Az informatikai, kommunikációs és szórakoztató termékek és szolgáltatások piacvezető amerikai vállalata, a Comcast Corporation bejelentette, hogy sikerrel zárult a 100 Gigabit Ethernet (GE) technológia kísérleti üzemeltetése. A próbaüzemet a vállalat Philadelphia és McLean városa között meglévő gerinchálózatán végezték az iparág első 100 GE interfészével, amelyet a Cisco CRS-1 útválasztóhoz fejlesztettek ki. A Comcast ezzel a fejlesztéssel is bizonyítani kívánja elkötelezettségét az olyan technológiai újítások iránt, amelyek képesek lépést tartani az egyre gyorsuló ütemben fejlődő alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal.

A Cisco CRS-1 100 GE interfésze a Comcast már meglévő optikai hálózatához kapcsolódva teszi lehetővé a 100 GE kapcsolatot a DWDM üvegszálas hálózatokon. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően az eredetileg telepített sávszélesség a tízszeresére növelhető hullámhosszonként. Az új technológia egyúttal hatékonyabb megoldás is, hiszen a statisztikusan multiplex 100 GE kapcsolatokon jelentősen egyszerűsödik mind az útválasztás, mind az üzemeltetés a szélesebb körben használt megoldásokhoz képest, ahol azonos mennyiségű adatot több 10 GE kapcsolat összefogásával továbbítanak.

„A sikeres tesztelés fontos mérföldkő a 100 GE hálózati technológia jövőjét tekintve, és teljes mértékben elégedettek vagyunk a Cisco teljesítményével.” - nyilatkozta John Schanz, a Comcast Cable fejlesztői és technikai irányítási központ amerikai igazgatóhelyettese. „A Comcast integrált központi IP-hálózata minden más hálózatnál nagyobb mennyiségű videó, hang és egyéb adat továbbítására képes. Az új technológiának köszönhetően felkészülhetünk a jövő kihívásaira, miközben a befektetésekre és a működési hatékonyságra is hangsúlyt tudunk fektetni.”

„A Cisco CRS-1 útválasztót kifejezetten az egyre népszerűbb videomegosztó szolgáltatások miatt rohamosan megnövekedett IP-adatforgalom kezelésére terveztük.” - mondta el Kelly Ahuja, a Cisco alelnöke és gerinchálózati útválasztási részlegének ügyvezető igazgatója. „A Comcasthoz hasonló igényekkel rendelkező vállalkozások a most kifejlesztett 100GE interfésszel bővített Cisco CRS-1 rendszernek köszönhetően kihasználhatják a méretgazdaságosság és rugalmasság minden előnyét, valamint a 100 Gigabites IPoDWDM hálózatra való áttéréssel javíthatják szolgáltatásuk minőségét.”

A Cisco és a Comcast által közösen tesztelt 100GE interfész megfelel a kidolgozás alatt lévő IEEE 802.3ba szabványnak. A próbaüzem bizonyította, hogy a 100GE és IPoDWDM szabványok megállják a helyüket a Comcast üzemi hálózatán, amely a világ első és jelenleg legnagyobb 40 gigabites IPoDWDM hálózata.

A Comcast Corporation
A Comcast Corporation (Nasdaq: CMCSA, CMCSK; http://www.comcast.com) az informatikai, kommunikációs és szórakoztató termékek, illetve szolgáltatások terén piacvezető az Egyesült Államokban. A jelenleg 24,7 millió kábeltelevíziós ügyféllel, 14,1 millió szélessávú internetes előfizetővel, továbbá 5,2 millió telefon-előfizetővel rendelkező vállalat fő profilja a szélessávú kábelrendszerek fejlesztése, üzemeltetése és kezelése, valamint a televíziós műsorok készítése.

A Comcast televíziós csatornái és érdekeltségei között megtalálható az E! Entertainment Television, a Style Network, a The Golf Channel, a VERSUS, a G4, a PBS KIDS Sprout, a TV One, valamint tíz Comcast SportNet hálózat és a Comcast Interactive Media, amely a Comcast internetes üzletágát fejleszti és üzemelteti. A Comcast ezen felül többségi tulajdonos a Comcast-Spectacor vállalatban is, amelynek fontosabb érdekeltségei közé tartozik a Philadelphia Flyers NHL hokicsapat, a Philadelphia 76ers NBA kosárlabdacsapat, valamint két jelentős philadelphiai sportcsarnok is.

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, Marketing Manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com