piaci igény és a szakképzés közötti szakadék. A Cisco közelmúltban készített tanulmánya szerint a régióban átlagosan 30%-os a munkaerőhiány a hálózati informatikai szakmában.

„Működésünk második évtizedébe lépve a Hálózati Akadémia munkájának középpontjába hallgatóink sikeres munkaerő-piaci szereplését állítottuk. A szaktudásbeli hiányosságokat vizsgáló elemzéseinkből, valamint az ügyfeleinktől érkező visszajelzések alapján jól tudjuk, hogy Európa szerte komoly hiány mutatkozik szakképzett hálózati technikusokból. Ha el akarjuk kerülni a helyzet súlyosbodását, lépnünk kell. A megoldás pedig a megfelelő szakemberek képzése és alkalmazása. A NetRiders-hez hasonló rendezvények kiváló lehetőséget biztosítanak a Cisco Hálózati Akadémia hallgatói számára. Ezek nemcsak azt mutatják meg, hogy mire képesek, de potenciális munkaadóikkal is kapcsolatba kerülhetnek.” – mondta Rékasi Tibor, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

"A versenyek a Hálózati Akadémia életében az alapítása óta kiemelt szerepet játszanak, mert mind az oktatók, mind a hallgatók számára remek visszajelzést adnak a program során elsajátított ismeretekről. Különösen örülök annak, hogy Csilla személyében az idei évben női nyertese is lett a versenynek. Csilla keményen dolgozott az eredményes szerepléshez szükséges magas szintű tudás megszerzésért. Nagyon aktív és érdeklődő diák, és korábban is már több versenyen tette próbára tudását, a most megrendezett NetRiders-en pedig megérdemelten végzett az élen. Biztos vagyok benne, hogy komoly szakmai karrier előtt áll, amihez sok sikert kívánok neki” – mondta Béni Gabriella, a Cisco Hálózati Akadémia program magyarországi vezetője.

Bessenyei Csilla mellett a tanulmányúton részt vesz a négy másik győztes hallgató is. 2009 januárjában repülővel utaznak San Joséba, ahol a Cisco központjában eltöltött hét során alkalmuk lesz találkozni a vállalat felsővezetőivel, rendszermérnökeivel és szakértőivel. A résztvevők az út során a Cisco partnereivel és egyéb informatikai szervezetek képviselőivel is találkozhatnak majd.

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com